Εργατικό κίνημα
Η μάχη για να σώσουμε τα σχολεία: Η 15 Σεπτέμβρη ήταν η αρχή, εμπρός για κλιμάκωση απεργιακή

Η απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, 15/9

ΑΘΗΝΑ

Απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι πραγματοποίησαν στις 15 Σεπτέμβρη δάσκαλοι και καθηγητές. Οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν τα νέα μέτρα του υπουργείου Παιδείας απέναντι στη δημόσια παιδεία, ενώ απαίτησαν μόνιμους μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν τα κενά σε όλα τα σχολεία. 
 
Ο Παναγιώτης Σάμιος, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων στο Αιγάλεω μας μίλησε για τη σημασία της κινητοποίησης και για τη συνέχεια. «Βρισκόμαστε σήμερα έξω από το υπουργείο Παιδείας με 24ωρη απεργία. Είναι το πρώτο βήμα που κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα για να αντιδράσουμε απέναντι στην καταστροφή που γίνεται. Έχουμε μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις οι οποίες διαλύουν το δημόσιο σχολείο. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην υπουργική απόφαση για το Νέο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, το νέο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και την ειδική αγωγή. Χιλιάδες θέσεις αναπληρωτών περικόπτονται, τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτό το πρόγραμμα. Δημιουργούνται πολλά προβλήματα, υποβαθμίζεται η δημόσια εκπαίδευση. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των αγώνων μας. 
 
Η συνέχεια με τριήμερες ή πενταήμερες απεργίες θα κριθεί στο γύρο των γενικών συνελεύσεων που θα ακολουθήσει. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ό, τι και να γίνει, πρέπει ο αγώνας να συνεχιστεί. Να πάρουμε και τους γονείς μαζί και να υπερασπιστούμε το σχολείο των οραμάτων μας και όχι αυτό το χάλι που είναι σήμερα». 
 
Δυναμική παρουσία είχαν οι Νηπιαγωγοί που οργάνωσαν ένα ιδιαίτερο χάπενινγκ με παιχνίδια και τραγούδι-σύνθημα που χαρακτηριστικά ανέφερε: «μπαλάκια οι νηπιαγωγοί, μπαλάκια τα παιδιά, ντροπή στο υπουργείο, τι πράγματα είν’ αυτά;» και «Φίλη θα μας ακούσεις θες δεν θες, δε μας βρίσκουν σύμφωνες οι αλλαγές». 
 
Η Μαρία Χαβέλα από το 14o Nηπιαγωγείο Κερατσινίου δήλωσε στην ΕΑ: «Aυτά τα μέτρα αποδυναμώνουν το νηπιαγωγείο. Δεν έχει συνέχεια ο πρωινός με τον μεσημεριανό κύκλο, όπως ήταν πριν. Έχει χαθεί ο παιδαγωγικός στόχος, είναι απλά φύλαξη των παιδιών. Πριν μοιράζονταν οι τομείς του πρωινού και του μεσημεριανού και κάνανε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Τώρα η μεσημεριανή νηπιαγωγός μαζεύει παιδιά από όλα τα τμήματα, δεν έχει παιδιά μόνο από ένα τμήμα του ολοήμερου. Το διδακτικό μας ωράριο είναι 25 ώρες επισήμως. Δεν χρεώνονται όμως ως ωράριο τα διαλείμματα και τα δεκάλεπτα της πρόωρης υποδοχής. Το διδακτικό ωράριο είναι έξι ώρες την ημέρα και όχι 5 όπως λέει το υπουργείο. Δεν μειώνεται με τα χρόνια υπηρεσίας».  
 
Η συνάδελφός της, Αργυρώ Κληματάκη πρόσθεσε: «Καταργήθηκε ο διαχωρισμός του νηπιαγωγείου σε ολοήμερο και κλασικό και τώρα υπάρχει ένας ενιαίος τύπος νηπιαγωγείου, το οποίο χωρίζεται στο βασικό πρόγραμμα που είναι μέχρι τη μία και στο ολοήμερο που είναι από τη μία μέχρι τις τέσσερις. Οπότε το τμήμα που είναι μέχρι τις τέσσερις συγκεντρώνει παιδιά από όλα τα τμήματα του νηπιαγωγείου που θέλουν να μείνουν στην προαιρετική ζώνη που είναι μέχρι τις τέσσερις. Ο τρόπος που λειτουργούσε το ολοήμερο έχει αλλάξει εντελώς. Δεν μοιράζεται η εκπαιδευτική διαδικασία στο πρόγραμμα όλης της ημέρας. Σταματάει στη μία και μέχρι τις τέσσερις στην ουσία γίνεται φύλαξη. Σταματάει η εναλλαγή. Η νηπιαγωγός που αναλαμβάνει μία με τέσσερις δεν κάνει παιδαγωγικό έργο. Στην ουσία θα κάνει φύλαξη για όλη τη χρονιά. Δεν θα πάρει ποτέ πρωί. Τα παιδιά αν έχουν άλλη στην προαιρετική πρωινή ζώνη, άλλη στο βασικό πρόγραμμα και άλλη το μεσημέρι έχουν τρεις νηπιαγωγούς σε μια μέρα. Μιλάμε για νήπια εδώ».
 
Συντονισμός
Πολλά ήταν τα σωματεία και οι συλλογικότητες με τα δικά τους πανό. Εκτός από τη ΔΟΕ, πανό είχαν οι Σύλλογοι Δασκάλων Α’ Αθήνας, «Θουκυδίδης», «Σωκράτης», Αιγάλεω και «Σεφέρης». Κοινό πανό είχαν η Γ’ και η Ε’ ΕΛΜΕ, δικό της η ΕΛΜΕ Πειραιά. Οργανωμένα κατέβηκαν ακόμα η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων, η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Νηπιαγωγών και το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών. Την κινητοποίησαν στήριξαν με την παρουσία τους και το πανό τους οι φοιτητές του ΣΕΚ στις σχολές και οι μαθητές Anticapitalista. 
 
Την ανάγκη συντονισμού καθηγητών και δασκάλων για τη συνέχεια μας επισήμανε ο Χρήστος Κουρνιώτης, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής. «Η σημερινή είναι μια πάρα πολύ σημαντική κινητοποίηση. Γιατί; Γιατί γίνεται σε μια στιγμή που έχει ξεκινήσει το σχολείο, συνεχίζεται η προπαγάνδα του υπουργείου για την πολύ μεγάλη «επιτυχία της κάλυψης των κενών», την «κανονικότητα» και όλες αυτές τις μπούρδες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κενών και στις τοποθετήσεις των συναδέλφων. Στην πρωτοβάθμια υπάρχουν περισσότερα κενά. Στη δευτεροβάθμια υπάρχει το πρόβλημα των τοποθετήσεων με όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν γίνει ειδικά σε γυμνάσια, ΕΠΑΛ και στα εργαστήρια Πληροφορικής και Φυσικοχημείας. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με ανθρώπους που έχουν 15, 20, 25 χρόνια προϋπηρεσία που οφείλουν να καλύψουν κενά σε άλλα σχολεία. Και μιλάμε για 5-8 ώρες, ίσως και παραπάνω. Όλα αυτά δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καθηγητών που είναι επί ξύλου κρεμάμενοι. Στη συνέχεια πρέπει να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα, με παρεμβάσεις στις Διευθύνσεις. Έχουμε μπροστά μας Γενικές Συνελεύσεις γιατί έχουμε στη 1 Οκτώβρη Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ, στις 24/9 υπάρχει η Συνέλευση Προέδρων των Δασκάλων. Περιμένουμε από εκεί να βγουν πιο δυναμικές και αποφασιστικές κινητοποιήσεις».  
 

 

Πανελλαδική κινητοποίηση 

 Ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ, δάσκαλος μας μίλησε για τη διαδήλωση στην Ξάνθη. «Συγκεντρωθήκαμε στην κεντρική πλατεία και κάναμε κοινή πορεία ο Σύλλογος Δασκάλων, η ΕΛΜΕ, το ΠΑΜΕ και η Εργατική Αλληλεγγύη. Όλοι οι συνάδελφοι συζητούσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία και πως θα αντιδράσουμε. Πολύ καλή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου που συναντήσαμε στην πορεία. Μας έλεγαν ότι πρέπει να συνεχίσουμε, να μην αφήσουμε να περάσει η επίθεση στο δημόσιο σχολείο».  
 
Ο Στέλιος Γιαννούλης, αναπληρωτής και μέλος του Συλλόγου Δασκάλων Χανίων μας μετέφερε την εικόνα από την συγκέντρωση στην πόλη. «Η απεργία ήταν καλά οργανωμένη. Είχε προηγηθεί μαζική γενική συνέλευση του συλλόγου μας και αυτό βοήθησε. Ως αναπληρωτές ενεργοποιήσαμε ξανά την Επιτροπή Αγώνα από την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς. Με την προκήρυξη της «Τάξης μας» εξορμήσαμε σε περίπου 25 σχολεία, ενώ την ημέρα της απεργίας έγινε περιφρούρηση στο 16ο Δημοτικό Σχολείο.
Πάνω από 100 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων όπου έγινε συνάντηση για να δώσουμε τα αιτήματά μας. Έχουμε πάρει απόφαση για τη συνέχεια, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, στις 22 Σεπτέμβρη έχουμε και νέα Γενική Συνέλευση». 
 
Περιοδείες
Συγκέντρωση έγινε και στο Ηράκλειο. Ο Νίκος Ζαμπουλάκης, δάσκαλος από το 17ο Δημοτικό Σχολείο και αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ του νομού δήλωσε στην ΕΑ: «Κάναμε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Μαζευτήκαμε 70-80 συνάδελφοι. Υπήρχε ο αναγκαίος αριθμός για να κάνουμε και πορεία, αλλά με ευθύνη των πλειοψηφιών των σωματείων δεν έγινε. Θα συνεχίσουμε τις περιοδείες στα σχολεία, να μιλήσουμε με τους συναδέλφους, να μην υπάρξει πουθενά συγκάλυψη των κενών.
 
Να ενημερώσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς για τα νέα μέτρα για να αντιδράσουμε ακόμα πιο δυναμικά μετά την 24ωρη απεργία».
Πάνω από 100 δάσκαλοι και καθηγητές συγκεντρώθηκαν στα Γιάννενα όπου έγινε πορεία από την Ακαδημία στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δυναμική παρουσία είχαν οι Νηπιαγωγοί.  
 
Στην Καλαμάτα «κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Μεσσηνίας όπου είχε γίνει κάλεσμα από το Σύλλογο Δασκάλων, ενώ έγινε συνάντηση με τη Σύμβουλο των Νηπιαγωγών για να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί», μας δήλωσε η Χριστίνα Λαδά, δασκάλα.
 
Στη Μυτιλήνη «έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Λέσβου. Την κινητοποίηση κάλεσαν ο Σύλλογος Δασκάλων και η ΕΛΜΕ. Αναδείξαμε τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία με το πέταγμα των αναπληρωτών έξω από την εκπαίδευση, ζητήσαμε να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις, να μην υπάρχουν πολυμελή τμήματα μαθητών, να σταματήσει η κατάσταση όπου εκπαιδευτικοί τρέχουν και δεν φτάνουν από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το ωράριό τους. Οι δάσκαλοι έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν συνέλευση την Τετάρτη 21/9 και εμείς θα την ορίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα εν όψει της Συνέλευσης Προέδρων των ΕΛΜΕ», μας είπε η Σοφία Γεωργοκώστα, καθηγήτρια και μέλος της τοπικής ΕΛΜΕ.
 
 

 
Μετά την 24ωρη απεργία στις 15/9 ακολουθούν Γενικές Συνελεύσεις τόσο στους Συλλόγους Δασκάλων όσο και στις ΕΛΜΕ. Θυμίζουμε ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ήδη από το Συνέδριο του Ιουνίου υπάρχει η εισήγηση της ΔΟΕ προς τους Συλλόγους για κλιμάκωση με 3μερες ή 5ημερες απεργίες. Ο Σύλλογος Δασκάλων Χανίων σε συνέλευση που προηγήθηκε της απεργίας αποφάσισε να προτείνει 3μερη απεργία στη Συνέλευση Προέδρων των Δασκάλων που θα γίνει στις 24 Σεπτέμβρη. 
 
Στις ΕΛΜΕ Γενικές Συνελεύσεις θα γίνουν από τις 26 έως τις 30/9, ενώ η Συνέλευση Προέδρων θα γίνει στη 1 Οκτώβρη. Η επίσημη ανακοίνωση αυτού του προγράμματος στους καθηγητές δεν έχει γίνει με ευθύνη των ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ. 
 
H «Τάξη μας», το δίκτυο εκπαιδευτικών που συμμετέχει στις Παρεμβάσεις, στην ανακοίνωσή του μετά την απεργία τονίζει ότι «Η 15 Σεπτέμβρη ήταν μόνο η αρχή. Εμπρός για απεργιακή κλιμάκωση!». 
 
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η απεργία μας τάραξε τα νερά της “κανονικότητας” και της “έγκαιρης προετοιμασίας” που εξήγγειλε επί εβδομάδες το Υπουργείο. Τα ψέματα του Υπουργού και η κατάντια της κυβέρνησης μας εξοργίζουν: στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με το Φίλη την ημέρα της απεργιακής συγκέντρωσης έξω από το Υπ. Παιδείας, ο Υπουργός υπερασπίστηκε μέχρι τελευταίας ρανίδας την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου στην Παιδεία. Οι 20.000 μόνιμοι διορισμοί που υποσχόταν καιρό τώρα το Υπουργείο έγιναν καπνός ενώ τα λεγόμενα από μεριάς του Υπουργού σε ό, τι αφορά τη διάλυση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου κατρακύλησαν στο επίπεδο ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται διότι “ξεβολεύονται” οι Νηπιαγωγοί!
 
Ευτυχώς τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: από 186.000 το 2008, σε 134.000 το 2016(!). Μέσα σε 8 χρόνια κρίσης μετράμε απώλειες 52.000 θέσεων εργασίας.
 
Η κατρακύλα όμως φτάνει και σε άλλα επίπεδα. Οι εξαγγελίες Φίλη για σχολεία ανοιχτά για τα προσφυγόπουλα με δημιουργία τάξεων υποδοχής, μετατρέπονται τώρα σε μαθήματα κατά τις απογευματινές ώρες από ΜΚΟ και κονδύλια ΕΣΠΑ, με άμεση και έμμεση επίθεση στα συνδικάτα μας που πήραν θέση ότι θέλουμε τα παιδιά των προσφύγων μαθητές μας. Να μην αφήσουμε τον Υπουργό να πει στα προσφυγόπουλα ότι περνάτε μέχρι την αυλή αλλά όχι μέσα στην τάξη».
 
Και προσθέτει: «Στις 24 Σεπτέμβρη συνεδριάζουν οι Πρόεδροι των Συλλόγων για να αποφασίσουν την αγωνιστική συνέχεια στον κλάδο. Η απάντηση στις πολιτικές της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλη από την κλιμάκωση με 3ήμερες - 5ήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες όπως υπόσχεται η απόφαση του Συνεδρίου… 
 
Καλούμε την Αριστερά να συσπειρωθεί στο δρόμο της απεργίας. Καλούμε τους συναδέλφους, σύλλογο το σύλλογο να στηρίξουν τη συνέχεια του αγώνα. Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των συναδέλφων της Ο.Λ.Μ.Ε. στην απεργία στις 15/9 και ζητάμε τη συνέχεια με συντονισμό. Διεκδικούμε από την ΑΔΕΔΥ αντίστοιχα να προχωρήσει σε απεργία για όλο το Δημόσιο. Οι επιθέσεις αφορούν όλους τους κλάδους και ήδη ο Φίλης άνοιξε το ζήτημα της επίθεσης στο συνδικαλισμό στη συνάντηση με τους εκπροσώπους μας».
 

 

Eικαστικοί: Όχι στις μεθοδεύσεις του υπουργείου

Τα μέτρα που έχουν έρθει έχουν σαφή στόχο να υπάρξει ένας κανιβαλισμός μέσα στην εκπαίδευση με βασικό αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού και έτσι να υποβαθμιστεί το μορφωτικό έργο του εκπαιδευτικού σε τεράστιο βαθμό. 
 
Εμείς ως Σύλλογος που αντιπροσωπεύει τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια έχουμε μεγάλη συμπίεση από αυτή τη διαδικασία. Τα μαθήματά μας γίνονται μπαλώματα που μπορεί να τα καλύψει ο οποιοσδήποτε, μας φέρνουνε σε αντίθεση με συναδέλφους, ενώ δεν έχουμε καμιά τέτοια διάθεση. Θέλουμε να προασπίσουμε την παρουσία μας και την αυτοτέλεια μας διδακτικά και επιστημονικά μέσα στην εκπαίδευση. Τα σωματεία πρέπει να καταγγείλουν όλες τις μεθοδεύσεις που προωθούνται διοικητικά από τις διευθύνσεις. 
 
Φοίβος Σοφικίτης, εκπαιδευτικός εικαστικών,
7ο Δημοτικό Αγίας Παρασκευής
 
 

 

Γενικές Συνελεύσεις

 
Σύλλογος  Π.Ε. Νέας Σμύρνης 
Τετάρτη 21/9,  7μμ, 7o Δημοτικό  
Σύλλογος Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου» 
Τετάρτη 21/9, 6.30μμ, 1ο Δημοτικό Μαρκόπουλου
Σύλλογος Π.Ε. Γιαννιτσών 
Τετάρτη 21/9, 6μμ 3ο Δημοτικό  
Σύλλογος Π.Ε. «Αριστοτέλης» 
Πέμπτη 22/9, 7μμ, 39ο-141ο Δημοτικό (Τσούντα και Αχαρνών)
Σύλλογος Π.Ε. Χανίων 
Πέμπτη 22/9, 7μμ, 16ο Δημοτικό