Εργατικό κίνημα
ΔΕΘ 2016: Η εργατική τάξη είναι εδώ

Οι εργάτες των Λιπάσματων Καβάλας μαζί με τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη 10/9

Χιλιάδες εργαζόμενοι κι εργαζόμενες απ' όλη τη χώρα διαδήλωσαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 10/9, κάνοντας πολλούς να θυμηθούν ότι η εργατική αντίσταση είναι εδώ.
 
Στην πρώτη γραμμή του συλλαλητηρίου που καλούσαν τα εργατικά συνδικάτα στο Αγ. Βενιζέλου, βρέθηκαν οι εργάτες από τα Λιπάσματα της Καβάλας. Περισσότεροι από 300 εργάτες μαζί με τις οικογένειές τους, με τα χαρακτηριστικά γαλάζια μπλουζάκια που έγραφαν “αγωνιζόμαστε – διεκδικούμε – πετυχαίνουμε”, με καπνογόνα, τύμπανα και σφυρίχτρες και με την πρόσφατη εμπειρία τριών μηνών απεργίας, έστειλαν το μήνυμα “ΒΦΛ ανοιχτή – ο Λαυρέντης φυλακή”. Όπου ΒΦΛ, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων κι όπου Λαυρέντης, ο γνωστός Λαυρεντιάδης των σκανδάλων και ιδιοκτήτης της εταιρίας. 
 
“Ο Λαυρεντιάδης έβγαλε σε διαθεσιμότητα 193 άτομα και μετά άρχισε να τους απολύει” μας εξηγεί ο Ηλίας, εργάτης στα Λιπάσματα, λίγο πριν αρχίσει το συλλαλητήριο. “Μέχρι τώρα έχει απολύσει 134 άτομα και τους κάνει ψευτομηνύσεις για να μην μπορούν να πάρουν ούτε την αποζημίωση, ούτε να μπουν ταμείο ανεργίας. Το εργοστάσιο πριν 4-5 χρόνια λειτουργούσε με 350 μονίμους κι άλλους 250 εποχιακούς εργαζόμενους. Τώρα συρρικνώνει την επιχείρηση και θέλει να επιβάλει και σε όλους 14μηνες συμβάσεις. Και ξέρεις και τι λένε οι συμβάσεις; Ότι ο εργοδότης έχει όποτε θέλει το δικαίωμα να σε απολύσει χωρίς να σε αποζημιώσει, να σου αλλάξει το ωράριο όποτε θέλει, να σε πάει από το ένα μέρος της χώρας στο άλλο επίσης όποτε θέλει. Έχουμε ήδη στην πλάτη μας μια τρίμηνη απεργία και θα το πάμε στα άκρα”.
 
Αλλά δεν ήταν μόνο οι εργάτες από τα Λιπάσματα εκεί. Μαζί τους οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ. Που διένυσαν ένα απεργιακό καλοκαίρι διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, έφτασαν να ακινητοποιήσουν επ' αόριστον τα λεωφορεία, παίρνοντας τελικά υποσχέσεις για την αποπληρωμή τους. 
 
“Παρά τις υποσχέσεις μπαίνουμε στον τρίτο μήνα απλήρωτοι. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Το αισιόδοξο είναι ότι είμαστε συσπειρωμένοι. Όσο είμαστε συσπειρωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε. Αυτή είναι και η εμπειρία από το καλοκαίρι των κινητοποιήσεων” μας λέει ο Κωνσταντίνος, εργαζόμενος στον  ΟΑΣΘ και συνεχίζει ο συνάδελφός του ο Αλέκος: “Μας πουλάει και το φούμαρο ο Σπίρτζης ότι θέλει να κάνει δημόσιο τον ΟΑΣΘ, την ώρα που πάει να πουλήσει τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Είναι παλιός πασόκος αυτός και τα ξέρει καλά τα φούμαρα”.
 
Πρόσφυγες 
Εκεί ήταν και οι πρόφυγες από το στρατόπεδο στα Διαβατά, που διαδήλωσαν μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ. “Θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν είναι ζωή αυτή. Μας έχουν σαν τα ζώα. Γιατί;” αναρωτιέται ο Αχμάντ, 23χρονος πρόσφυγας από τη Συρία και συνεχίζει με οργή: “Είμαστε άνθρωποι. Είμαστε πρόσφυγες, απλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι. Πίσω στη Συρία ήμουν μάγειρας. Δεν είμαστε ISIS και τέτοια πράγματα. Οι συνθήκες στο στρατόπεδο είναι χάλια. Όλοι, ο ΟΗΕ, η υπηρεσία ασύλου, λένε ότι θέλουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες αλλά λένε ψέματα. Θέλω να το πω αυτό και να το ακούσουν όλοι. Ας έρθουν αυτοί που αποφασίζουν, να μείνουν μια μέρα μόνο στα Διαβατά. Να δουν πόσο δύσκολα είναι. Να φάνε το φαΐ που δεν είναι ούτε για τα σκυλιά. Να τους τσιμπάνε τα κουνούπια όλη νύχτα και να μην μπορούν να κοιμηθούν. Θέλω να μιλήσω και για την κυβέρνηση της Ελλάδας. Από που κι ως που στέλνει τους μπάτσους και χτυπάνε πρόσφυγες; Όποιος το αμφισβητεί έχω βίντεο να του δείξω”.  
 
Από την Πάτρα ταξίδεψαν οι σχολικές καθαρίστριες. “Θέλουμε δουλειά όχι εκμετάλλευση κι ομηρία” έγραφε το πανό τους. “Είμαστε συμβασιούχες καθαρίστριες που μας προσλαμβάνουν στα σχολεία κάθε Σεπτέμβρη και μας διώχνουν 30 Ιούνη κάθε χρόνο. Απαιτούμε και διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία. Τέλος στα ψέματα. 12 χρόνια είμαστε 'έμπα ψυχή – έβγα ψυχή'. Στις 30 Ιούνη είχαμε ανέβει στην Αθήνα και είχαμε διαδηλώσει στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Σήμερα είμαστε εδώ. Συνεχίζουμε. Αγωνιζόμαστε κι ελπίζουμε” μας είπε η Κυριακή.
 
Δυο μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και πέντε μέρες πριν την απεργία, οι δάσκαλοι, διαδήλωσαν κι αυτοί με την ομοσπονδία τους. “Πάμε για απεργία στις 15/9 γιατί τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα πολύ φτωχότερα σε σχέση με πριν. Πρέπει να συνεχίσουμε εξίσου δυναμικά γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε τα ψέματα του Φίλη” δήλωσε στην Ε.Α ο Νίκος, δάσκαλος που διαδήλωσε με το πανό της ΔΟΕ.
 
Η πορεία ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου και περνώντας από την παραλία και τον Λευκό Πύργο κατέληξε στο χώρο της ΔΕΘ. Στα δεκάδες εργατικά μπλοκ που διαδήλωσαν ήταν αυτά των λιμενεργατών, των σιδηροδρομικών του ΟΣΕ, της ΕΘΕΛ, της ΕΥΔΑΠ, της ΠΟΕ ΟΤΑ, της ΟΛΜΕ, της ΕΛΒΟ, εργοστασίων όπως της Σιδενόρ, της ΟΜΕ ΟΤΕ, συνταξιουχικών ενώσεων, των εργαζομένων του ΙΚΑ, των Ελληνικών Πετρελαίων, των τεχνικών από τα τηλεοπτικά κανάλια διαμαρτυρόμενοι για τις χιλιάδες απολύσεις που φέρνει η νέα αδειοδότηση. Μαζί με το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια διαδήλωσαν σωματεία νοσοκομείων όπως του Αττικού, του Αγ. Σάββα, του Γεννηματάς, του ΨΝΘ και του νοσοκομείου της Πάτρας, το σωματείο της Ιντρακόμ, οι ναύτες της ΠΕΝΕΝ, η Εργατική Αλληλεγγύη, η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ. Επίσης διαδήλωσε το μπλοκ της ΛΑΕ που νωρίτερα είχε προσυγκέντρωση στην Εγνατία, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος κ.α. ενώ το παρών έδωσαν και μια σειρά Εργατικά Κέντρα από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία οργανώσεων τριτέκνων διεκδικώντας δικαιώματα πολυτεκνίας. 
Ξεχωριστές συγκεντρώσεις έγιναν από το ΠΑΜΕ στην πλ.Αριστοτέλους κι από κομμάτια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην Καμάρα, εκεί όπου βρέθηκαν και οι διαδηλωτές από τις Σκουριές. Παρούσα τόσο στο Αγ.Βενιζέλου όσο και στην Καμάρα, ήταν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
 
 
Mόνος δρόμος η αντίσταση:
 
• Το Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης έβαλε λεωφορείο και ήρθαμε εργαζόμενοι από διάφορους εργασιακούς χώρους. Αυτή τη στιγμή δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη στο νομό Έβρου. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Έχουμε τα κανόνια όπως αυτά στα σουπερμάρκετ του Μαρινόπουλου που υπολειτουργούν. Τέρμα με τα ψεύτικα λόγια του Τσίπρα. Ο μόνος δρόμος είναι η εργατική αντίσταση.
Γιώργος Μποτσίδης, Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης
 
• Μιλάνε για πούλημα του λιμανιού. Δεν είναι πούλημα. Είναι ξεπούλημα και αλητεία και θα την πληρώσουν. Εκτός από τις συνέπειες για τους εργαζόμενους, οι συνέπειες για την πόλη θα είναι τεράστιες. Στο δημόσιο λιμάνι έχουν όλοι πρόσβαση. Στο ιδιωτικό κανένας. Έχουμε να παλέψουμε για αυτά. Το μόνο που θα καταφέρουμε αν ταμπουρωθούμε πίσω από το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης είναι να αποκοπούμε από την κοινωνία. Έχουμε βγει από πρόσφατη απεργία που διήρκεσε σχεδόν ενάμιση μήνα και περιμένουμε εξελίξεις για να δούμε πως θα συνεχίσουμε. 
Δημήτρης Θηρίου, πρόεδρος σωματείου λιμενεργατών ΟΛΘ
 
• Είναι μια στιγμή που οι αγώνες των εργαζομένων θα πρέπει να πάρουν μια νέα ώθηση για να αντιμετωπίσουν τις νέες επιθέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι αγώνας και συσπείρωση. Υπάρχει άλλος δρόμος. Η ανατροπή των μνημονίων, η διαγραφή του χρέους, η έξοδος από την ΕΕ.  Να μπορούν οι εργαζόμενοι να καθορίσουν το μέλλον τους με βάση τις δικές τους ανάγκες κι όχι τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Βασίλης Συλαϊδής, Δ.Σ. Σωματείο Εργαζομένων Ιντρακόμ
 
• Οι περικοπές δεν έχουν σταματήσει. Μας κόβουν τώρα 10% - 50% από το επικουρικό. Το παλεύουμε και στους δρόμους και δικαστικά στο ΣτΕ. Αλλά δεν παλεύουμε μόνο για τις συντάξεις μας. Παλεύουμε για να υπερασπιστούμε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Παλεύουμε ενάντια στα μνημόνια.
Φώτης Σαλτίρης,  Σωματείο Συνταξιούχων “Η συσπείρωση”