Εργατικό κίνημα
Vodafone: Πάρτε πίσω την απόλυση

Δεκάδες αγωνιστές απαιτούν να παρθεί πίσω η απόλυση, Πειραιάς 15/9

Δεκάδες αλληλέγγυοι και συνδικαλιστές πραγματοποίησαν την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη το απόγευμα συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της Vodafone στον Πειραιά, μετά από κάλεσμα του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, για διαμαρτυρία ενάντια στην απόλυση της εργαζόμενης Ε.Β. Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια καλεί νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 22/9 στις 6μμ έξω από το κατάστημα καθώς και τη Δευτέρα 26/9 στις 10πμ έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας στον Πειραιά όπου έχει οριστεί τριμερή συνάντηση. 

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος  Γιοβανίδης, βρήκε αφορμή για την απόλυση ένα πρόβλημα υγείας της συναδέλφου (επιληπτικές κρίσεις) για το οποίο είχε ενημερώσει τον ιδιοκτήτη από την πρώτη μέρα στη δουλειά. Είχε μάλιστα το θράσος να της πει ότι την απολύει για δικό της καλό. Όπως καταγγέλθηκε στη συγκέντρωση το γεγονός ότι η εργοδοσία του καταστήματος έβαζε  «άπιαστους» στόχους πωλήσεων κάθε βδομάδα, είχαν σαν αποτέλεσμα το άγχος και το στρες που επιβάρυναν την υγεία της εργαζόμενης. 
 
«Στο κατάστημα της Vodafon στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 28Α στον Πειραιά, παρόλο που οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονταν για 8ωρη απασχόληση, καθημερινά τους έβαζαν στόχους για πωλήσεις και απειλούσαν με απόλυση αν δεν εκπληρωθούν. Και ακόμη περισσότερο, αντί να πληρώνονται σε χρήματα τα μπόνους από την επίτευξη των στόχων, τους έδιναν δωροεπιταγές. Σε αυτές τις συνθήκες η παρουσία της συναδέλφισσας Ε. Β. δημιουργούσε πρόβλημα στις αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας. Να ανακληθεί η παράνομη απόλυση της συναδέλφισσας Ε.Β. Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη της. Να σταματήσουν οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς στο κατάστημα», αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονισμού. 
 
Παρέμβαση
Στη συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης έξω από το κατάστημα συμμετείχαν συνδικαλιστές από τα σωματεία στη VODAFONΕ, τη WIND, τη INTRACOM, το σωματείο Vodafone-Wind- Victus, την ΠΕΝΕΝ, τους Λιμενεργάτες του ΟΛΠ, τους διοικητικούς του ΕΚΠΑ, την ιδιωτική υγεία, συλλογικότητες και αγωνιστές από την περιοχή του Πειραιά. Μοιράστηκαν προκηρύξεις στον κόσμου που περνούσε, φωνάχτηκαν συνθήματα και αντιπροσωπεία συνδικαλιστών έκανε παρέμβαση στην εργοδοσία απαιτώντας την επαναπρόσληψη της Ε.Β. Η εργοδοσία δεσμεύτηκε να απαντήσει την επόμενη μέρα. 
 
Μετά τη συγκέντρωση ενημέρωση έκανε η Ζακλίν από το σωματείο της Vodafone: «Ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας προσπάθησε στην αρχή να δικαιολογήσει την απόλυση, με όρους απόδοσης και παραγωγικότητας. Εμείς σταθήκαμε στην ουσία ότι η πρόσληψη του κάθε εργαζόμενου δε γίνεται με όρους παραγωγικότητας, κάτι που ούτως ή άλλως αποδεικνύεται από την κερδοφορία είτε της εταιρείας είτε των καταστημάτων, που είναι η βιτρίνα της. Επέμενε σκληρά στη θέση. Ζητήσαμε να ανασκευάσουν την απόφασή τους, να πάρουν πίσω την απόλυση και η συνάδελφος να γυρίσει πίσω στην εργασία της πριν γίνει η τριμερής”. 
 
“Αν η απάντηση της εργοδοσίας είναι αρνητική θα ξαναβρεθούμε εδώ καθώς και έξω από την επιθεώρηση εργασίας στις 26/9. Θα είμαστε όσο χρειαστεί μέχρι να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των απολύσεων που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και της εντατικοποίησης που οδηγεί σε προβλήματα υγείας στους συναδέλφους”, είπε ο Τάσος Αναστασιάδης από το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια.