Περιβάλλον
Σκουριές: Διαρκές έγκλημα

Πορεία αλληλεγγύης στις Σκουριές, στη Θεσσαλονίκη

Ένας χρόνος κλείνει αυτή την εβδομάδα από τη μεγαλειώδη διαδήλωση που έγινε στις 23 Αυγούστου 2015 στις Σκουριές Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, από την Καναδέζικη Πολυεθνική El Dorado Gold σε συνεργασία με τις κατασκευαστικές του Μπόμπολα. 
 
Την περασμένη εβδομάδα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Στέλιος Νικητόπουλος που πρωτοστάτησε στο κίνημα κατά της εξόρυξης Χρυσού έδωσε εφόλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή της Ελπίδας Κουτσογιάννη, στην ΕΡΤ Λάρισας μιλώντας για τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της εξόρυξης. Η εταιρεία απάντησε με στημένα δημοσιεύματα χαρακτηρίζοντας τον αγωνιστή δημοσιογράφο ως “αδίστακτο”. Όμως όσοι λάσπη και να ρίξουν δεν μπορούν να σβήσουν τις μνήμες του κόσμου που αγωνίστηκε ενάντια στο έγκλημα της Eldorado Gold και του Μπόμπολα που συνεχίζει να καλύπτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. 
 
Η περσινή διαδήλωση αντιμετωπίστηκε με ωμή καταστολή από την αστυνομία, με δακρυγόνα και κυνηγητό διαδηλωτών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων. Η Γεωργία Κ., η πιο σοβαρά τραυματισμένη από την αγριότητα της αστυνομίας περιγράφει στην Εργατική Αλληλεγγύη: 
 
«Από την αρχή της διαδήλωσης οι αστυνομικοί ήταν προκλητικοί απέναντί μας. Με το που ξεκινήσαμε μας έκαναν χειρονομίες και αμέσως άρχισαν να μας πετάνε δακρυγόνα. Υπήρχαν χιλιάδες διαδηλωτές από την περιοχή αλλά και από το εξωτερικό και πολύ έντονος παλμός. Η διαδήλωση είχε αναγγελθεί πολλές μέρες πριν από την οργάνωση Beyond Europe και ήταν η κορύφωση διάφορων εκδηλώσεων. Οι μπράβοι του Μπόμπολα και τα ΜΑΤ μας περιμένανε κρυμένοι μέσα στο εργοστάσιο, γιατί εμφανίστηκαν στη συνέχεια χιλιάδες που δεν τους είχαμε δει από την αρχή. Η κυβέρνηση είχε κινητοποιήσει πολλές διμοιρίες ΜΑΤ και ΟΠΚΕ όχι μόνο από τη Χαλκιδική. Δε μας αφήσανε καν να πλησιάσουμε προς το εργοστάσιο. 
 
Μάχη
Τα πράγματα εξελίχθηκαν σε κανονική μάχη με τους αστυνομικούς να πετάνε δακρυγόνα σε ευθεία βολή και στη συνέχεια μας κυνηγούσαν. Εγώ ήμουν από τους τελευταίους. Όταν πήγα να επιβιβαστώ στο τελευταίο πούλμαν, ένας ασφαλίτης με γράπωσε και με πέταξε κάτω με αποτέλεσμα να σπάσω το αριστερό μου γόνατο. Στη συνέχεια μαζεύτηκαν και άλλοι ΜΑΤατζήδες και άρχισαν να μου ασκούν ψυχολογική βία λέγοντάς μου ‘καλά να πάθεις ας καθόσουν σπίτι σου’. Εγώ πονούσα και φώναζα και ζητούσα να φέρουν ασθενοφόρο και εκείνοι μου έλεγαν ‘τα ασθενοφόρα τα έχουμε για τους αστυνομικούς που χτύπησαν οι δικοί σου’. 
 
Με είχαν πεσμένη στο έδαφος και παραλίγο να με πατήσει και το πούλμαν, το οποίο στη συνέχεια το ακινητοποίησαν και συνέλαβαν όλους τους επιβάτες. Μου είπαν ότι είμαι υπό κράτηση και ότι πρέπει να σηκωθώ να πάω στο τμήμα. Φυσικά τους είπα ότι δεν μπορούσα και μετά από ώρες με έβαλαν σε ένα τζιπάκι, με πήγαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου όπου με παράτησαν χωρίς να δώσουν τα στοιχεία μου. Ένα χρόνο μετά το πόδι μου δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Έχω κάνει μήνυση που βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης. 
 
Υποτίθεται ότι πριν ένα χρόνο είχε σταματήσει η εξόρυξη μετά από εντολή Σκουρλέτη. Όμως η εξόρυξη συνεχίζεται. Η εταιρεία συνεχίζει τη δουλειά της χωρίς καν να παρουσιάσει διαπιστευτήρια για το αν χρησιμοποιεί κυάνιο ή όχι. Πάει και κάνει έρευνες στο εξωτερικό και παρουσιάζει ψεύτικα στοιχεία. Η επεξεργασία με κυάνιο συνεχίζεται, έχουν ανοίξει λακκούβες όπου ρίχνουν τα απόβλητα, έχει βρεθεί αμίαντος στο νερό και έχουν αρχίσει να φαίνονται όλες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που είχε καταγγείλει το κίνημα κατά της εξόρυξης. Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και το ΚΚΕ στηρίζουν όλο αυτό το έγκλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αθετήσει όλες τις υποσχέσεις του. Η αστυνομία λειτουργεί πλέον ως ιδιωτικός στρατός του Μπόμπολα. 
 
Ωστόσο οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Ακόμα και φέτος τον Ιούλιο διοργανώθηκε ένα 10ήμερο μέσα στο δάσος με εκδηλώσεις και συναυλίες. Ελπίζω ο Σεπτέμβρης, με την κινητοποίηση στη ΔΕΘ να είναι η αρχή ενός καυτού χειμώνα. Παρόλη την περιπέτεια της υγείας μου, από την στιγμή που βγήκα από το νοσοκομείο ακόμα και με το καροτσάκι, συμμετέχω σε όλες τις διαδηλώσεις. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πόλεμο και θα τον διεξάγω με όλα τα μέσα».