Εργατικό κίνημα
Η μάχη των προσλήψεων

Η απεργιακή διαδήλωση των εκπαιδευτικών στα Χανιά, 15/4. Φωτό: Βασίλης Σπανός

Στα σχολεία

Μαζική και μαχητική ήταν η κινητοποίηση των δασκάλων και των καθηγητών στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 15/4. 
Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν να μην κατατεθεί η τροπολογία που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους αναπληρωτές, να καταργηθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου (ν.3848/10) και να γίνουν άμεσα μόνιμοι μαζικοί διορισμοί. Νέο συλλαλητήριο θα γίνει την Πέμπτη 21 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι στο υπ. Παιδείας. Η ΔΟΕ κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας, ενώ οι σύλλογοι έχουν τη δυνατότητα να την επεκτείνουν σε 24ωρη απεργία με επιπλέον τρίωρη στάση. 
 
Η συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας ξεχείλιζε από οργή, ιδιαίτερα των αναπληρωτών καθώς βλέπουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τους πετάει έξω από την εκπαίδευση, να μην αναγνωρίζει την προϋπηρεσία τους και ακόμα χειρότερα να τους κατηγοριοποιεί, δημιουργώντας εμφύλιο πόλεμο στις γραμμές τους. 
 
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα: από τη Λήμνο, από τη Χαλκίδα, από την Πελοπόννησο, ενώ πολλές ΕΛΜΕ και Διδασκαλικοί Σύλλογοι της Αθήνας είχαν δικά τους πανό (Γ’ ΕΛΜΕ, Αριστοτέλης, Κ. Βάρναλης κ.ά). 
 
Στα κάγκελα
Οι εκπαιδευτικοί συνάντησαν κλειστή την πόρτα του υπουργείου, καθώς και διμοιρίες των ΜΑΤ. Πολλοί επιχείρησαν να μπουν στο υπουργείο σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα, ενώ μια άλλη ομάδα εκπαιδευτικών κατάφερε και μπήκε από την πίσω πόρτα. 
 
Η συγκέντρωση συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Παιδείας, Φίλη, με τις αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών. Παρά τις διπλωματικές απαντήσεις κάτω από την πίεση της συγκέντρωσης, η ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει το αντιεκπαιδευτικό έργο της. Ετοιμάζεται να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα την άθλια τροπολογία. 
Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε συνέλευση των αναπληρωτών στο Παιδαγωγικό. Οι αναπληρωτές καλούν τα εκπαιδευτικά σωματεία να προκηρύξουν κυλιόμενες στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα 18 Απρίλη. Ζητούν από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ να καλέσουν απεργία την Πέμπτη 21/4 (όπως έκανε ήδη η ΔΟΕ) 
 
Καλούν, ακόμα, συγκεντρώσεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την Τετάρτη 20/4 στις 12 το μεσημέρι. Τέλος, απαιτούν από τις ηγεσίες των δύο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών να αποχωρήσουν από τον στημένο «Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία».
 
Την Παρασκευή έγιναν κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις: τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Χανιά και αλλού. 
Στη Θεσσαλονίκη οι εκπαιδευτικοί οργάνωσαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ στο Ηράκλειο έκαναν παρέμβαση στην εκδήλωση όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντώνης Λιάκος, πρόεδρος του «Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία». 
 
Στα Χανιά έγινε πολύ δυναμική κινητοποίηση όπως μας μεταφέρει η Κατερίνα Τσαλταμπάση. «Έγινε πραγματικά χαμός. Ήταν πάρα πολύ δυναμική κινητοποίηση με 250 διαδηλωτές που για μια επαρχιακή πόλη είναι μεγάλο νούμερο. Συμμετείχαν αναπληρωτές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναπληρωτές καθηγητές και μόνιμοι συνάδελφοι. Φωνάζαμε συνθήματα ενώνοντας τα ζητήματα. Το σύνθημα «Λεφτά για την Παιδεία, λεφτά για την υγεία και όχι για πολέμους στη Συρία» έκανε θραύση. Πήγαμε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που στα Χανιά συστεγάζονται. Οι διευθυντές έλειπαν αρχικά. Ζητήσαμε από τους υπαλλήλους να κατέβουν κάτω μαζί μας για συμπαράσταση, όπως και έγινε, ενώ κρεμάσαμε το πανό μας. Στη συνέχεια ήρθε ο διευθυντής πρωτοβάθμιας, κάναμε εκτενή συζήτηση μαζί του, αλλά δεν δέχτηκε να πει δημόσια ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις μας. Γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια να συντονιστούν οι Επιτροπές Αναπληρωτών πανελλαδικά, ενώ την Τετάρτη 20 Απρίλη οι δάσκαλοι οργανώνουμε συνέλευση στις 6μμ στο Εργατικό Κέντρο».
 

Στα Νοσοκομεία

Με μια δυναμική κινητοποίηση την Πέμπτη 14/4, έξω από το υπουργείο Υγείας, απάντησαν τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Αγ.Σάββας, Αττικό κι Ευαγγελισμός, στα προωθούμενα μέτρα σχετικά με τους εργολαβικούς εργαζόμενους των νοσοκομείων. 
 
Πολλές δεκάδες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εργάτριες στα ιδιωτικά συνεργεία που έχουν αναλάβει την καθαριότητα, τις κουζίνες και μια σειρά άλλες υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία, διαδήλωσαν για αρκετές ώρες το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
 
Όπως εξηγεί ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του σωματείου του Αγ.Σάββα, “στο σχέδιο νόμου για την Υγεία που κυκλοφόρησε πριν κάποιες βδομάδες ανοίγει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να κάνουν ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους που τώρα δουλεύουν στα ιδιωτικά συνεργεία. Εμείς εδώ και καιρό αγωνιζόμαστε, όχι για την αντικατάσταση των εργολάβων με προσωρινές ατομικές συμβάσεις, αλλά για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Το υπουργείο προσπαθεί να καλλιεργήσει την εικόνα ότι διώχνει τους εργολάβους και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι μένουν στη δουλειά. Οι όροι με τους οποίους μένουν όμως δεν είναι αυτοί που θέλουμε. Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Οι εργαζόμενοι στα συνεργεία των εργολάβων είναι το πιο χτυπημένο κομμάτι στα νοσοκομεία και είναι αποφασισμένο, με τα σωματεία των μονίμων στο πλευρό τους, να πάει αυτή τη μάχη μέχρι τέλους”.
 
“Διαδηλώνουμε γιατί μας εξευτελίζουν σαν ανθρώπους πλέον” μας λέει η Ζωή, καθαρίστρια στον Αγ.Σάββα. “Πάνε να περάσουν μέτρα σύμφωνα με τα οποία θα μας προσλαμβάνουν με ατομικές συμβάσεις για 9 μήνες ή ένα χρόνο και μετά θα μας διώχνουν χωρίς να δικαιούμαστε ούτε ταμείο ανεργίας ούτε τίποτα. Κι όχι μόνο αυτό. Συζητάνε για μπλοκάκι. Πες ότι αρρωσταίνουμε, θα πρέπει να βρούμε εμείς αντικαταστάτη που θα την πληρώσουμε από την τσέπη μας. Κι άλλες τέτοιες αηδίες. Ποιός τις σοφίστικε δεν ξέρω. Με 300 και 400 ευρώ δεν μπορεί να ζει κανείς και ιδιαίτερα μια οικογένεια με παιδιά και νοίκια. Μπορεί ο υπουργός να ζήσει έτσι; Δεν νομίζω. Ας κόψουν από τα δικά τους λοιπόν. Να πληρώσουν αυτοί για να φύγει το χρέος”.  
 
Μάλιστα δεν έλλειψαν και οι καταγγελίες για απειλές από τη μεριά των εργολάβων, προς τις εργάτριές τους, όταν αυτές δεν συμμετέχουν στις “καμπάνιες” που ξεκινούν οι ίδιοι για την παραμονή των εταιριών στα νοσοκομεία.
 

To μαχαίρι Φίλη

Την Παρασκευή 7 Απρίλη το υπουργείο Παιδείας έδωσε στις δύο Ομοσπονδίες, τη ΔΟΕ και την ΟλΜΕ, τη δική του πρόταση σχετικά με την κάλυψη των κενών και την πρόσληψη των αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά. 
 
Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν πάρα πολύ. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι όλες οι εξαγγελίες του υπουργείου για 20 χιλιάδες διορισμούς σε βάθος τριετίας και εφόσον το επιτρέψουνε οι “θεσμοί” είναι ψεύτικες, όπως το λέγαμε από την αρχή. 
Δεν θα υπολογίζεται καθόλου η προϋπηρεσία και θα υπάρξει μεγάλη ανακατάταξη στους πίνακες. Το συμπέρασμα είναι ότι το υπουργείο προσπαθεί να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των αναπληρωτών, να περάσει το μήνυμα ότι πρέπει να “φαγωθείτε” μεταξύ σας για το ποιος είναι ικανός να δουλέψει την επόμενη χρονιά στο σχολείο.  
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού, φέτος καλέσανε 22 χιλιάδες αναπληρωτές και αυτή τη στιγμή τα κενά στα σχολεία είναι γύρω στις 4 χιλιάδες. Χρησιμοποιήσανε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ και τους έχουν μείνει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια 190 εκατομμύρια. Δηλαδή τα κενά στα σχολεία την επόμενη χρονιά θα είναι περισσότερα και λόγω των συνταξιοδοτήσεων και επειδή δεν θα γίνουνε διορισμοί και επειδή θα κληθούν λιγότεροι αναπληρωτές διότι δεν έχουν χρήματα.  
 
Συνέπειες
Όλη αυτή η πρόταση θα φέρει συνέπειες και για τους μόνιμους. Ήδη συζητάνε για την αύξηση του ωραρίου, αύξηση της διδακτικής ώρας, θα κόψουν ώρες από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα και με βάση τις οδηγίες του ΟΟΣΑ (όπως υπήρχαν το 2011 και θα ανανεωθούν Απρίλη-Μάη του 2016) θα πάνε για νέες καταργήσεις τμημάτων και σχολείων. Ήδη βλέπουμε ότι στο κομμάτι της ειδικής αγωγής, τα τμήματα ένταξης καταργούνται. Βλέπουμε πόσο προσχηματικός είναι ο “Εθνικός Διάλος για την Παιδεία”. Το ζήτημα για τα τμήματα ένταξης δεν μπήκε καθόλου στη συζήτηση. 
 
Βλέπουμε ότι και η συγκεκριμένη κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική των προηγούμενων. Δηλαδή να ζούνε ακόμα καλύτεροι οι λίγοι και οι περισσότεροι δεν μας ενδιαφέρουν. 
 
Το θέμα είναι ότι και οι πρωτοβάθμιοι και οι δευτεροβάθμιοι πρέπει να έχουμε μια πρόταση: ζητάμε εδώ και τώρα μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Τελεία. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για μας. Ζητάμε να καταργηθεί ο νόμος της Διαμαντοπούλου και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. 
 
Πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε σπουδάσει, τα πτυχία μας πρέπει να έχουν εργασιακά δικαιώματα. Δεν θα δεχτούμε κανένα διαγωνισμό να αφήνει τον καθένα μόνο του. Είναι στο χέρι μας να δούμε τι σωματείο θέλουμε. Ή θα καθόμαστε σαν θεατές να γκρινιάζουμε ότι κάποιοι καταστρέφουν τη ζωή μας ή πηγαίνουμε στα σωματεία, προσπαθούμε να τα ενισχύσουμε και κατεβαίνουμε στο δρόμο μέχρι να κερδίσουμε.     
Φωτεινή Ρώιμπα, 
ΕΛΜΕ Λήμνου