Οικονομία και Πολιτική
Φαγοπότι με σκάνδαλα

Η εισφοροδιαφυγή είναι ένας ακόμα τρόπος μέσα από τον οποίο τα αφεντικά ληστεύουν τα αποθεματικά των ταμείων -και δεν είναι καθόλου ελληνικό προνόμιο. 
 
“Οι βρετανικές μεγάλες επιχειρήσεις μοίρασαν πέρσι πέντε φορές περισσότερα χρήματα στους μετόχους τους από όσα έδωσαν στα ασφαλιστικά ταμεία” γράφει η εφημερίδα Socialist Worker. Τα στοιχεία προέρχονται από μια έρευνα της εταιρείας συμβούλων LCP. Και είναι συντριπτικά. 
 
“Από τις 56 εταιρείες που έδωσαν στοιχεία για την κατάσταση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων οι μισές (και πάνω) ήταν στο κόκκινο. Το συνολικό τους χρέος ξεπερνούσε τα 42 δισεκατομμύρια λίρες. Οι ίδιες εταιρείες, όμως, πλήρωσαν σε μερίσματα 53 δισεκατομμύρια στους μετόχους τους - αρκετά για να καλύψουν όλο το χρέος στα ταμεία και να μείνει ένα υπόλοιπο”.
 
Η πιο σιχαμερή περίπτωση είναι του σερ Φίλιπ Γκριν, του πρώην αφεντικού της British Home Stores. Αφού “έγδυσε” την εταιρεία “του” αρπάζοντας 580 εκατομμύρια λίρες για τόκους, μερίσματα και ενοίκια, την πούλησε έναντι μιας λίρας -αφήνοντας ένα χρέος στα ταμεία 571 εκατομμυρίων. Την ίδια ώρα που οι 11 χιλιάδες υπάλληλοι της BHS πετάγονταν στον δρόμο ο Γκριν αγόραζε το τρίτο του γιοτ.
 
Την περασμένη εβδομάδα ο Γκριν βρέθηκε με το σκάφος του για διακοπές στην Ιθάκη. Είχε την ατυχία  όμως να βρίσκεται στο νησί, για ένα τουριστικό ρεπορτάζ, ένα συνεργείο του τηλεοπτικού καναλιού Sky News -που αποφάσισε να του θέσει μερικές ερωτήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν σερ: ένας οχετός...