Πολιτισμός
20 χρόνια ΕΝΕΚΕΝ

Τα 20 χρόνια κυκλοφορίας του γιορτάζει το ΕΝΕΚΕΝ σε ένα συλλεκτικό τεύχος με ιδιαίτερη αξία. Σε αυτό το 37ο τεύχος του Θεσσαλονικιώτικου περιοδικού υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν το ΕΝΕΚΕΝ ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά του είδους του. 
 
Όπως εξηγεί ο εικαστικός Βασίλης Ιωαννίδης στην αναδρομή του, από το πρώτο κιόλας τεύχος του ΕΝΕΚΕΝ υπάρχει ο προσδιορισμός “Επιθεώρηση Πολιτισμού” μια επιθεώρηση που έφτασε να απλώνεται “σε όλα τα λογοτεχνικά είδη (ποίηση, πεζογραφία, κριτική), σε μεταφράσεις, σε ιστορικοκοινωνικές προσεγγίσεις, άρθρα, δοκίμια, και μελέτες γύρω από την επικαιρότητα, τη σύγχρονη πραγματικότητα, την ψυχανάλυση, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τη γνωριμία άλλων πολιτισμών”. 
 
“Μέσα από κείμενα και δοκίμια αναφοράς, πρωτοποριακή ποίηση και λογοτεχνία, αλλά και ένα εικαστικό πλέγμα σύγχρονων καλλιτεχνών, το ΕΝΕΚΕΝ αποτελεί σήμερα μακράν το ποιοτικότερο και σημαντικότερο περιοδικό στο είδος του πανελλαδικά”, αναφέρει ο πανεπιστημιακός Σπύρος Μακρής στη μελέτη του “Ο περιοδικός τύπος στην Ελλάδα” που δημοσιεύεται στο αφιέρωμα για τα 20 χρόνια σε αυτό το τεύχος του ΕΝΕΚΕΝ. 
 
Μαζί υπάρχει η σημαντική αναλυτική καταγραφή, που κάνει η συγγραφέας και μεταφράστρια, συνεργάτης του περιοδικού, Τούλα Παπαπάντου, των δεκάδων ποιητών που έχουν περάσει από την “Τέχνη του λόγου”, το τμήμα του περιοδικού που φιλοξενεί ποιήματα και πεζογραφία. 
 
Είναι αυτό το τμήμα που μετέτρεψε το ΕΝΕΚΕΝ σε έναν από τους πιο σπουδαίους εκφραστές της μεταπολιτευτικής λογοτεχνικής δημιουργίας, θερμοκοιτίδα και κιβωτό της “τέχνης του λόγου”, όχι “απλώς ένα βήμα δημιουργικής έκφρασης μιας νέας γενιάς δημιουργών αλλά ένα πραγματικό πεδίο δημιουργικής παρέμβασης”, όπως θα γράψει ο Σ. Μακρής. 
 
Στο αφιέρωμα για τα 20 χρόνια εντάσσεται και η εκτενής συνέντευξη “Για το νήμα της ελευθερίας” του εκδότη του περιοδικού Γιώργου Γιαννόπουλου, της “ψυχής” του ΕΝΕΚΕΝ (όπως τον περιγράφει η Έλενα Αβραμίδου στο κείμενό της “ΕΝΕΚΕΝ ... 20 ετών”) στην συγγραφέα Πέτρα Κουμούτση. Πρόκειται για μια εκ βαθέων συνέντευξη που ακουμπάει σε όλα τα ζητήματα της παραγωγής λογοτεχνικού λόγου τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα.
 
Αναλύσεις
Φυσικά και σε αυτό το τεύχος δεν λείπουν οι πολιτικές, ιστορικές και εικαστικές αναλύσεις. Ενδιαφέρον έχει η μελέτη του Γρηγόρη Καραφύλλη, “Παντελής Πουλιόπουλος: Ένας ευφυής μαρξιστής του μεσοπολέμου”, όπως επίσης και η πρωτοποριακή ανάλυση του ψυχιάτρου Παύλου Βασιλειάδη, “Από τα ψυχιατρεία στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη”, ενώ γεμάτο ρεαλιστικές εικόνες είναι το “Ταξίδι στην Κίνα” του Ρολάν Μπαρτ.
 
Δεκάδες ποιήματα, πεζά, παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και εικαστικά μετατρέπουν και αυτό το τεύχος του ΕΝΕΚΕΝ σε μια “ολοκληρωμένη εικαστική εμπειρία”. 
 
“Το ΕΝΕΚΕΝ, μπορούμε να πούμε, προσπάθησε να είναι ένα συλλογικό “ημερολόγιο καταστρώματος” ή ένα συλλογικό μυθιστόρημα όπου εγγράφεται και εγγράφει την εποχή του που κρίνει και κρίνεται ουσιαστικά”, τονίζει στην συνέντευξή του ο Γ. Γιαννόπουλος εξηγώντας το πώς, παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος εδώ και δυο δεκαετίες βρίσκει την δύναμη και “το πείσμα να πλέει κόντρα στο ρεύμα”.