Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Διεθνής Δράση: Ενωμένοι στο Καλαί

Καλαί, 23/1

Η επιτυχία της διαδήλωσης που έγινε στο Καλαί της Γαλλίας το περασμένο Σάββατο 23/1 ξάφνιασε ακόμα και τους διοργανωτές. Η λεγόμενη ζούγκλα του Καλαί, ο χώρος κατασκήνωσης των προσφύγων που περιμένουν να περάσουν απέναντι στην Αγγλία έγινε χώρος αντίστασης, αλληλεγγύης και αντιρατσισμού. 
 
Την τελευταία βδομάδα οι οργανώσεις που καλούσαν τον κόσμο να γεμίσει τα πούλμαν απο το Παρίσι αναγκάστηκαν σχεδόν να τα διπλασιάσουν ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν όσοι ήθελαν να ανέβουν στο Καλαί. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η συζήτηση για το πως θα ήταν τα πράγματα στο Καλαί αλλά και για τις 30 Γενάρη, μέρα διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία ενάντια στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης δεν σταμάτησε εκτός απ όταν τα πούλμαν βρέθηκαν αντιμέτωπα με μπλόκα της αστυνομίας, τα οποία και χρειάστηκε να παρακάμψουν. 
 
Ωστόσο η συμμετοχή των αντιρατσιστών και των αντιρατσιστριών δεν περιορίστηκε εκεί. Εκατοντάδες έφτασαν στο Καλαί απο άλλες πόλεις με τα αυτοκίνητα τους, αλλά και απο την Αγγλία. Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των μεταναστών οι οποίο δεν δίστασαν να ενωθούν με τους αλληλέγγυους και να διαδηλώσουν στους δρόμους της πόλης. 
 
Πάνω από τρεις χιλιάδες διαδηλωτές βροντοφώναξαν συνθήματα στα αγγλικά, στα γαλλικά αλλά και σε διάφορες απο τις γλώσσες των μεταναστών. Τα συνθήματα «όχι στη ζούγκλα», «αέρα αέρα να ανοίξουν τα σύνορα» και «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ» κυριάρχούσαν καθόλη τη διάρκεια της πορείας. 
 
Σχεδόν είκοσι οργανώσεις της γαλλικής αριστεράς, αναρχικοί και κινήσεις μεταναστών, εμπνευσμένοι απο το Σαββατοκύριακο αντιρατσιστικής δράσης που διοργάνωνε η ΚΕΕΡΦΑ στον Έβρο μαζί με τους Τούρκους αγωνιστές, αποφάσισαν σιγά σιγά να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των μεταναστών απο τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική που βρίσκονται «φυλακισμένοι» στο Καλαί. Μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Βρεττανίας, του Νέου αντικαπιταλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, αλλά και σύντροφοι απο το Βέλγιο, βρέθηκαν όλοι μαζί για πρώτη φορά να διαδηλωνουν μαζί ενάντια στα κλειστά σύνορα. 
 
Η διαδήλωση που έκανε το γύρω της πόλης, παρά της διάφορες ανακοινώσεις ακροδεξιών οργανώσεων γέμισε τη πόλη με τον διεθνιστικό της παλμό και ανάγκασε ακόμα και τους λίγους φασίστες που ξετρύπωσαν απο τα σπίτια στους να κρυφτούν σύντομα. 
 
Τα γαλλικά ΜΜΕ προβάλουν διαρκώς απο χθές ένα άγαλμα του Ντε Γκολ που οι διαδηλωτές «βεβήλωσαν» με σπρέυ και την ίδια στιγμή περνάνε ένα φασίστα ο οποίος έβγαλε καραμπίνα ενάντια στους διαδηλωτές σαν κάτι το όχι και τόσο σημαντικό. 
 
Παρόλα αυτά η μαζική αυτή διαδήλωση που αντιμετώπισε τη σφοδρή επίθεση των γαλλικών ΜΜΕ γέμισε τους πρόσφυγες με τόση αυτοπεποίθηση ώστε αργότερα να εισβάλλουν με οργανωμένη πορεία σε ένα απο τα φέρρυ που εκτελούν τα δρομολόγια προς την Αγγλία και να το καταλάβουν. Η κίνηση αυτή των προσφύγων και των μεταναστών, να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στο να ταξιδέψουν ελέυθερα σε μια άλλη χώρα, συνάντησε τη βίαιη καταστολή της αστυνομίας, οι οποία χτύπησε άγρια πάνω απο πενήντα διαδηλωτές, συνέλαβε μερικές δεκάδες και τελικά προχώρησε σε 11 προσαγωγές. Τρείς απο τους προσαχθέντες απειλούνται τώρα με επαναπροώθηση προς την Ιταλία.
Ανταπόκριση από τον 
Δημήτρη Δασκαλάκη
 

Eλληνοτουρκική αλληλεγγύη

Αποφασιστική πολιτική μάχη για να σωθούν ζωές
Τουλάχιστον 45 άνθρωποι, ανάμεσα τους 17 παιδιά πνίγηκαν την περασμένη Παρασκευή 22/1 στο Αιγαίο όταν δύο βάρκες βυθίστηκαν έξω από τις ελληνικές ακτές. Το σύνολο των χαμένων ζωών το 2015 στα νερά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ήταν τουλάχιστον 700, φέτος ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος.
 
Έχει υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, Οι Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία –επιτέλους!- απέκτησαν το δικαίωμα να εργάζονται νόμιμα. Μέχρι τώρα αναγκάζονταν να δουλέψουν 16 ώρες για το μισό από τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση υπάρχουν ακόμα προβληματικές διατάξεις: ο αριθμός των Σύρων προσφύγων σε κάθε εργατικό χώρο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10%, ενώ οι Σύριοι θα πρέπει να περιμένουν έξι μήνες από την καταγραφή τους ώστε να βρεθούν σε «καθεστώς προσωρινής προστασίας» (πρόκειται για μια επινόηση του AKP που αποτελεί κόλπο ώστε να αποφύγει η κυβέρνηση να τους χαρακτηρίσει επίσημα πρόσφυγες). Παρόλα αυτά ακόμα και αυτή η αλλαγή αποτελεί σημαντική πρόοδο. Εδώ και τέσσερα χρόνια οι Σύριοι πρόσφυγες παλεύουν να ζήσουν και να δουλέψουν στην Τουρκία ενάντια στην υποκρισία της κυβέρνησης του AKP. Μόνον αφού ο Ερντογάν κατάφερε να κλείσει την βρώμικη συμφωνία του με τους ηγέτες της Ε.Ε. για τον περιορισμό της ροής τον προσφύγων έκανε αυτή την αλλαγή.
 
Ανάγκη για μαζικό κίνημα
Αυτές ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις στο προσφυγικό που προηγήθηκαν του διημέρου δράσης στις 23 & 24 Γενάρη. Έτσι το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε η συγκέντρωση μας στην πλατεία Ταξίμ. Ο Χακάν Αταμάν που είναι συντονιστής σε ΜΚΟ που ασχολείται με τα δικαιώματα των προσφύγων, μίλησε για τον ιστορικό πλαίσιο της πολιτικής ασύλου στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Τουρκία δίνει τη δυνατότητα χαρακτηρισμού ως πρόσφυγες μόνο σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους «εξαιτίας γεγονότων που συμβαίνουν στην Ευρώπη».
 
Επόμενος το λόγο πήρα εγώ, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσω την στροφή του AKP στο προσφυγικό αλλά και τα πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή. Η τελευταία ομιλήτρια ήταν η Μάισα Σάλεχ, σκηνοθέτης από τη Συρία και ακτιβίστρια, κατόπιν πολλοί
Σύριοι πρόσφυγες πήραν το λόγο από το ακροατήριο τονίζοντας την ανάγκη για την οικοδόμηση μαζικού κινήματος στην Τουρκία. 
 
Μετά οι αντικαπιταλιστές ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για την πορεία στην πλατεία Ιστικλάλ παρά τη σφοδρή χιονόπτωση. Το πανό μας έγραφε «Όχι στο ρατσισμό! Το άσυλο είναι ανθρώπινο δικαίωμα!» και «ανοιχτά σύνορα» σε Τούρκικα, Αραβικά και Αγγλικά. Τα βασικά συνθήματα ήταν «πες όχι στο ρατσισμό», «ανοίξτε τα σύνορα – λευτεριά στους πρόσφυγες» και «οι Σύριοι δεν είναι μόνοι». 
Η Ηδίλ Ουγούτ, φοιτήτρια πήρε το λόγο και επεσήμανε ότι αιτία της μαζικής προσφυγιάς είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, κυρίως της Δύσης, και στηλίτευσε την συμπεριφορά του κυβερνώντος AKP προς τους Σύριους ενώ πρόσθεσε ότι η εγκύκλιος για «την προσωρινή προστασία» των «φιλοξενούμενων» μας είναι ανοησίες και ότι απαιτούμε ένα πραγματικό νόμο για τα δικαιώματα των προσφύγων. 
 
Υπήρξε μεγάλη κάλυψη από ΜΜΕ, τόσο τούρκικα και κουρδικά αλλά και ευρωπαϊκά παίρνοντας συνεντεύξεις και δηλώσεις από τους διαδηλωτές.
 
Η συνάντηση στα σύνορα
Την επόμενη μέρα φτάσαμε στα Ύψαλα μετά από τρίωρο ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με του συντρόφους από την Ελλάδα που διέσχισαν τα σύνορα μετά τη δική τους πορεία. 
 
Έτσι ανοίξαμε μαζί τα πανό μας οι αντιρατσιστές από  Τουρκία και Ελλάδα και αποδείξαμε τη διεθνή αλληλεγγύη. Ο Κώστας Πίττας από την ΚΕΕΡΦΑ υπογράμμισε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για να αναγκάσει τις κυβερνήσεις μας να ανοίξουν τα σύνορα, να γκρεμίσουμε την Ευρώπη-φρούριο και να σταματήσουμε τη Φρόντεξ. Κι άλλοι Έλληνες αντιρατσιστές πήραν τον λόγο καθώς και ένας ακαδημαϊκός. Όλοι μαζί φωνάξαμε στα Τουρκικά και τα Ελληνικά: «Ανοίξτε τα σύνορα για τους μετανάστες εργάτες», «Σώστε ζωές» και «οι Σύριοι δεν είναι μόνοι».
 
Ο Χασάν Φεμί Οζέρ από το DSIP διάβασε την ανακοίνωση της οργάνωσης η οποία κατέληγε «Το AKP που αρχικά αποκαλούσε τους Σύριους πρόσφυγες αδέρφια δεν διστάζει να είναι ο επί πληρωμή δεσμοφύλακας των προσφύγων για λογαριασμό της ΕΕ καθώς τα σχέδια του για τη Μέση Ανατολή αλλάζουν. Είναι γνωστό ότι χιλιάδες Σύριοι έχουν συλληφθεί μετά την υπογραφή της συνθήκης με την ΕΕ. Οι πρόσφυγες αυτοί μεταφέρονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και απειλούνται με απέλαση. Αυτές οι κρατικές πολιτικές είναι που θρέφουν το ρατσισμό  στην Τουρκία και την Ευρώπη.
 
Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα, όροι όπως «χπροσωρινή προστασία» και «επισκέπτης» είναι απλά κενές περιεχομένου πρόκειται για μισόλογα. Αυτοί που εξαπέλυσαν, συνεχίζουν και βαθαίνουν τον πόλεμο πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους και να νομιμοποιήσουν τους ανθρώπους τους οποίους εξανάγκασαν σε φυγή από τις πατρίδες τους. Πρέπει να κλείσουμε τα στρατόπεδα, και να ανοίξουμε τα σύνορα! Απαιτούμε νόμο για τους πρόσφυγες εδώ και τώρα!».
 
Ακτιβιστές επιχείρησαν να διαδηλώσουν και στη Σμύρνη αλλά η αστυνομία τους εμπόδισε, έτσι πραγματοποίησαν συγκέντρωση και διάβασαν το ψήφισμά τους.
Οζάν Τεκίν