Εργατικό κίνημα
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Στο αρχείο η μη καταβολή δεδουλευμένων

Προβληματισμό μου προκαλεί το πόσο εύκολα μπήκε στο αρχείο υπόθεση μη καταβολής δεδουλευμένων του 2009 σε εργαζόμενους. Συγκεκριμένα στις 21/9/2016 στο Ε’ εφετείο Αθηνών Ζ’ τριμελές πλημμελειοδικείο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η υπόθεση της μη καταβολής δεδουλευμένων του έτους 2009 από την Γερμανική εργοδοσία του ναυπηγείου Σκαραμαγκά (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ) σε 160 εργαζόμενους (μεταξύ των οποίων και εγώ) μπαίνει στο αρχείο. 
 
Στην πρωτόδικη απόφαση είχε επιβληθεί ποινή σε 6 στελέχη της εταιρείας με 6μηνες φυλακίσεις και 210.000 ευρώ πρόστιμο στον κάθε έναν από τους 6. Η απόφαση του Β’ μονομελούς πλημμελειοδικείου ήταν η 26353/11.3.2014.Το E’ εφετείο ανακοινώσε ότι βάσει του άρθρου 9 του πρόσφατου νόμου 4411/2016 η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.
 
Στην επιμονή μου ως μάρτυρας και ζητώντας επίμονα εξηγήσεις για την περίπτωση αυτή αν κατάλαβα καλά -δικηγόρος δεν είμαι για να καταλάβω περισσότερα- είπαν ότι ποινές έως 6 μήνες (όπως προφανώς η περίπτωσή μας) βάσει του άρθρου 9 μπαίνει στο αρχείο και να περάσω έξω από την αίθουσα. Όμως ψάχνοντας τις επόμενες ημέρες στο άλλο άρθρο του ίδιου νόμου, το άρθρο 8, αναφέρονται λεπτομερώς οι περιπτώσεις παραγραφής αδικημάτων. Μέσα στο άρθρο 8 δεν βρίσκω στις εξαιρέσεις την περίπτωση παραγραφής «μη καταβολής δεδουλευμένων». Επειδή δεν είμαι δικηγόρος και επειδή οι δικαστές μπορεί να ερμηνεύουν σωστά τον νόμο στη βάση του άρθρου 9, αλλά δεν το καταλαβαίνω αν μπορεί κάποιος ας βοηθήσει στην καλύτερη ερμηνεία. Αν όντως οι δικαστές έχουν ερμηνεύσει σωστά τον νόμο, ΤΟΤΕ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ 1η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και στην προστασία της απέναντι σε μη καταβολές δεδουλευμένων σε εργαζόμενους.
 
Βασίλης Τσιμπίδης