Διεθνή
Αίγυπτος: Mαζικές διαδηλώσεις

Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στους δρόμους και στα Πανεπιστήμια της Αιγύπτου την περασμένη Πέμπτη 15 Απρίλη, σπάζοντας τον τσαμπουκά της στρατιωτικής χούντας.
 
Η αφορμή μοιάζει αναπάντεχη. Ο στρατάρχης Σίσι χάρισε δύο ακατοίκητα νησιά της Ερυθράς Θάλασσας, το Τιράν και το Σαναφίρ, στο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων. Η απόφαση σήμανε συναγερμό στα αντανακλαστικά του κόσμου. Ο Σίσι οφείλει την καρέκλα του στην αμέριστη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας. Με σαουδικό χρήμα και πολιτική κάλυψη κατέσφαξε την αντιπολίτευση και έριξε χιλιάδες στις φυλακές. Τώρα ο εκτελεστής της Αραβικής Άνοιξης ανταποδίδει τις χάρες στους χρηματοδότες της σφαγής. Τα νησιά έχουν επιπλέον συμβολικό χαρακτήρα, τα κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, όταν άρπαξε ολόκληρη τη χερσόνησο του Σινά. Τα στενά του Τιράν είναι η είσοδος στον στρατηγικά κρίσιμο κόλπο της Άκαμπα.
 
Για κακή τύχη του Σίσι, πλησιάζει και η επέτειος της επιστροφής της χερσόνησου του Σινά στην Αίγυπτο, στις 25 Απρίλη. Και αυτή
είναι η ημερομηνία που επέλεξε το κίνημα για να ξανακάνει την εμφάνισή του. Όπως τονίζουν οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές της Αιγύπτου στην τελευταία τους ανακοίνωση: “Αυτή είναι η στιγμή να ολοκληρώσουμε τη μάχη ενάντια στο βάρβαρο καθεστώς του δικτάτορα, ιδιαίτερα στο φως της κρίσης που το περιτυλίγει σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, πολιτικά και διεθνώς. Πρέπει να χτίσουμε πάνω στη μάχη που έχει ανοίξει για τα νησιά και να ανατρέψουμε την στρατιωτική εξουσία. Να μετατρέψουμε τις μαζικές διαδηλώσεις σε νέα αρχή του μαζικού κινήματος, όπου το ζήτημα των νησιών μπορεί να ανοίξει τις ως τώρα κλειστές πόρτες των ζητημάτων της οικονομικής καταστροφής και της λιτότητας, του αυταρχισμού, των βασανιστηρίων, των συλλήψεων και της βρόμικης συμμαχίας με τα βασίλεια της αντίδρασης και της αντεπανάστασης”.