Η Αριστερά
Μετά το Brexit: Yπάρχει “ΔιΕΕξοδος”

Αθήνα, 3 Ιούλη. Ιδρυτική Συνέλευση της “ΔιΕΕξοδος”

Την ιδρυτική της συνέλευση πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Ιούλη η Πρωτοβουλία Αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ - “ΔιΕΕξοδος”. Πλήθος αγωνιστών και αγωνιστριών συγκεντρώθηκαν στο Άλσος του Θησείου για τη δημιουργία της κίνησης που, όπως αναφέρει στη διακήρυξή της, έχει ως βασικό στόχο να “συμβάλλει ώστε μέσα στο μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα να δυναμώσει η αντίληψη ότι υπάρχει εναλλακτική, έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
 
Την παρουσίαση της Πρωτοβουλίας έκανε η Φλώρα Νικολιδάκη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής. “Συγκεντρωθήκαμε σήμερα ανθρώποι όλων των ηλικιών, άνθρωποι που έχουμε ξεκινήσει να παλεύουμε στην Ελλάδα από τη χούντα ακόμα, αλλά και νέοι που έπιασαν τη σκυτάλη αργότερα”, ξεκίνησε την ομιλία της, εξηγώντας στη συνέχεια γιατί μετά από έξι χρόνια μνημόνια “αποδείχτηκε ότι η ΕΕ δεν είναι το σπίτι των λαών, αλλά ένα ίδρυμα των λαών, στο οποίο βασιλεύει η δημοσιονομική πειθαρχία και το οποίο δεν αφήνει περιθώριο για να αναπτύξει ο κόσμος της εργασίας τις απαιτήσεις του και να κατακτήσει τα δικαιώματά του”.
 
“Η ΕΕ δεν υπερασπίζεται την ειρήνη”, συνέχισε, μιλώντας για τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες: “Ενώ οι τοπικοί πόλεμοι που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή δημιούργησαν όλο αυτό το κύμα των προσφύγων, η ΕΕ τους αντιμετώπισε ως παρείσακτους, ως ανθρώπους που ενοχλούν την ήρεμη τάξη πραγμάτων στην Ένωση”.
 
Αφού ανέδειξε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να δώσει καμία λύση στο πρόβλημα του χρέους “γιατί αποτελεί μέσο μεγάλης κερδοφορίας και πολιτικής εξάρτησης των χωρών μελών”, τόνισε τους στόχους της Πρωτοβουλίας:  “Εμείς λέμε ότι η έξοδος από την ΕΕ, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών για να διαλυθεί αυτό το σχήμα, πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση του να αναλάβει την αξιοπρέπειά της και το δίκιο της η εργασία. Θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από την αντίληψη ότι θα μπορούσαμε πρώτα να παλέψουμε για την έξοδό μας από την ευρωζώνη και μετά από την ΕΕ. Είναι ένα περιττό σκαλοπάτι. 
 
Σήμερα μετά την πικρή εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αποκτήσαμε γίνεται πιο ώριμη η συζήτηση για έξοδο από την ΕΕ. Αγγίζει πολλούς περισσότερους και άρα τώρα η υπόθεση αυτή μπορεί να προχωρήσει. Μπαίνουμε λοιπόν σε αυτή την κίνηση εξόδου και συγκρουόμαστε επιτέλους με το κύριο αντίπαλό μας που είναι το κεφάλαιο”. Και έκλεισε καλώντας “σε κάθε πόλη, σε κάθε δήμο να στηθούν επιτροπές ΔιΕΕξοδος για να αναπτύξουμε το κίνημα που χρειάζεται μαζί με άλλες δυνάμεις που δουλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση για ένα θετικό αποτέλεσμα”.
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, η επικράτηση του Brexit, ένα χρόνο μετά το δικό μας σαρωτικό ΟΧΙ στα μνημόνια, κυριάρχησε στη συζήτηση που ακολούθησε. Από την Καμπάνια για Αριστερή Έξοδο – LEXIT της Μεγάλης Βρετανίας, ο Νίκος Καπιτσίνης μίλησε για μια “ιστορική απόφαση του βρετανικού λαού”, που κόντρα στην τρομοκρατία και την προσπάθεια να ταυτίσουν κάθε ψήφο υπέρ της εξόδου με συντηρητικές και ρατσιστικές απόψεις, ήταν μια “ψήφος ταξική, μια βαθιά αποδοκιμασία, όχι μόνο επτά ή οκτώ ετών αλλά τριάντα ετών θατσερισμού και μετά-θατσερισμού”. Ενώ έδωσε και συγκεκριμένα στοιχεία για την ταξικότητα της ψήφου λέγοντας ότι “από τις 16 περιφέρειες με πάνω από 8% ανεργία, όλες ψήφισαν υπέρ της εξόδου. Από τα 110 δημοτικά συμβούλια τα οποία έλεγχαν οι Εργατικοί, τα 75 ψήφισαν υπέρ της εξόδου. Κι όταν το ακροδεξιό Ukip έχει μόνο 3,5 εκατομμύρια ψήφους πέρσι και φέτος 17,5 εκατομμύρια ψηφίζουν υπέρ της εξόδου, δεν μπορεί όλος αυτός ο κόσμος να ταυτίζεται με ρατσιστικές συντηρητικές απόψεις”.
 
Ενωτικά και ανοιχτά
Στις δεκάδες παρεμβάσεις που έγιναν από οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες, το βασικό θέμα συζήτησης -και αντιπαράθεσης- ήταν ο τρόπος δράσης της Πρωτοβουλίας. Πολλοί τόνισαν ότι η προσπάθειά της να πείσει για την ανάγκη της εξόδου από τη ΕΕ θα κριθεί μέσα στο εργατικό κίνημα και τους αγώνες ενάντια στα μνημόνια, μέσα στο αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα. Εκεί είναι που πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις, ενωτικά και ανοιχτά με όλο τον κόσμο που παλεύει αλλά και αιχμηρά συνδέοντας το αίτημα της εξόδου με τη διαγραφή του χρέους, την κρατικοποίηση των τραπεζών, τον εργατικό έλεγχο. 
 
Η έξοδος από την ΕΕ πρέπει να είναι σε διεθνιστική κατεύθυνση κόντρα στις ακροδεξιές και εθνικιστικές απόψεις και σε αλληλεγγύη με τους αγώνες των εργατών που ξεδιπλώνονται στη Γαλλία και όλη την Ευρώπη. 
 
Μια “σπουδαία παρακαταθήκη, μια ταξική απάντηση των φτωχών, των άνεργων, των εργαζόμενων και ένα έμπρακτο γεγονός αποδέσμευσης”, χαρακτήρισε το Brexit ο Θοδωρής Βουρεκάς από το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκφράζοντας τη στήριξή του στην Πρωτοβουλία. Και κατέληξε: “Η έξοδος από αυτό το σφαγείο των εργατικών δικαιωμάτων θα σημαίνει να ολοκληρώσουμε αυτό που αρχίσαμε, δηλαδή την επαναστατική ανατροπή του κεφαλαίου, γιατί η ΕΕ είναι η πιο κορυφαία και ώριμη έκφραση του κεφαλαίου. Με προοπτική το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό που είναι η αυτοκυβερνώμενη κοινωνία, η αυτοδιεύθυνση των ανθρώπων και των πραγμάτων, όπου η κάθε μαγείρισα θα μπορεί να συμμετέχει και να συνδιαμορφώνει τα κεντρικά ζητήματα της χώρας και του κράτους”.
 
Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε την Πρωτοβουλία, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, μετά το Brexit και ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, η Αργυρή Ερωτοκρίτου από το ΣΕΚ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναδεικνύοντας τις μεγαλύτερες δυνατότητες που ανοίγονται για το κίνημα και την Αριστερά σήμερα. “Τόσο το περσινό δημοψήφισμα όσο και το Brexit τώρα είναι ένα μήνυμα στις ηγεσίες της αριστεράς στο πώς πρέπει να δίνουν τις μάχες, όχι φοβικά”, είπε, “Ο κόσμος προχωράει, με τις απεργίες του, με το κίνημα υπεράσπισης των προσφύγων. Δημοσκόπηση των προηγούμενων ημερών έδειξε ότι το 45% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 θεωρεί ότι το Brexit είναι θετική εξέλιξη. Επίσης, το 37% του κόσμου θεωρεί προτιμότερο το να φύγουμε από το ευρώ και να επιστρέψουμε στη δραχμή, όταν πέρσι μετά το δημοψήφισμα ήταν 25%. Πρόκειται για προχωρήματα μέσα από τις μάχες που δίνει ο κόσμος”.
 
Τη συνέλευση της Πρωτοβουλίας χαιρέτισε με απόφασή του το ΔΣ της ΠΕΝΕΝ, ενώ συγκροτήθηκε και ένα ανοιχτό συντονιστικό που θα συζητήσει τα επόμενα βήματά της. Το πρώτο ραντεβού δόθηκε στη διαδήλωση της Τρίτης 5 Ιούλη, στην επέτειο του ΟΧΙ, ενώ στόχος της είναι η δημιουργία επιτροπών “ΔιΕΕξοδος” σε πανελλαδικό επίπεδο.