Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
19 Μάρτη - Πανευρωπαϊκή μέρα δράσης

Οι σύνεδροι του UAF μας καλούν στις 19 Μάρτη

Aνταπόκριση από το ­Λονδίνο

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 6/2 με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο του United Against Fascism (Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό) στο Λονδίνο. Δεκάδες πήραν το λόγο, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι οργανώσεων, συνδικάτων ενώ υπήρχαν και πολλές διεθνείς συμμετοχές, ανάμεσά τους και ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ. Βασικός σκοπός του συνεδρίου ήταν ο συντονισμός των κινημάτων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή με ημερομηνία σταθμό τη διεθνή μέρα δράσης στις 19 Μαρτίου. 
 
Η Ευρώπη-φρούριο κάνει συνόδους κορυφής, έκτακτα μαζέματα, στήνει φράχτες και στρατούς για να κρατήσει έξω τους πρόσφυγες ενώ τα κόμματά της και τα ΜΜΕ σπέρνουν το ρατσισμό και την Ισλαμοφοβία. Απέναντι σε έναν αντίπαλο με τόση οργάνωση και συντονισμό το κίνημα έχει ανάγκη από δικούς του «θεσμούς». Σαν τέτοιο λειτουργούν οι διεθνείς συναντήσεις που πραγματοποιούνται ανάμεσα στα κινήματα. Οι διοργανώσεις αυτές επιτρέπουν την ανταλλαγή των εμπειριών που συσσωρεύουν τα κινήματα στις διάφορες χώρες,
 
Από το βήμα του συνεδρίου ο Αμάλ Αζουντίν, ακτιβιστής μιλώντας για την εμπειρία από το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στο Καλαί είπε: «Το κίνημα είναι συγκλονιστικό, το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας έχει κάνει κάτι για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Το γεγονός αυτό μας γεμίζει ελπίδα». Ο ίδιος ομιλητής στον επίλογο της τοποθέτησής του τόνισε την ανάγκη για μαζικές διαδηλώσεις στις 19 Μάρτη. Στη Βρετανία διαδηλώσεις θα γίνουν σε Λονδίνο, Γλασκώβη και Κάρντιφ.
 
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου μίλησε για το έγκλημα που συντελείται στα νερά του Αιγαίου με τους μαζικούς πνιγμούς προσφύγων ενώ δεν παρέλειψε να συνδέσει τα αιτήματα για τους πρόσφυγες με τα αιτήματα του εργατικού κινήματος «Όλοι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι. Αν διαγράψουμε το χρέος και σταματήσουμε να πληρώνουμε τους τραπεζίτες θα έχουμε αρκετά χρήματα για να δώσουμε σπίτια και δουλειές σε όλους». 
 
Σύνδεση
Η σκιώδης υπουργός των εργατικών Ντάιαν Άμποτ που πρόσφατα είχε βρεθεί στο πλευρό των προσφύγων στο Καλαί έκανε τη σύνδεση με τον ιμπεριαλισμό «Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται από μέρη του πλανήτη όπου άμεσα ή έμμεσα οι στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης τους έχουν οδηγήσει στην προσφυγιά» ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι στο σύνολο των προσφύγων «Τουλάχιστον οι μισοί από όσους διασχίζουν τη Μεσόγειο δεν είναι Σύριοι. Τυπικά δεν είναι πρόσφυγες. Αλλά δεν μπορούμε να τους λέμε ότι επειδή δεν ικανοποιείς τους τυπικούς όρους θα σε πετάξουμε ξανά στη θάλασσα». 
 
Ο Γουέιμαν Μπένετ από το UAF μίλησε για τις επιτυχίες του αντιφασιστικού κινήματος στη Βρετανία «Το Εθνικό Κόμμα της Βρετανίας δεν είναι πλέον Κόμμα, πρόκειται για επιτυχία των αντιφασιστών αλλά αυτό δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό». Ο Φιλ Τέρνερ, ακτιβιστής από το Νότιο Γιόρκσαιρ τόνισε «Στη Βρετανία οι φασίστες είναι πιο αδύναμοι από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη επειδή υιοθετήσαμε την προσέγγιση του Ενιαίου Μετώπου από πολύ νωρίς».
 
Φυσικά δεν έλλειψαν τοποθετήσεις από ανθρώπους της μουσουλμανικής κοινότητας που μίλησαν για τον φόβο που νιώθουν εξαιτίας της ισλαμοφοβικής πολιτικής της κυβέρνησης και για το πώς η κινηματική αλληλεγγύη από τους μη-μουσουλμάνους έχει λειτουργήσει σαν αντίδοτο στο φόβο.
 
Το συνέδριο κατέληξε με την έκδοση καλέσματος για διεθνή συντονισμό στις 19 Μάρτη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Είναι σίγουρο ότι το κάλεσμα αυτό μπορεί να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στο αντιφασιστικό κίνημα με εκατοντάδες κινήσεις από όλη την Ευρώπη να ανταποκρίνονται.
 

Το κάλεσμα

Σε όλη την Ευρώπη παρακολουθούμε μια αδυσώπητη επίθεση σε βάρος των προσφύγων, των Μουσουλμάνων, των Εβραίων και των μεταναστών εργατών. Χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες, ακατάλληλες για ανθρώπους, χωρίς κατάλληλη στέγαση. 
 
Η ρατσιστική αντίδραση ενάντια στους πρόσφυγες οδηγεί σε αύξηση των ρατσιστικών, ισλαμοφοβικών και αντι-Σημιτικών επιθέσεων. Στην Ευρώπη η λιτότητα έχει σημάνει την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου για το 99% της κοινωνίας. Οι πρόσφυγες, οι Μουσουλμάνοι και οι μετανάστες εργάτες άδικα κατηγορούνται για αυτό. 
 
Τη δεκαετία του 1930 ήταν οι Εβραίοι αυτοί που κατηγορήθηκαν για την οικονομική δυσπραγία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Έχουμε υπάρξει στο ίδιο έργο θεατές και ξέρουμε που μπορεί να καταλήξει. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή καταπίεσης: το ρατσισμό, το σεξισμό την Ισλαμοφοβία, τον αντι-Σημιτισμό, την ομοφοβία και το φασισμό. Είμαστε αντίθετοι στην Ευρώπη των φραχτών, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το ρατσισμό και τις επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία. 
 
Καλούμε τους προοδευτικούς ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, που σκέφτονται ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση, με σεβασμό και αξιοπρέπεια, να βαδίσουν με αλληλεγγύη και να τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα κατά του ρατσισμού του ΟΗΕ το Σάββατο 19 Μαρτίου. Λέμε ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, αντιστεκόμαστε στο ρατσισμό, την Ισλαμοφοβία, τον αντι-Σημιτισμό και το φασισμό.
Unite Against Fascism,
Stand Up Το Racism, ΚΕΕΡΦΑ, 
Unitat Contra el Feixisme i el Racism, Catalonia
 

Ιρλανδία: Κυνήγησαν το PEGIDA

Την ίδια μέρα που πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του UAF, το φασιστικό ισλαμοφοβικό κίνημα Πέγκιντα που πρωτοεμφανίστηκε το 2014 στη Γερμανία είχε καλέσει τη δική του «διεθνή μέρα αντίστασης στους πρόσφυγες» η οποία στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία.
Η ανταπόκριση ήταν μικρή, σε λίγες περιστάσεις επιχειρήθηκαν συγκεντρώσεις ή πορείες και όπου το επιχείρησαν βρήκαν μπροστά τους αντιρατσιστές και αντιφασίστες που τους έφραξαν το δρόμο. Μέσα σε μια οικονομική κρίση που βαθαίνει οι άρχουσες τάξεις επιχειρούν να κατηγορήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για τα δεινά που προκαλεί η λιτότητα και ο καπιταλισμός. Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο ότι παντού στην Ευρώπη κινήματα και ακτιβιστές κατανοούν την χυδαία αυτή μεθόδευση και ορθώνουν το ανάστημά τους. 
 
Στην προσπάθειά τους να εμφανιστούν και σε νέες χώρες το Πέγκιντα ανακοίνωσε την δημιουργία τοπικής οργάνωσης στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και κάλεσε σε διαδήλωση το Σάββατο 6/2. Παρά το ασφυκτικά μικρό χρονικό διάστημα, τα αντανακλαστικά του κινήματος που έχει διδαχθεί από τη διεθνή εμπειρία ήταν άμεσα και καλέστηκε αντιδιαδήλωση. Σχετική ανακοίνωση κυκλοφόρησε και το SWP Ιρλανδίας στην οποία ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Στη Βρετανία του 1970 οι ρατσιστές ενθάρρυναν το αντι-ιρλανδικό αίσθημα και συνέδεαν τους Ιρλανδούς με την τρομοκρατία. Τώρα προσπαθούν να συνδέσουν τους Μουσουλμάνους με το ISIS και την τρομοκρατία. Οι σοσιαλιστές απορρίπτουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και των Μουσουλμάνων είναι ειρηνικοί, αξιοπρεπείς άνθρωποι της διπλανής πόρτας οι οποίοι είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας. Αντίθετα οι ρατσιστές και οι φασίστες δεν χωράνε».
 
Το κάλεσμα των αντιφασιστών βρήκε τρομερή ανταπόκριση στον κόσμο της αριστεράς και των συνδικάτων συγκεντρώνοντας εκατοντάδες απέναντι από μια θλιβερή σύναξη μερικών δεκάδων φασιστών που παρίσταναν το «κίνημα». Ούτε η αστυνομία δεν μπόρεσε να τους προστατέψει και κατέληξαν να τρέχουν να κρυφτούν σε μαγαζιά, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία…
 

Αυστρία

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με κύμα αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Η επόμενη προτεραιότητα για το κίνημα είναι η καμπάνια για τις 19 Μάρτη και το καλωσόρισμα των προσφύγων.
 
Πάνω από 10.000 βγήκαν στους δρόμους της Βιέννης στις 29 Ιανουαρίου ενάντια στη «Χοροεσπερίδα των Ακαδημαϊκών» που οργανώνεται από τους Λεπενικού τύπου φασίστες του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO). Περίπου 1.000 μέλη δεξιών φοιτητικών οργανώσεων χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εκδήλωση για να συντονίσουν τα δίκτυα τους. Προκαλούν όλους τους δημοκράτες, τους εργάτες και τους αριστερούς χορεύοντας στο Ανάκτορο Χόφμπουργκ, που είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου. Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ήταν πολλαπλάσιοι και μόνο χάρη στην τεράστια ζώνη απαγόρευσης που έφτιαξε η αστυνομία κατάφεραν οι φασίστες να μπουν στο κτήριο.
 
Η διαδήλωση μαζικοποιήθηκε από εκατοντάδες ακτιβιστές που έχουν σταθεί αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες κρατώντας ανοιχτά τα σύνορα όλους τους τελευταίους μήνες. Κρατούσαν πικέτες που έγραφαν «Έξω το FPO – Μέσα οι πρόσφυγες!». Η βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Νουρτέν Γιλμάζ πήρε μέρος στη διαδήλωση λέγοντας «Είναι σημαντικό για μένα να συμμετέχω σε αυτή τη διαδήλωση πολιτικού θάρρους και αλληλεγγύης ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό και το ρατσισμό». Γνωστοί ακτιβιστές του αντιρατσιστικού κινήματος τόνιζαν «Το FPO δεν είναι δημοκρατικό κόμμα».
 
Μια βδομάδα αργότερα (6/2), στη πόλη Λιντζ 1.500 διαδηλωτές βάδισαν ενάντια σε μια αντίστοιχη εκδήλωση. Ήταν η ίδια μέρα που το ρατσιστικό και ισλαμοφοβικό Πέγκιντα καλούσε σε μέρα δράσης. Περίπου 200 προσπάθησαν να βαδίσουν στην πόλη Γκρατς αλλά οι πάνω από 500 αντιρατσιστές που συγκεντρώθηκαν δεν τους το επέτρεψαν και τους εξευτέλισαν. Έγινε και μια απόπειρα από την τοπική οργάνωση του FPO στη Βιέννη να οργανώσει διαδήλωση ενάντια σε μια προσφυγική εστία, οι αντιρατσιστές κινητοποιήθηκαν ενάντια στην απόπειρα αυτή μέρες νωρίτερα και έτσι αναγκάστηκαν να την ακυρώσουν. Το νέο αυτό κύμα αντιρατσιστικών αγώνων ξεκίνησε με την πολιορκία της έδρας της κυβέρνησης στις 20/1 όταν αυτή προσπάθησε να θεσπίσει «πλαφόν» στον αριθμό των προσφύγων.
 
Σχέδια
Τον περασμένο Οκτώβριο, 150.000 βάδισαν υπέρ των προσφύγων και δεν επέτρεψαν στους φασίστες να κερδίσουν τις δημοτικές εκλογές στην «Κόκκινη Βιέννη» την οποία διοικούν οι Σοσιαλδημοκράτες από το 1945. Όμως τα σχέδια της κυβέρνησης να στείλει στρατεύματα στην Ελλάδα κατά των προσφύγων και να εισάγει «πλαφόν» για τους πρόσφυγες ρίχνει νερό στο μύλο του FPO που κηρύσσει το μίσος. 
 
Στα γκάλοπ το FPO βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστά πάνω από το 30%. Ο αρχηγός του FPO Χάινζ Κρίστιαν Στρας μπορεί να γίνει Καγκελάριος το 2018. Είναι ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση, να χτίσουμε μαζική κινητοποίηση σε όλη την Ευρώπη στις 19 Μάρτη και να εξασφαλίσουμε ότι οι κινητοποιήσεις αυτές είναι όσο πιο μαζικές γίνεται.
 
Μέχρι τώρα για την καμπάνια για τις 19 Μάρτη έχουν κινητοποιηθεί το Κόμμα των Πρασίνων, η Σοσιαλδημοκρατική νεολαία και αρκετές προσφυγικές οργανώσεις. Προσπαθούμε να εμπλέξουμε μικρότερες και πιο τοπικές πρωτοβουλίες που είναι ενεργές στο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες οργανώνοντας μαθήματα γλώσσας και άλλες δραστηριότητες. Η «Πλατφόρμα για μια Ανθρώπινη Πολιτική Ασύλου» που οργανώνει τις διαδηλώσεις έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το χάσταγκ #Μ19.
 
Ντάβιντ Άλμπριχ, 
ηγετικό μέλος της αυστριακής σοσιαλιστικής οργάνωσης Neue Linkswende 
(Νέα Αριστερή Στροφή) και συντονιστής της Πλατφόρμας για μια Ανθρώπινη Πολιτική Ασύλου που καλεί τις διαδηλώσεις στις 19 Μαρτίου στην Αυστρία
 

Ολλανδία

Ο Χερτ Βιλντερς, ηγέτης του PVV κινείται σε φασιστική κατεύθυνση και έχει καλέσει σε «αντίσταση ενάντια στους πρόσφυγες». Παρόλο που το κόμμα του δεν έχει μέλη ή τοπικές οργανώσεις, στελέχη του κόμματος έχουν ενεργό ρόλο στο συντονισμό της λεγόμενης αντίστασης.
 
Έχουν γίνει συγκρούσεις σε αρκετές πόλεις όπου προγραμματίζεται να στηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί. Σε όλες τις περιπτώσεις τα δημοτικά συμβούλια έχουν υποχωρήσει στις πιέσεις ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αυτοπεποίθηση της ακροδεξιάς. Οι ναζιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούν αυτές τις κινητοποιήσεις για να ψαρέψουν κόσμο στα θολά νερά. Οι πρόσφυγες υφίστανται εκφοβισμό ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν σπάσει και παράθυρα σε σπίτια προσφύγων. Στην πόλη Βόρμερλαντ έκαψαν το αμάξι ενός τοπικού στελέχους του Κόμματος των Πρασίνων.
 
Η κατάσταση αυτή δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι το αποτέλεσμα μιας περιόδου 15 χρόνων στη διάρκεια της οποίας η αριστερά σιωπούσε μπροστά στη ρατσιστική και ισλαμοφοβική ρητορεία. Ιδιαίτερα το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν μιλούσε κατά του ρατσισμού για να μην τρομάξει εν δυνάμει ψηφοφόρους. Τα κόμματα του κέντρου και της δεξιάς αξιοποιούσαν το ρατσισμό για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα τους. Ο Ντίντερικ Σάμσομ, κοινοβουλευτικός ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών για παράδειγμα έχει δηλώσει ότι «οι Ολλανδο-μαροκινοί μονοπωλούν την εγκληματικότητα στους δρόμους».
 
Το κράτος σε μεγάλο βαθμό έχει διευκολύνει τους κήρυκες του μίσους. Τα περισσότερα ρατσιστικά εγκλήματα δεν έχουν τιμωρηθεί καθόλου ή έχουν επιβληθεί πολύ ελαφριές ποινές στους δράστες, ενώ ταυτόχρονα η στάση του κράτους έναντι των προσφύγων γίνεται όλο και πιο επιθετική. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγραφα μαντρώνονται και απελαύνονται παρά τη θέλησή τους. Οικογένειες ολόκληρες κοιμούνται με τα ρούχα τους καθώς μπορεί από στιγμή σε στιγμή να τους βάλουν σε κάποιο αεροπλάνο.
 
Η ανοχή και η συνενοχή στον ρατσισμό έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για την εξάπλωση του στην κοινωνία. Οι νεοναζί αξιοποιούν αυτή τη συνθήκη για να οργανώσουν διαδηλώσεις και τάγματα εφόδου, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία προς το παρόν.
 
Αντίσταση
Το Σάββατο 6/2 οι νεοναζί προσπάθησαν να οργανώσουν διαδήλωση του κινήματος Πέγκιντα στο Άμστερνταμ. Απέτυχαν παταγωδώς. Μαζεύτηκαν περίπου 50 οι οποίοι παρά τη βοήθεια της αστυνομίας δεν κατάφεραν καν να φτάσουν στο σημείο που ήταν καλεσμένη η συγκέντρωση, δίπλα σε ένα μνημείο της εβραϊκής αντίστασης. Έτσι επέστρεψαν με πούλμαν στο σταθμό του τρένου χωρίς καν να εκφωνήσουν λόγους. 
 
Με ενιαίο μέτωπο των τοπικών οργανώσεων των κομμάτων της αριστεράς, αντιρατσιστικών ομάδων, συνδικάτων και προσφυγικών οργανώσεων είχαμε καλέσει διαδήλωση από αρκετά νωρίς. Μαζευτήκαμε στο μνημείο Ντοκβέρκερ (λιμενεργάτης), που είναι το μνημείο για την απεργία της ολλανδικής εργατικής τάξης για αλληλεγγύη στους Εβραίους το 1941. Ένας εκ των ομιλητών στη συγκέντρωσή μας, ο Μαξ φαν ντεν Μπεργκ, μίλησε για το πώς πριν από 75 χρόνια είχε δει με τα ίδια του τα μάτια να μαζεύουν σε αυτό το σημείο τους Εβραίους και να τους απελαύνουν με τη βία. 
 
Η δράση αυτή ήταν και το εφαλτήριο για την καμπάνια για τις 19 του Μάρτη. Το κάλεσμα για δράση είναι αρκετά γενικό αλλά έχει δύο κύρια σημεία. Στις 18/3 ο Βίλντερς θα κάτσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή δύο χρόνια πριν είχε καλέσει στην εξολόθρευση των Ολλανδο-μαροκινών από την Ολλανδία. Το Πέγκιντα έχει καλέσει σε συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο.
Πέρα από αυτό η Ολλανδία προεδρεύει αυτή τη στιγμή στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έχει ήδη διακηρύξει την πρόθεσή του να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων στην Ευρώπη. Αυτό θα σημάνει πιο πολλές απελάσεις, περισσότερους θανάτους στα σύνορα και συμφωνίες με χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ για να κρατηθούν οι πρόσφυγες εκτός.
 
Η πλειοψηφία της ολλανδικής κοινωνίας είναι υπέρ των προσφύγων αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει παραμείνει σιωπηλή. Τώρα είναι η ώρα να πολιτικοποιήσουμε το συναίσθημα αυτό, να δείξουμε την αλληλεγγύη αυτή στους δρόμους και να κινητοποιηθούμε ενάντια στη ρατσιστική δεξιά. 
Εβαούτ φαν ντεν Μπεργ, 
μέλος των Internationale Socialisten (Διεθνιστές Σοσιαλιστές)
και της επιτροπής για τις 21 Μάρτη