Εργατικό κίνημα
ΠΟΕΔΗΝ: Αγωνιστικό πρόγραμμα στα νοσοκομεία

Το μπλοκ των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία στην πανεργατική 4/2

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ, χαρακτηρίζοντάς τες συνέχεια της μεγάλης γενικής απεργίας στις 4/2.
 
Το πρόγραμμα της ΠΟΕΔΗΝ περιλαμβάνει δράσεις στις 11/2 που θα αποφασίσουν τα Δ.Σ των σωματείων (από την ομοσπονδία προτείνονται συγκεντρώσεις στην 2η ΥΠΕ στην Αττική και στα αγροτικά μπλόκα στην υπόλοιπη χώρα), πανελλαδική σύσκεψη σωματείων νοσοκομείων στις 17/2 και την επόμενη μέρα παναττική στάση εργασίας 12-3μμ με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
Ασφαλιστικό, αξιολόγηση, υποχρηματοδότηση και το αίτημα της ένταξης στα ΒΑΕ αποτελούν τις κύριες αιχμές των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία.   
 
“Το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση” αναφέρει μεταξύ άλλων το συνδικάτο των υγειονομικών φέρνοντας συγκεκριμένα στοιχεία: “Από τον προϋπολογισμό του έτους 2016 προκύπτει ότι εφέτος θα επιχορηγηθούν με 1,15 δις ευρώ, τη στιγμή που οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2 δις ευρώ. Ταυτόχρονα εφέτος επιβαρύνονται με το κόστος χορήγησης των ακριβών φαρμάκων, που πέρυσι χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ. Τα ταμεία των Νοσοκομείων είναι άδεια. Αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
 
Προσωπικό προσλαμβάνεται μόνο μέσω τηλεοράσεως. Αποχώρησαν 20.000 υγειονομικοί τα έξι τελευταία έτη των μνημονίων και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Ψέματα του Πρωθυπουργού και των Υπουργών της Υγείας οι αναγγελίες προσλήψεων. Η μία στις τρεις είναι κενές οι οργανικές θέσεις. 30.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Μία Νοσηλεύτρια τη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 Ασθενών. Οφείλονται εκατοντάδες ρεπό, κανονικές άδειες παρελθόντων ετών. Το εναπομείναν προσωπικό γίνεται λάστιχο και προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.
 
Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του Επικουρικού Προσωπικού (διεκδικούμε την μονιμοποίησή τους) έως τον Σεπτέμβριο του έτους... δεν έγινε το αντίστοιχο με το προσωπικό που υπηρετούσε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ... Εάν συνέχιζαν να δουλεύουν οι 190 εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΟ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα ήταν ανοικτά ακόμη 30-40 κρεβάτια ΜΕΘ που είναι έτοιμα προς λειτουργία, τη στιγμή που θερίζει η γρίπη και καθημερινά στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ είναι πάνω από 70 Ασθενείς”. 
 
Σε σχέση με το υπό ψήφιση σύστημα Αξιολόγησης η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή του. “Θα κηρύξουμε απεργία – αποχή και θα κινηθούμε με βάση την απειθαρχία – ανυπακοή (όπως με την προηγούμενη Αξιολόγηση)” δηλώνει χαρακτηριστικά.
 

Σύσκεψη 

Τα σωματεία των νοσοκομείων της Αττικής καλεί σε σύσκεψη ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αγ.Σάββα προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα των 5μηνιτών συναδέλφων τους που έχουν ξεκινήσει να εργάζονται στα νοσοκομεία. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10/2, στις 4μμ στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Όπως ανακοίνωσε “ο σύλλογος εργαζομένων του Αγίου Σάββα συμμετέχει και στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων/ισσων 5μηνιτών στα νοσοκομεία για μονιμοποίηση τους και πλήρη εργασιακά δικαιώματα γιατί ξεκάθαρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Καλύπτουμε πλήρως συνδικαλιστικά με την εγγραφή τους στο σύλλογο”.