Πολιτισμός
NEWROZ: Παραμονή Διαδηλώνουμε, Ανήμερα Γιορτάζουμε!

Λιμάνι του Πειραιά, Κυριακή 20 Μάρτη

Κούρδοι και Αφγανοί γιορτάζουν την εαρινή ισημερία (20 προς 21 Μάρτη), το Νεβρόζ, που είναι ταυτόχρονα εθνική γιορτή και Πρωτοχρονιά γι' αυτούς. Παραμονή της κουρδικής Πρωτοχρονιάς λοιπόν (19 Μάρτη), ντόπιοι και μετανάστες διαδήλωσαν σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ ανήμερα, στις 20 Μάρτη, γιόρτασαν πάλι όλοι μαζί στην συναυλία που πραγματοποιήθηκε γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2.
 
H συναυλία «Άνοιξη στον Πειραιά» οργανώθηκε από την «Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών» και αποτέλεσε την ευκαιρία για πολύ κόσμο, ντόπιους και μετανάστες, την επομένη της κοινής διαδήλωσής τους για σύνορα ανοιχτά, να βρεθούν ξανά μαζί, μια πραγματικά ανοιξιάτικη μέρα στο λιμάνι του Πειραιά για να διασκεδάσουν με συγκροτήματα και μουσικούς, όπως τους «Encardia», το συριακό συγκρότημα «Al Mahabba» («αγάπη» στα Αραβικά) και τον αγαπημένο των νέων του Αφγανιστάν, Μουσαουϊρ Ροσχάν.
 
Η δύναμη, η όρεξη κι ο ενθουσιασμός ήταν τέτοιος που ο κόσμος δεν αρκέστηκε μόνο στα τραγούδια των συγκεκριμένων καλλιτεχνών αλλά σήκωσε στη σκηνή και ανθρώπους δικούς του να τραγουδήσουν. Όπως ένα πιτσιρίκι με καταπληκτική φωνή, έναν νεαρό που είπε ένα καθόλου παραδοσιακό τραγούδι που γράφτηκε από τους ίδιους τους μετανάστες και περιγράφει τις προσπάθειες και την επιμονή τους να πάνε στις διάφορες χώρες της Ευρώπης και τέλος, μια νεαρή ντόπια που τραγούδησε στα αραβικά. Κι από κάτω όλοι να χορεύουν! Γυναίκες άντρες και παιδιά, με φόρμες του Ολυμπιακού και χωρίς, όλοι ήταν εκεί σε μια ανάπαυλα της Οδύσσειάς τους.
 
Άνθρωποι που παλεύουν, που αναγκάζονται να πάρουν μεγάλες αποφάσεις, αποφάσεις ζωής και θανάτου τις περισσότερες αν όχι όλες τις φορές και που γι’ αυτό, στο διάλειμμα του αγώνα τους και μιας καλής ημέρας, στο πλαίσιο μιας αλληλέγγυας φιλοξενίας που εκτιμούν, ξέρουν να χαίρονται και να γιορτάζουν. Όλοι μαζί, ο ένας με τα τραγούδια του άλλου, από ξεσηκωτικές αφγανικές επιτυχίες, Ταραντέλες της Κάτω Ιταλίας, μέχρι αραβικά τραγούδια με μουσική και ήχους Μεγάλης Εβδομάδας, που σου θυμίζουν για άλλη μια φορά ότι η Μεσόγειος είναι θάλασσα πολιτισμού και ανταλλαγών και όχι υγρός τάφος. Και σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί, πρωταγωνιστές και όχι θύματα.
Καλή Πρωτοχρονιά.
Πάνος Κατσαχνιάς