Εργατικό κίνημα
Αγωνιστικό διήμερο στα Νοσοκομεία

Κινητοποίηση των εργαζόμενων του Γεννηματά Θεσσαλονίκης, τον Ιούνη 2016 στο προαύλιο

Σε αγωνιστικό διήμερο αναβαθμίζουν τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων στη ΔΕΘ, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η ΠΟΕΔΗΝ εκτός από τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 10 Σεπτέμβρη, οργανώνει 4ωρη στάση εργασίας και διαδήλωση και την προηγούμενη ημέρα με τον τίτλο “Πορεία Σωτηρίας του ΕΣΥ”. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί της Παρασκευής 9/9 από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και μέσα από μια διαδρομή 7 χιλιομέτρων θα περάσει από τα νοσοκομεία Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Γεννηματά κι Αγ.Δημήτριος για να καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
 
Λίγες μέρες πριν (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία), είναι η σειρά των Πρεβεζάνων να υποδεχτούν αγωνιστικά των αναπληρωτή υπουργό Υγείας Πολάκη, και καλούν “όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, συλλόγους, φορείς και όλους τους πολίτες της Πρέβεζας στη μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση διεκδίκησης των αιτημάτων μας, διεκδίκησης της αναβάθμισης του Νοσοκομείου μας, στην αυλή του Γ.Ν. Πρέβεζας”. 
 
Η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και με ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων: “Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας, δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα στην προσπάθεια διάλυσης των νοσοκομείων. Το πρόβλημα της υποβάθμισης της υγείας δεν είναι ένα ζήτημα τοπικό. Αποτελεί τμήμα της συνολικής υποβάθμισης των νοσοκομείων όλης της περιοχής στα οποία θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν κλινικές, θα υποβαθμιστούν συνολικά οι παροχές υγείας, μέχρι να έρθει ως «ώριμο φρούτο» η οριστική παράδοσή τους επιχειρηματικούς ομίλους.
 
Χαιρετίζουμε το κάλεσμα αγώνα του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του υφυπουργού υγείας στη Πρέβεζα και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του”.
 
Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου ότι την ίδια στιγμή που κηρύσσει τον “πόλεμο” κατά των εργολάβων που αναπτύσσουν δράση στα δημόσια νοσοκομεία, τους αφήνει χώρο να προχωρούν ανενόχλητοι σε εκδικητικές απολύσεις. Aφορμή για την καταγγελία είναι η απόλυση εργαζόμενου καθαριότητας στο νοσοκομείο Σωτηρία, υπαλλήλου στην περιβόητη εργολαβική εταιρία “Αριάνθη”. Η εταιρία, γνωστή για τις αντεργατικές της συμπεριφορές αρνήθηκε στον εργαζόμενο να αναλάβει εργασία μετά τη θερινή του άδεια, ενώ ταυτόχρονα τον είχε αντικαταστήσει με άλλον εργαζόμενο. Ο διοικητής του νοσοκομείου δε, έπαιξε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, δηλώνοντας αναρμόδιος να παρέμβει “αποποιούμενος έτσι ακόμα και το θεσμικό αλλά και τον πολιτικό του ρόλο αφού ο ίδιος είναι τοποθετημένος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου” όπως τονίζει η ομοσπονδία. Πάγιο αίτημα του συνδικάτου των υγειονομικών πάνω στο ζήτημα είναι “η άμεση εκδίωξη των εργολάβων από τα Νοσοκομεία, η μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, η σύσταση οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και η κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό”. 
 
Κενές θέσεις
Άλλωστε τα στοιχεία για τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία δεν σταματούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αν και μια επίσκεψη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο αρκεί, σε στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σε πλατφόρμα του υπουργέιου Υγείας, στα νοσοκομεία της Κρήτης μόλις το 61% των οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού είναι καλυμμένο. Σε σύνολο 7.044 οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες οι 4.184, ενώ με τις μετακινήσεις – αποσπάσεις ο αριθμός αυξάνεται στις 4.310, και ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων είναι 2.734.
 
Το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων προσωπικού εμφανίζεται στο Νοσοκομείο Χανίων (47,9%) και ακολουθεί το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου (52,6%). Μόλις οι μισοί εργαζόμενοι από όσους χρειάζονται για να λειτουργεί κανονικά. Όσο για τις προσλήψεις που έχει εξαγγείλει το υπουργείο; Παρ'ότι τα κενά κοντεύουν τις 3000 θέσεις έχουν προκηρυχθεί μόλις 523 προσλήψεις.
 
Εν τω μεταξύ την έναρξη του νέου γύρου περικοπών με την κατάργηση των ειδικών μισθολογίων καταγγέλει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, η παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα σωματεία των υγειονομικών.
 
“Όλα τα ειδικά μισθολόγια έχουν ήδη υποστεί από χρόνια δραστικές περικοπές με ειδικές μνημονιακές ρυθμίσεις. Η αμοιβή ανά ώρα εφημερίας είναι εξευτελιστική (2,5 ευρώ στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις λοιπές βαθμίδες) ενώ το ίδιο εξευτελιστικές είναι οι τακτικές αποδοχές ... Επίσης, καμία απολύτως πρόβλεψη δεν υπάρχει για επίδομα μετακίνησης και διαμονής (π.χ. όταν κάποιος διορίζεται στην «άγονη γραμμή» και επιπλέον πρέπει να μετακινείται με δικά του έξοδα για εφημερίες ή τακτικά ιατρεία σε γειτονική ή πιο μακρινή υγειονομική μονάδα). Ακόμα, ζει και βασιλεύει και η απλήρωτη εξοντωτική υπερεργασία, καθώς πολλές διοικήσεις νοσοκομείων, ΚΥ και ΥΠΕ «εντέλλουν» υπερεφημέρευση για τους γιατρούς την οποία μετά δεν την πληρώνουν επικαλούμενες διαδικαστικά προσχήματα, τα κονδύλια, τους παρέδρους, την γραφειοκρατία κλπ” αναφέρει μεταξύ άλλων σε προκήρυξή του, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως ένα ακόμα βήμα για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγειας. 
 
“Είναι γνωστό πως η τρόϊκα από χρόνια απαιτεί την κατάργηση των ειδικών μισθολογίων. Αυτή η απαίτηση δεν έχει μόνο «δημοσιονομικό» χαρακτήρα. Έχει ομολογηθεί κατ’ επανάληψη ανοιχτά πως συνδέεται με την απαίτηση ιδιωτικοποίησης – επιχειρηματικοποίησης τόσο της δημόσιας περίθαλψης όσο και της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Κατά την λογική αυτή ΜΟΝΟ η δικαιοσύνη, ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας είναι «πυρήνας του κράτους». Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να πάψουν να είναι δημόσια και να γίνουν είτε αμιγώς ιδιωτικά ή «επιχειρηματικοποιημένα» - «αυτοχρηματοδοτούμενα» με νοσήλεια από την τσέπη των ασθενών και με δίδακτρα από την τσέπη των φοιτητών. Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή καλεί “τους χιλιάδες έντιμους μαχόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς  που στηρίζουν με αυταπάρνηση την δημόσια περίθαλψη να προχωρήσουν άμεσα σε γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων και ενώσεων στέλνοντας στην κυβέρνηση το δικό τους αγωνιστικό τελεσίγραφο”.