Διεθνή
Εκδήλωση στο Λονδίνο υπέρ του Lexit

Διεθνής εκδήλωση υπέρ του Lexit, δηλαδή υπέρ μιας αριστερής εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη 18 Μαϊου με συμμετοχή της Αργυρής Ερωτοκρίτου, μέσω skype, από την Ελλάδα.

«Στην εκδήλωση, την οποία οργάνωσε η Καμπάνια υπέρ του Lexit», μας μεταφέρει ο Ντέιβ Σιούελ από το Λονδίνο, «αναπτύχθηκαν τα επιχειρήματα ενάντια στην λιτότητα που επιβάλει η τρόικα και στο ρατσισμό της ΕΕ, και ενάντια στις καμπάνιες των αφεντικών είτε αυτών που είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είτε εκείνων που είναι κατά».
 
Η Μπριντ Σμιθ, βουλευτίνα από την Ιρλανδία (ομιλήτρια και στον Μαρξισμό 2016 στην Αθήνα) αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η ΕΕ σαν μια «δύναμη καλού» όταν συμφωνεί να επιστρέφει τους πρόσφυγες σε ένα από τα πιο δεσποτικά καθεστώτα του κόσμου στην Τουρκία, ενώ μίλησε για τη λιτότητα της ΕΕ στην Ιρλανδία. Ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας Ρομπ Γκρίφιθς δήλωσε σοκαρισμένος από το γεγονός ότι μερικοί στην Αριστερά επιχειρηματολογούν υπέρ της παραμονής απορώντας: «Πώς μπορεί ένας σοσιαλιστής να υποστηρίζει ένα τέτοιο θεσμό;» 
 
“Μια ψήφος υπέρ της μη παραμονής είναι μια ψήφος ενάντια στην ΕΕ, το ΔΝΤ και τον άξονα του ΝΑΤΟ, αλλά είναι και ψήφος ενάντια στη δική μας άρχουσα τάξη» είπε ο Άλεξ Καλλίνικος. Η Λίντσεϋ Τζέρμαν από το Counterfire επιχειρηματολόγησε ενάντια στη γελοία τοποθέτηση που λέει ότι η συμμετοχή στην ΕΕ προστατεύει από τους πολέμους θυμίζοντας τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία. Εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας Καταλωνίας (CUP) ο Quim Arrufat συμφώνησε ότι η ΕΕ δημιουργεί πολέμους έξω από τα σύνορά της.
 
«Η Αργυρή Ερωτοκρίτου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καταδίκασε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και θύμισε ότι ο Τσίπρας δήλωσε περήφανος για αυτήν» μας λέει ο Ντέιβ. «Η Αργυρή συνόψισε το κλίμα που επικρατούσε στην εκδήλωση λέγοντας: Μια νίκη του Lexit στη Βρετανία θα έδειχνε σε εμάς στην Ελλάδα ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον αγώνα όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΕ και η δική μας κυβέρνηση. Μπορούμε να κερδίσουμε μια Ευρώπη των εργατών και προσφύγων απαλλαγμένη από ρατσισμό, λιτότητα και πολέμους».