Εργατικό κίνημα
Η απεργία νέκρωσε την Αθήνα

Kυριακή 22 Μάη, Σύνταγμα

Με συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή το απόγευμα της Κυριακής 22/5, κορυφώθηκε το απεργιακό τετραήμερο που ξεκίνησε με τη διήμερη απεργία σε εφορίες, τελωνεία και υπ.Οικονομικών και συνεχίστηκε με την απεργία στις συγκοινωνίες και την αποχή των λιμενεργατών. 
 
Δεδομένης της απεργίας στο σύνολο των ΜΜΜ, τα συνδικάτα ναύλωσαν λεωφορεία που ξεκίνησαν από μια σειρά γειτονιές προκειμένου να κατεβάσουν τους διαδηλωτές στο συλλαλητήριο.
 
Οι απεργοί των συγκοινωνιών ήταν οι πρώτοι που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα.
 
“Απεργούμε γιατί μας κλείνουν τα σπίτια” μας λέει ο Αβραάμ, εργαζόμενος στην ΕΘΕΛ. “Πάνε να τα δώσουν όλα στο κεφάλαιο. Οι αστικές συγκοινωνίες πάνε όλες για ξεπούλημα. Το εισιτήριο είναι ήδη 1.40 και δεν ξέρω πόσο ακόμα θα το ανεβάσουν. Με την πολιτική τους ένα είναι το αποτέλεσμα: ο φτωχός φτωχότερος και ο πλούσιος πλουσιότερος. Γιατί ξέρεις κάτι... δεν πάει κανείς πλούσιος με το λεωφορείο. Ο πλούσιος πάει με τη μερσεντές. Ο φτωχός πάει με το λεωφορείο που πάει για το μεροκάματο. Και γι' αυτό δεν θα πρεπε να υπάρχει καν εισιτήριο. Την προηγούμενη φορά που πήγαν να ξεπουλήσουν τα λεωφορεία με την ΕΑΣ τότε, έγινε χαμός. Τα ακινητοποιήσαμε όλα. Θυμάμαι που ήμουν φαντάρος και με κατέβασαν από το Κιλκίς κι έκανα δρομολόγια με τα ΡΕΟ επειδή δεν είχε λεωφορεία. Είναι στο χέρι των συναδέλφων να κάνουμε τα ίδια. Αν αποφασίσουν να βγούμε στο δρόμο θα είναι ό,τι καλύτερο. Η άποψή μου τουλάχιστον για το τί πρέπει να γίνει είναι μία: Όλα τα λεωφορεία στα αμαξοστάσια, να μην κυκλοφορεί τίποτα. Κι όχι μόνο οι συγκοινωνίες. Όλοι μαζί σε απεργία”.
 
Εκτός από τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, το παρών έδωσαν σύλλογοι εκπαιδευτικών, οργανώσεις της αριστεράς, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η Λαϊκή Αντίσταση, το ΕΕΚ και η ΟΚΔΕ, το ΠΑΜΕ, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. Χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία σωματείων από χώρους που δρομολογείται η ιδιωτικοποίησή τους και οι εργαζόμενοί τους δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν. Όπως οι εργαζόμενοι στο Ολυμπιακό Στάδιο:
 
“Το ΟΑΚΑ είναι μέσα στους πρώτους έξι δημόσιους οργανισμούς οι οποίοι μπαίνουν στο νέο υπερταμείο” επισημαίνει ο Δημήτρης Γεωργάκης, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΟΑΚΑ. “Οι λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος δεν είναι ακόμα γνωστές. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι ότι δεν πάμε να το 'ξεπουλήσουμε' αλλά να το 'αξιοποιήσουμε'. Το πολυνομοσχέδιο όμως ξεπουλάει. Έχει όλες τις προϋποθέσεις εκείνες για κανονικό ξεπούλημα και σε αυτό στοχεύουν. Εμείς θα υπερασπίσουμε τη δημόσια περιουσία. Ο αθλητισμός είναι δημόσιο αγαθό όπως και οι συγκοινωνίες και πρέπει να τα υπερασπιστούμε μαζί με όλη την κοινωνία.
 
Βάζουμε μπροστά πρόγραμμα κινητοποιήσεων που θα πάει όσο πιο μακριά γίνεται. Ο στόχος είναι με τις κινητοποιήσεις μας να αποτρέψουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα σχέδια περί ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος, όχι μόνο του ΟΑΚΑ, αλλά κάθε κομματιού της δημόσιας περιουσίας”.