Οικονομία και Πολιτική
Μετά την Μπρατισλάβα: Συγκρατημένη αισιοδοξία, ασυγκράτητη λιτότητα και ρατσισμός

“Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο Τσίπρας μετά το τέλος της  συνόδου των 27 της ΕΕ στην Μπρατισλάβα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αίτια αυτής της αισιοδοξίας: «Για πρώτη φορά στα κοινά συμπεράσματα γίνεται αναφορά στην κοινωνική ατζέντα και αναφορά στη παρέμβαση Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος μίλησε για ανεργία, ανισότητες και κοινωνική συνοχή…”.
 
Βέβαια, με τη συγκρατημένη αισιοδοξία του Τσίπρα δεν φάνηκε καθόλου να συμφωνεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι, ο οποίος αποφάσισε να μην πάει στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ολάντ και την Μέρκελ δηλώνοντας ότι «δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματά τους». «Δεν θα παίξω ρόλο ήδη γραμμένο, δεν φοβάμαι να πω ότι αυτή την φορά διαφωνώ», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του «Άξονα του Νότου» του Τσίπρα -που πήγε άπατος στα νερά του Δούναβη.
 
Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αναφερόμενος στη σύνοδο της Μπρατισλάβα (επιδιώκοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την κρίση στην οποία βυθίζεται η ΕΕ) δήλωσε ότι «ήταν η στιγμή της αλήθειας, κατά την οποία επικεντρωθήκαμε σε αυτά που μας ενώνουν». 
 
«Ποιά είναι αυτά;» τίθεται το ερώτημα στο ρεπορτάζ του in.gr από την Μπρατισλάβα: “Όλα δείχνουν ότι οι 27, πλέον, της Ευρώπης, θα συνεργαστούν πιο στενά στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας, με αφορμή και την προσφυγική κρίση. Ομοφωνία φαίνεται να επικρατεί για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, καθώς και για την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού κέντρου επιχειρήσεων, το οποίο θα μπορεί να συντονίζει, αν χρειαστεί, και στρατιωτικές αποστολές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), o πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν μπορεί να διαφωνεί στον υποχρεωτικό διαμοιρασμό προσφύγων ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη, αλλά προσπάθησε να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας σε άλλες παραμέτρους του προσφυγικού, όπως η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και η χρηματοδότηση αναπτυξιακής βοήθειας για την Αφρική”.