ΔΙΕΘΝΗ
Ανταπόκριση από το Παρίσι: Υπάρχει και η Αριστερά που αντιστέκεται

Αντιρατστιστική διαδήλωση στο Παρίσι, Σάββατο 31/10

Μετά από μπαράζ επιθέσεων με όπλα και βόμβες, τουλάχιστον 128 άτομα σκοτώθηκαν σε έξι γειτονιές της γαλλικής πρωτεύουσας τη νύχτα της Παρασκευής. Ακτιβιστές του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) από το Παρίσι μίλησαν στην αγγλική εφημερίδα Socialist Worker το πρωί της επόμενης μέρας.

Η Βανίνα Τζουντιτσελί είπε «Το Παρίσι βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου σοκ. Οι περισσότεροι πέρασαν το χτεσινό βράδυ προσπαθώντας να διασταυρώσουν αν οι φίλοι τους, οι οικογένειές τους και οι συνάδελφοί τους είναι σώοι. Παρόλα αυτά, το σοκ που προκάλεσαν αυτές οι βάρβαρες πράξεις δεν μπορεί να ελέγξει την ταχύτητα των πολιτικών εξελίξεων».

Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κήρυξε για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επανάφερε τους ελέγχους στα σύνορα. Στην ανατριχιαστική του ομιλία στον τόπο της σφαγής προειδοποίησε «Θα διεξάγουμε έναν ανηλεή πόλεμο».

Αλλά η Γαλλία βρίσκεται ήδη σε πόλεμο. Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν τη Συρία πριν από 7 εβδομάδες, και το Ιράκ πριν από έναν χρόνο. Ο Ολάντ την τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα κλιμακώσει την εκστρατεία.

Ο ραδιοφωνικός παρουσιαστής Πιέρ Ζαναζκάν που ήταν μέσα στον συναυλιακό χώρο όπου έγινε μια από τις επιθέσεις είπε για τους δράστες: «τους άκουσα καθαρά να λένε ότι “φταίει ο Ολάντ, φταίει ο πρόεδρός σας, δεν έπρεπε να έχει επέμβει στη Συρία” ενώ μίλησαν και για το Ιράκ».

Οι επιθέσεις της Παρασκευής έπεσαν σε μια χρονική συγκυρία που ακροδεξιές ομάδες οργανώνουν «διαμαρτυρίες» στοχοποιώντας τους πρόσφυγες ενώ το φασιστικό Εθνικό Μέτωπο μεταφέρει αυτή τη στοχοποίηση στην προεκλογική εκστρατεία για τις περιφερειακές εκλογές. Δημοσιογράφοι και πολιτικοί χρησιμοποίησαν το Twitter για να κατηγορήσουν τους Μουσουλμάνους απαιτώντας από τους τελευταίους να καταδικάσουν τη βία. 

Οι σφαγές στο περιοδικό Charlie Hebdo και στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ Hyper Cοcher τον Γενάρη ακολουθήθηκε από κύμα βανδαλισμών σε τζαμιά και επιθέσεις σε Μουσουλμάνους.

Η ακτιβίστρια Σελουμά είπε στον Socialist Worker «Είναι εμφανές ότι θα την πληρώσουν οι Μουσουλμάνοι, και μάλιστα ακριβά. Αυτά που γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τρομακτικά, φαίνεται ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα απ’ ότι μετά το Charlie».

Απαγόρευση

Η Βανίνα έχει παίξει ενεργό ρόλο στην οργάνωση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες στους δρόμους του Παρισιού. Είχαν προγραμματιστεί διαμαρτυρίες από μεριάς των προσφύγων για αυτό το Σαββατοκύριακο που τώρα έχουν απαγορευτεί.

Σε δημόσια δήλωση του ο Ντενί Γκοντάρ, ηγετική φυσιογνωμία στο αντιρατσιστικό κίνημα έγραψε «Κατά μία σκληρή και τραγική ειρωνεία η περιοχή γύρω από την Πλατεία Δημοκρατίας (Republique) όπου σκοτώθηκαν πολλοί είναι η ίδια περιοχή όπου βρισκόταν αυτοσχέδιος καταυλισμός προσφύγων τον οποίο απομάκρυναν μόνο μερικές ώρες νωρίτερα».

Η Βανίνα είπε «Η δημόσια συζήτηση κυριαρχείται από εκκλήσεις για εθνική ενότητα. Ακόμα και ο Ζαν Λιουκ Μελανσόν, ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς όταν τοποθετήθηκε είπε: “η κυβέρνησή μας πρέπει να έχει όλα τα μέσα στη διάθεσή της για να πράξει κατά το δοκούν”. Υπάρχουν φωνές που αντιτίθενται αλλά είναι κατακερματισμένες.

Είναι αυτοί που δεν έχουν ξεχάσει τι απαιτούσε η εθνική ενότητα τον Γενάρη. Έφερε αυταρχικούς νόμους, περισσότερο ρατσισμό, ευρύτερο ακροατήριο για την ακροδεξιά και περισσότερες γαλλικές στρατιωτικές επεμβάσεις αλλά καμία πραγματική λύση». Ενώ πρόσθεσε «Τώρα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη να απαντηθούν αυτά τα ζητήματα».

Στη δήλωσή του το NPA επιτίθεται στους πολέμους και τον ρατσισμό της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει «Ακόμα μια φορά αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τις βίαιες επιθέσεις μάς καλούν σε εθνική ενότητα. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τραγική κατάσταση προς όφελός τους έτσι ώστε να καταπνίξουν την αγανάκτηση και την εξέγερση. Έχουν έτοιμο τον αποδιοπομπαίο τράγο, τους Μουσουλμάνους».

Τέλος, προειδοποιούσε «Για να τελειώνουμε με την τρομοκρατία πρέπει να τελειώσουμε με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Διαβάστε επίσης

Την ανακοίνωση του NPA

npa2009.org/communique/leurs-guerres-nos-morts-la-barbarie-imperialiste-engendre-celle-du-terrorisme

Την ανακοίνωση του SWP

swp.org.uk/content/after-paris-no-to-racism-and-imperialist-wars

Την ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ

http://www.antiracismfascism.org/index.php/2015-07-16-09-41-59/item/ 1543-oi-sfages-athoon-sto-parisi-den-einai-allothi-gia-tin-klimakosi-tou-ratsismoy-kai-ton-imperialistikon-polemon-na-pesei-o-fraxtis-anoixta-synora-kalodexoymenoi-oi-prosfyges-oloi-oles-sti-poreia-tou-polytexneiou-triti-17-noemvri-plateia-klafthmono

Την ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

http://antarsya.gr/node/3603