Διεθνή
Σαουδική Αραβία: Οι θηριωδίες του πιο πιστού σύμμαχου της Δύσης

Η εκτέλεση του Σεϊχη Νιμρ αλ-Νιμρ από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και η απότομη όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους τοπικούς ισχυρούς της Μέσης Ανατολής που την ακολούθησε πήραν μεγάλες διαστάσεις στα ρεπορτάζ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ελάχιστα, όμως, μόνο έγιναν γνωστά για τα υπόλοιπα θύματα αυτής της θηριωδίας.
 
Από τους 47 συνολικά εκτελεσθέντες οι τέσσερις (συμπεριλαμβανομένου του Νιμρ) ήταν Σιίτες από την Ανατολική Επαρχία. Από τους υπόλοιπους 43 κάποιοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στελέχη της αλ-Κάιντα. Κάποιοι άλλοι καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε "επιθέσεις ενάντια στο βασίλειο". Τέσσερις για συμμετοχή σε ληστεία. Στην πραγματικότητα, όμως, ήταν η πρώτη μαζική εκτέλεση αντικαθεστωτικών εδώ και τριάντα πέντε χρόνια. Ο στόχος της δεν ήταν ούτε η απόδοση δικαιοσύνης, ούτε απλά και μόνο η εξόντωση των 47: ο στόχος της ήταν η τρομοκράτηση ολόκληρου του πληθυσμού.
 
Η βαρβαρότητα με την οποία μεταχειρίζεται η Σαουδική Αραβία τους θανατοποινίτες ξεπερνάει κάθε φαντασία. Η προσφιλής μέθοδος εκτέλεσης είναι ο αποκεφαλισμός -μια μέθοδος την οποία έχει κληροδοτήσει στο Ισλαμικό Κράτος. Οι καταδικασμένοι για "ληστεία" ακρωτηριάζονται πρώτα (τους κόβουν το ένα χέρι και το ένα πόδι) και μετά εκτελούνται. "Ήταν μια σφαγή", δήλωσε ένας, προφανώς ανώνυμος, φρουρός από έναν από τους τόπους εκτέλεσης στο Ριάντ στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Middle East Eye ("Παρατηρητήριο Μέσης Ανατολής"). "Υπήρχαν αίματα και ανθρώπινα μέλη παντού". Πόσοι ακριβώς εκτελέστηκαν δεν μπορούσε να πει, αλλά οι εκτελέσεις άρχισαν το πρωί και τέλειωσαν αργά το απόγευμα.
 
Ένας από τους "τρομοκράτες" που εκτελέστηκαν ήταν ο Μουσταφά Ακμπάρ. Ο Ακμπάρ είχε συλληφθεί το 2003 με την κατηγορία συμμετοχής στην αλ-Κάιντα. Ήταν τότε 13 ετών. Όπως αποκαλύφθηκε είχε φύγει από το σπίτι του στο Τσαντ κρυφά από τους γονείς του για να πάρει μέρος σε ένα σεμινάριο ανάγνωσης του Κορανίου στη Μέκκα. Τότε η αστυνομία διαβεβαίωνε τους δικούς του ότι θα αφεθεί σύντομα ελεύθερος να γυρίσει σπίτι του. Αντί για αυτό "σάπισε" 12 χρόνια στις φυλακές -και ύστερα εκτελέστηκε.
Ο Ακμπάρ δεν ήταν ο μόνο ανήλικος τη στιγμή της σύλληψής του. "Ο Μισαάλ αλ-Φαράτζ", γράφει το Middle East Eye, "ήταν τον Ιούνη του 2007, όταν συνελήφθη στην περιοχή Μαλίκ του Ριάντ, 17 ετών. Ο Φαράτζ μπήκε στη αλ-Κάιντα τον Γενάρη του 2004, όταν η αστυνομία σκότωσε τον πατέρα του Χαμούντ σε μια επιδρομή στο σπίτι τους..."
 
Σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών από τη Σαουδική Αραβία οι 47 βασανίστηκαν φριχτά πριν παραδοθούν στον δήμιο. Η Σαουδική Αραβία, όμως, είναι ο πιο πιστός σύμμαχος της Δύσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Και επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για το 2016...