Απεργία για να καλυφθούν τα κενά

Χιλιάδες παραμένουν τα κενά στα σχολεία παρά το γεγονός ότι ήδη βρισκόμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Δάσκαλοι και καθηγητές οργανώνουν κινητοποιήσεις απαιτώντας να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς. Nέα κινητοποίηση θα γίνει την Τετάρτη 7/10 στο υπουργείο Παιδείας στις 11πμ.

Το υπουργείο προχώρησε την Πέμπτη 1/10 στην τοποθέτηση μόνο 1574 αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την ώρα που τα κενά στα σχολεία ξεπερνούν τα 20 χιλιάδες σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Συγκεντρώσεις στο χώρο του υπουργείου έγιναν την αμέσως επόμενη μέρα των τοποθετήσεων, καθώς και τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη. Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν οι προσλήψεις να γίνουν σε μία φάση έτσι ώστε να μην υπάρχει κατηγοριοποίηση τους και αδικίες.

Ο Νίκος Κουράκης, εικαστικός μας δήλωσε: «Έχουμε κάνει δύο συγκεντρώσεις και συνεχίζουμε την Τετάρτη. Συναντηθήκαμε με τον γραμματέα του υπουργού που μας δήλωσε ότι έχουμε δίκιο, αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε από το ΕΣΠΑ, ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά ήταν τα λόγια του. Μας συμπεριφέρονται σαν σκουπίδια, λες και είμαστε από λάστιχο. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν χρόνια και τώρα είναι εντελώς εκτός σχολείου. Εγώ είμαι 9 χρόνια αναπληρωτής και ξαφνικά θα πρέπει να πάω στην Ελευσίνα. Άλλοι που μένουν Ελευσίνα, θα πρέπει να πάνε Θήβα. Άλλοι από την Ρόδο, θα βρεθούν στον Έβρο! Όσον αφορά το θέατρο, τη ζωγραφική και τη μουσική θα πάρουν ακόμα 137 άτομα. Τα υπόλοιπα σχολεία θα έχουν κενά. Εμείς ζητάμε την κάλυψη όλων των κενών, να γίνει η διαδικασία σε μια μόνο φάση, για όλους».

Προσλήψεις

Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Σεφέρης»: «Οι προσλήψεις έγιναν μόνο μέσω ΕΣΠΑ. Αττική, Δυτική Μακεδονία και Αιγαίο εξαιρούνται από την υλοποίηση του προγράμματος διορισμών και μάλιστα χωρίς το Υπουργείο να το έχει θέσει εκ των προτέρων σε γνώση των εκπαιδευτικών.
Χιλιάδες συνάδελφοι, με χρόνια υπηρεσίας, θα βρεθούν είτε εκτός προσλήψεων, άρα άνεργοι, είτε μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και φυσικά θα συνεχίσουν να υπάρχουν σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς». Καλεί επίσης μαζί με τον Σύλλογο Ανατολικής Αττικής «O Σωκράτης» την Τετάρτη 7/10 στις 1.30μμ κινητοποίηση για την άμεση και ομαλή λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων.

Κινητοποίηση με στάση εργασίας για τα κενά έκανε και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου την Τρίτη 6 Οκτώβρη με συμμετοχή του Συλλόγου Δασκάλων και της Ένωσης Γονέων. Στην Καλαμάτα μαθητές, με τη στήριξη καθηγητών τους, βγήκαν μαζικά στους δρόμους την Παρασκευή 2 Οκτώβρη με κεντρικό σύνθημα «Καθηγητές ΤΩΡΑ». Αφού διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, έκαναν συμβολική κατάληψη στο Δημαρχείο.
Η «Τάξη μας», το δίκτυο των καθηγητών που συμμετέχει στις Παρεμβάσεις καλεί να μπουν μπροστά η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ στο συντονισμό των κινητοποιήσεων και να βγάλουν συγκεκριμένο απεργιακό πρόγραμμα. Έχει ήδη αποφασιστεί ότι οι ΕΛΜΕ θα πραγματοποιήσουν κύκλο Γενικών Συνελεύσεων τις δύο επόμενες εβδομάδες, ενώ Γενική Συνέλευση των Προέδρων θα γίνει στις 24 Οκτώβρη.