Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Παραγράφουν το πογκρόμ της Χρυσής Αυγής...

Αντιφασιστική διαδήλωση μπροστά στο Δημαρχείο της Αθήνας τις μέρες του Πογκρόμ.

Άλλο ένα δείγμα της ευνοϊκής μεταχείρισης της Δικαιοσύνης προς τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή είναι η παραγραφή, λόγω παρέλευσης πενταετίας, του ρατσιστικού πογκρόμ που οργάνωσε η ναζιστική δολοφονική συμμορία τον Μάιο του 2011 στο κέντρο της Αθήνας αφήνοντας πίσω της έναν νεκρό και πάνω από 100 τραυματίες μετανάστες. 
 
Επικεφαλής του πογκρόμ όπως αποκαλύφθηκε από βίντεο και φωτογραφίες ήταν οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Ηλιόπουλος, Μπούκουρας. Η υπόθεση παραγράφηκε παρά το γεγονός ότι η εισαγγελική πρόταση, αναφέρει ρητά ότι “… προκύπτει πλήρως και χωρίς καμία αμφιβολία η συμμετοχή του κόμματος στις εγκληματικές ενέργειες σε βάρος αλλοδαπών, ανεξέλεγκτα, στο κέντρο της Αθήνας [...]». Το σκάνδαλο είναι διπλό αφού η μηνυτήρια αναφορά έχει συσχετιστεί με τη δίκη της Χρυσής Αυγής. 
 
Μετά από αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη, οι δύο δικηγόροι οι οποίοι και είχαν καταθέσει τη σχετική μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση του πογκρόμ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ήδη από τις 12/05/2014, Θ. Καμπαγιάννης και Κ. Σκαρμέας δήλωσαν: «η προκαταρκτική εξέταση που πραγματοποιήθηκε αυτοτελώς από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για τον προσδιορισμό των τελεσθεισών εγκληματικών πράξεων και τον εντοπισμό των δραστών κατέληξε σε πλήρη συγκάλυψη. Μετά από δύο χρόνια “κατεπείγουσας” έρευνας που διεξήχθη από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ο αρμόδιος εισαγγελέας αρχειοθέτησε τη σχηματισθείσα δικογραφία, στο μέτρο δε που κρίθηκε πως τελέστηκαν εγκληματικές πράξεις, η δικογραφία τέθηκε στο “αρχείο αγνώστων δραστών”. Η σκανδαλώδης καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης σημαίνει ότι πλέον έχουν παραγραφεί όλες οι πλημμεληματικές πράξεις (διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματικές βλάβες, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, κλπ) λόγω παρέλευσης πενταετίας.
 
Διαπιστώσεις
Για την εξέλιξη αυτή έχουμε να κάνουμε δύο διαπιστώσεις: Αφενός επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά η ευμενής αντιμετώπιση των διωκτικών και δικαστικών αρχών προς τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής και απομυθοποιείται η δήθεν “σκληρή” αντιμετώπισή τους. Με εξαίρεση το χρονικό διάστημα μετά τη δολοφονία Φύσσα, που οι κρατικοί μηχανισμοί κινήθηκαν κάτω από την κατακραυγή της κοινής γνώμης και την έκρηξη του μαζικού αντιφασιστικού κινήματος, η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία… Αφετέρου, αποδεικνύεται η απροθυμία των διωκτικών και δικαστικών αρχών να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους δράστες των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας. Χωρίς να έχουμε πρόσβαση στην πράξη αρχειοθέτησης και τη σχηματισθείσα δικογραφία, συμπεραίνουμε ότι από τα δεκάδες άτομα που εικονίζονται σε φωτογραφίες και βίντεο να τελούν εγκληματικές πράξεις και τα οποία θέσαμε σε γνώση των αρχών, δεν ταυτοποιήθηκε παρά μόνο ένας (1), με τις κατηγορίες της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της παράνομης οπλοφορίας. Η κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης (τόσο γνώριμη για εκατοντάδες εργαζόμενους και νεολαίους που συλλαμβάνονται στο σωρό σε διαδηλώσεις) δεν αναφέρεται καν: προφανώς ο θύτης και το θύμα “διαπληκτίστηκαν” στα πλαίσια κάποιου μεμονωμένου περιστατικού, άσχετου με το πογκρόμ που λάμβανε χώρα. Είναι μάλιστα πιθανό το μοναδικό άτομο που ταυτοποιήθηκε να είναι το ίδιο κατά του οποίου υπήρξε εμπρησμός του οχήματός του από την οργάνωση “Μαχόμενη Μειοψηφία” στις 25/11/2012 (την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση με προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στις 26/11/2012 όπου και δημοσιοποιείται το όνομα του εν λόγω ατόμου). Ας το πούμε εύσχημα: Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της ελληνικής Εισαγγελίας, όταν αυτή αποδεδειγμένα αδυνατεί να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους δράστες του ρατσιστικού πογκρόμ, τουλάχιστον περισσότερο από όσο το έπραξε μια τυχαία αναρχική ομάδα, από αυτές που καταδικάζονται σωρηδόν με το άρθρο 187Α ως τρομοκρατικές οργανώσεις.
 
Το χρυσαυγίτικο πογκρόμ του Μαΐου του 2011 αποτελεί την πιο εμβληματική στιγμή της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες: πραγματοποιήθηκε δημόσια, στο φως της ημέρας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, από πλήθος ατόμων, με την παρουσία αστυνομικών οργάνων, σε βάρος διερχόμενων αλλοδαπών πολιτών (εφαρμογή της εντολής “Ό,τι κινείται σφάζεται”), με μόνο κριτήριο την εξωτερική τους εμφάνιση και συγκεκριμένα το χρώμα τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, στις 12/5/2011, μέσα σε 183 λεπτά διακομίστηκαν 8 μετανάστες με σπασμένα κεφάλια από το κέντρο της Αθήνας στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Κι αυτό ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
 
Από σήμερα και επισήμως, οι φυσικοί αυτουργοί αυτών των εγκληματικών ενεργειών μπορούν να κυκλοφορούν ανακουφισμένοι καθώς δεν πρόκειται να διωχθούν για τις πράξεις τους. Η αποτυχία αυτή των διωκτικών και δικαστικών αρχών δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για τις δημόσιες διακηρύξεις και διεθνείς δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους αναφορικά με την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας. Και είναι κοινή, εθνική και διεθνής εμπειρία ότι όταν η ρατσιστική βία δεν τιμωρείται, επαναλαμβάνεται. Οι ελληνικές κρατικές αρχές φέρουν ακέραια την ευθύνη».
 

...και διώκουν αγωνιστές όπως η Κ. Πατρικίου

Οι κατηγορίες “αντίσταση κατά της αρχής”, “απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου”, “απειλή - εξύβριση”, “παράνομη βία” απαγγέλθηκαν στην Κατερίνα  Πατρικίου, πρώην δημοτική σύμβουλο Πετρούπολης, μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο αυτόφωρο όπου παραπέμφηκε για να δικαστεί, μετά την σύλληψή της από Αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ την Πέμπτη 19/5 το μεσημέρι. 
 
“Ακουσα φωνές και βγήκα στο μπαλκόνι”, μας περιγράφει η Κατερίνα Πατρικίου. “Αντίκρυσα άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να έχουν ρίξει έναν άνθρωπο στο πεζοδρόμιο, να του έχουν βάλει χειροπέδες και να κοπανάνε το κεφάλι του στο έδαφος. Άρχισα να φωνάζω 'αφού του έχετε βάλει χειροπέδες γιατί τον κοπανάτε;'. Η βίαιη συμπεριφορά συνεχίστηκε και από άλλους άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που άρχισαν να καταφθάνουν και τον κλωτσούσαν και αυτοί. Συνέχισα να φωνάζω και τότε οι αστυνομικοί μου φώναζαν σκάσε και μπες μέσα. Άρχισε να μαζεύεται κόσμος και όταν κατέβηκα κάτω άκουσα μία φωνή να λέει “αυτή είναι που φώναζε”. Τότε μου φόρεσαν και μένα χειροπέδες, με έριξαν κάτω και άρχισαν να με απειλούν “να δεις τι θα πάθεις, θα σου φορτώσουμε όλο τον ποινικό κώδικα”. Όταν τους είπα ότι έχω πρόβλημα με τη μέση μου, τότε μου έριξαν γροθιά στη μέση. Με πήγαν στο τμήμα χωρίς να με αφήσουν να πάρω τηλέφωνο και μόνο επειδή με είδε ένας αυτόπτης μάρτυρας που ειδοποίησε, έφτασε αργότερα στο τμήμα ο Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας Π. Κωνσταντίνου και δικηγόρος που ζήτησε να με πάνε σε νοσοκομείο γιατί πονούσα στη σπονδυλική μου στήλη. Με μεταφέρανε από νοσκομείο σε νοσοκομείο γιατί δήθεν δεν ξέρανε ποιο εφημερεύει και μετά με πήγαν στη ΓΑΔΑ όπου κρατήθηκα όλη νύχτα και αργά το μεσημέρι της άλλης μέρας πέρασα από αυτόφωρο. Ορίστηκε δικάσιμος για τις 20 Σεπτέμβρη”.      
 
“Η Κατερίνα Πατρικίου και ως δημοτική σύμβουλος και ως αγωνίστρια του κινήματος έχει δώσει μάχες για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα”, αναφέρει καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ. “Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει την αστυνομική αυθαιρεσία. Μόλις τελευταία το ΑΤ Πετρούπολης ξεκίνησε ανάκριση μετά από καταγγελία χρυσαυγίτη υποψήφιου στις βουλευτικές εκλογές. Εστάλη μάλιστα στις 25/1/2015 υπηρεσιακό σημείωμα προς το εγκληματολογικό το οποίο ζητούσε «επίδειξη φωτογραφιών σεσημασμένων ατόμων, μελών του κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ»! Είναι απαράδεκτο να ποινικοποιείται η διαμαρτυρία για την αστυνομική αυθαιρεσία... Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας από το συλλαλητήριο κατά της ψήφισης του ασφαλιστικού μέχρι την κάλυψη των επιθέσεων των χρυσαυγιτών στον Πειραιά στις 8 Απρίλη δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει το ίδιο τροπάρι με τους προκατόχους της. Απαιτούμε την άμεση παύση της δίωξης της”.  
 
Η Τοπική Επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιλίου-Πετρούπολης –Αγ.Αναργύρων-Καματερού καλεί την Πέμπτη 26/5 στις 7μμ συγκέντρωση στην στρογγυλη πλατεία στην Πετρούπολη, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ενέργειες του Α.Τ. Πετρούπολης και του εγκληματολογικού και απαιτώντας “να σταματήσουν τώρα όλες οι διαδικασίες πολιτικής δίωξης μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ”. 
 
“Καλούμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να πάρει την πολιτική ευθύνη και να απαντήσει για τις μεθόδους φακελώματος της αστυνομίας και των κατασταλτικών της μηχανισμών”, αναφέρει το κάλεσμα της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ. “Καλούμε το λαό και τους εργαζόμενους με τους αγώνες τους να μπλοκάρουν την αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης- ΕΕ-ΔΝΤ. Να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην αυταρχική κυβερνητική κατρακύλα, να πρωτοστατήσουν στην υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, να βάλουν φραγμό στους απανταχού φασίστες. Ζητάμε από όλες τις μαχόμενες αριστερές δυνάμεις να καταδικάσουν τις αντιδημοκρατικές μεθόδους της κυβέρνησης απέναντι στους αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ”.