Η άποψή μας
H άποψή μας: Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους

Εκπαιδευτικοί στα κάγκελα του υπουργείου Παιδείας, 15 Απρίλη

Ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με την υπόσχεση ότι η ανάπτυξη έρχεται και η κυβέρνησή του θα φροντίσει να μοιραστούν δίκαια οι καρποί της. Πέρα, όμως, από το ζήτημα που υπάρχει για το αν η οικονομία πηγαίνει προς τα πάνω ή προς μια νέα ύφεση (δηλαδή αν οι κυβερνητικές υποσχέσεις είναι τύπου «Ζήσε Μάη μου»), έχει ήδη ανοίξει ένα πιο άμεσο και πιεστικό ζήτημα: όλη αυτή η προοπτική στηρίζεται στην ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
 
Να το πούμε διαφορετικά: η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα σημαίνει προτεραιότητα στα κέρδη. Αν τα κέρδη αρχίσουν να ανεβαίνουν, τότε θα έρθει η ανάπτυξη και ύστερα θα δούνε φως και οι άνεργοι, οι απλήρωτοι, συνολικά ο κόσμος της δουλειάς.
 
Η προτεραιότητα στα κέρδη δεν είναι κάποιο θεωρητικό σχήμα. Είναι η καθημερινή πραγματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, οι λεγόμενες «συστημικές», ανακοίνωσαν επιστροφή στην κερδοφορία για τη φετινή χρονιά χάρη στην ανακεφαλαιοποίηση και τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων που τους εξασφάλισε η Τρόικα και οι υπουργοί. 
 
Παχιά λόγια
Η κυβερνητική πρωτοβουλία για τις άδειες των καναλιών έχει επίσης σαν στόχο την επιστροφή των ΜΜΕ στα κέρδη. Πίσω από τα παχιά λόγια ότι οι βαρόνοι των μίντια θα πληρώσουν για πρώτη φορά για τις άδειες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια αναδιάρθρωση που έχει διακηρυγμένο στόχο ότι η αγορά σηκώνει τέσσερα κερδοφόρα κανάλια σε αντίθεση με το σημερινό τοπίο των υπερχρεωμένων χρεοκοπημένων σταθμών.
 
Αυτές είναι οι παραδοσιακές προτεραιότητες που πάντα είχαν τα κόμματα της άρχουσας τάξης και τώρα αντιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη τζούνιορ υπερθεματίζει σε αυτόν τον τομέα. Πίσω από τις αντιπολιτευτικές κραυγές, το λάβαρό της είναι η μείωση της φορολογίας για τα κέρδη των καπιταλιστών. Απόλυτη σιωπή για το σκάνδαλο με το αφορολόγητο της Apple στην Ιρλανδία, όπου η αδελφή κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εισπράξει τα 13 δις ευρώ που χρωστάει η πολυεθνική σε φόρους!.
 
Ενάντια σε αυτές τις προτεραιότητες ξεδιπλώνονται οι αγώνες των εργαζόμενων. Οι νοσηλευτές, οι γιατροί, όλοι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων απεργούν αυτή την Παρασκευή για προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα κενά στις ρημαγμένες κλινικές. Οι εκπαιδευτικοί απεργούν την επόμενη Πέμπτη διεκδικώντας επίσης προσλήψεις στα σχολεία που ανοίγουν αυτό το φθινόπωρο πιο συρρικνωμένα από κάθε άλλη χρονιά.
 
Μαζικές προσλήψεις στην Υγεία και στην Παιδεία είναι αιτήματα που υπηρετούν τις ανάγκες όλων μας. Το ίδιο ισχύει για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στον Μαρινόπουλο για να σώσουν τις δουλειές τους από το κλείσιμο και την απληρωσιά, το ίδιο μέτωπο ανοίγει στα κανάλια της τηλεόρασης που πάνε για κλείσιμο. Κριτήριο δεν είναι το πώς ο Σκλαβενίτης, οι καναλάρχες και οι τράπεζες θα ξανακάνουν τα σουπερμάρκετ και τους σταθμούς της TV κερδοφόρους, αλλά πώς οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να δουλεύουν με αξιοπρέπεια για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολλών.
 
Με δυο λόγια, οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους – αυτή είναι η κοινή προοπτική που ενώνει όλα τα κομμάτια της εργατικής τάξης και αυτή είναι η στρατηγική της Αριστεράς που δεν συμβιβάζεται με τα ξεπουλήματα του Τσίπρα.