Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
«Ο κ. Λοβέρδος μπορεί να κοιμάται ήσυχος»

Την Τετάρτη άφησε την τελευταία της πνοή η 32χρονη Μαρία, μία από τις οροθετικές γυναίκες που το 2012 διαπομπεύθηκαν με την υγειονομική διάταξη του Λοβέρδου, που βασιζόταν σε νόμο του 1940.
 
Η μητέρα της άτυχης γυναίκας με ένα συγκλονιστικό μήνυμα, που δημοσίευσε η Εφ.Συν. λίγο πριν θάψει το παιδί της αναφέρεται στον πρώην υπουργό και στο πώς διαμορφώθηκε η ζωή της οικογένειας μετά τον στιγματισμό της κόρης της. 
«Έγινε πια κι αυτό και τώρα ο κύριος Λοβέρδος μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Η κοινωνία σχεδόν καθάρισε από αυτές τις κοπέλες κι αυτό το φρόντισε ο ίδιος.
 
Εξευτέλισαν το παιδί μου, ήρθαν στο χωριό και το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασε το εγγόνι μου μέσα στο σχολείο, μας εκθέσανε όλους, μας ξεφτίλισαν. Πήγαν τα κορίτσια στο υπόγειο της Γ' πτέρυγας του Κορυδαλλού αντί να τα φροντίσουν στα νοσοκομεία. Τους πέταγαν το φαγητό από τα κάγκελα και εκείνα την ίδια ώρα κατάπιναν μπαταρίες.
 
Δημόσια μας εξευτελίσανε και τώρα εγώ δημόσια ανταποδίδω λίγο πριν θάψω την κόρη μου ότι μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχος ο Ανδρέας Λοβέρδος. Και αυτό το λέω κι εγώ η μητέρα της, δημόσια, με το όνομά μου», τόνισε Ευμορφία Κουλουριώτη.
Όλα ξεκίνησαν έξι ημέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012, όταν ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εξέδωσε την υγειονομική διάταξη που βασιζόταν σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940:
 
«Έχοντας υπόψη την ανάγκη λήψης μέτρων για να προστατευτεί η υγεία του πληθυσμού, αποφασίζουμε: Λοιμώδη νοσήματα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία θεωρούνται τα νοσήματα που ορίζονται ρητώς από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ειδικά για το HIV, HBV, HCV θα υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για τα εκδιδόμενα άτομα. 
 
Οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή. Οι παραβάτες των διατάξεων της παρούσας τιμωρούνται κατά τα οριζόμενα. Τώρα, αν κάποιος δεν δεχτεί τον έλεγχο, τον κάνουμε με το ζόρι».
 
Λίγες ημέρες μετά, δεκάδες οροθετικές γυναίκες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην φυλακή με την κατηγορία ότι εκδίδονταν και με αυτό τον τρόπο αποτελούσαν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Οι φωτογραφίες και τα στοιχεία τους δόθηκαν στη δημοσιότητα με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη του Εισαγγελέα που εφάρμοσε την διάταξη διαπομπεύοντάς τις δημόσια και δίνοντας αντισυνταγματικά προσωπικά δεδομένα στη δημοσιότητα.
 
Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από γυναικείες οργανώσεις, αντιρατσιστικές οργανώσεις και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ΚΕΘΕΑ και απλούς πολίτες.
 
«Εμείς κάνουμε έλεγχο. Μετά αναλαμβάνει η εισαγγελική Αρχή. Μακάρι να είχαμε και να βγάζαμε και τις φωτογραφίες των πελατών», είχε απαντήσει σε συνέντευξη Τύπου ο Λοβέρδος.
 
Και οι 32 γυναίκες που κατηγορήθηκαν συνολικά, έχουν αποφυλακισθεί. Οκτώ από τις γυναίκες αθωώθηκαν, 13 αντιμετώπισαν μικρές κατηγορίες, ενώ κάποιες που ήταν εξαρτημένες από τα ναρκωτικά οδηγήθηκαν στην φυλακή. Ορισμένες από τις γυναίκες έφυγαν από τη ζωή πριν αθωωθούν.
 
Σήμερα η νέα διοίκηση του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ ζητάει υποκριτικά συγνώμη, ωστόσο ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση που κρύβονται πίσω από την σεξιστική διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό, αντιθέτως αναδεικνύει τόσο το απάνθρωπο χαρακτήρα του κράτους και ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα της συστηματικής ανατρεπτικής μάχης απέναντι στις πολιτικές του σεξισμού, του ρατσισμού και της περιθωριοποίησης που χρησιμοποιεί για να διαχωρίζει, να διασπάσει και να τρομοκρατήσει την εργατική τάξη και τη νεολαία.