Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Διεθνής Συνάντηση ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό: Μάχη σε όλες τις πρωτεύουσες

Αντιπροσωπείες από δέκα χώρες της Ευρώπης συμμετείχαν στη Διεθνή Αντιρατσιστική Αντιφασιστική Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Όλοι οι διεθνείς προσκεκλημένοι που πήραν το λόγο μίλησαν για τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα στις χώρες τους και έδωσαν την εικόνα της κοινής μάχης ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο, ενάντια στην ακροδεξιά που προσπαθεί, πατώντας στις ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων, να σηκώσει κεφάλι.

Για το ιδρυτικό συνέδριο του Stand up to Racism το Σάββατο 8/10 στο Λονδίνο, “τη μεγαλύτερη αντιρατσιστική συνάντηση στην ιστορία της Βρετανίας”, μίλησε ο Μπράιαν Ρίτσαρντσον. Τις επιθέσεις της ισπανικής κυβέρνησης στους πρόσφυγες και τις προσπάθειες απάντησης από τη μεριά του κινήματος περιέγραψε ο Στηβ Σεντάρ από την οργάνωση Ενωμένοι ενάντια στο Φασισμό στην Καταλωνία. Για την ισλαμοφοβική εκστρατεία της κυβέρνησης Ολάντ που, ταυτόχρονα με τις επιθέσεις στα εργασιακά, ξεσηκώνουν την οργή των εργατών και της νεολαίας μίλησε ο Πιερ Στάινερ από τη Γαλλία.

Για την ανάπτυξη του αντιρατσιστικού κινήματος στην Ελβετία και την Κύπρο μίλησαν ο Δημήτρης Δασκαλάκης και ο Κυριάκος Κοιλιάρης αντίστοιχα, στην ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία και την προσπάθεια του κινήματος να την ανακόψει στάθηκε η Ναταλί Ντρέιμπους από την κίνηση Ξεσηκωθείτε ενάντια στο Ρατσισμό. Για τον ξεσηκωμό των εργατών και της νεολαίας της Τουρκίας που ανέτρεψε το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλη και τα επόμενα βήματα του κινήματος μίλησε ο Αττίλα Ντιρίμ.

Τη μάχη ενάντια στην ισλαμοφοβία ως την πιο κρίσιμη για να τσακίσουν τον Βίλντερς και την ακροδεξιά στην Ολλανδία ανέδειξε η Σάϊντα Ντερασί από την Κίνηση 21 Μάρτη, τα ανοιχτά αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά μέτωπα στη Δανία παρουσίασε η Λένε Γιούνκερ από την οργάνωση Πόλεις χωρίς ρατσισμό. Ενώ τις επιτυχίες του κινήματος στην Αυστρία που αντιστέκεται στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και έχει καταφέρει να μπλοκάρει τους φασίστες στο δρόμο μίλησε ο Νταβίντ Άλμπριτς, από την Πλατφόρμα ενάντια στο Ρατσισμό.


 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Μπράιαν Ρίτσαρντσον
 

Σας φέρνω θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό από το Unite Against Fascism και το Stand up to Racism. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο σαββατοκύριακο που συμμετέχω σε μια σημαντική αντιρατσιστική συνάντηση. 

Το περασμένο σαββατοκύριακο οργανώθηκε στο Λονδίνο η μεγαλύτερη αντιρατσιστική συνάντηση στην ιστορία της Βρετανίας στην οποία γεννήθηκε το Stand up to Racism. Είναι κομμάτι ενός διεθνούς κινήματος, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Θυμάμαι με υπερηφάνεια την απόφαση που πήραμε να διαδηλώσουμε την ημέρα των Ηνωμένων Εθνών κατά του ρατσισμού το Μάρτη του 2015 και τότε για πρώτη φορά εμφανίστηκε το πανό του Stand up to Racism. Και το ίδιο το Μάρτη του 2016 από μία παρόμοια απόφαση σε αυτή την αίθουσα.

Το Stand up to Racism ήταν τότε ένα πανό, καταφέραμε όμως να κινητοποιήσουμε δεκάδες χιλιάδες κόσμο και να το μετατρέψουμε σε κίνημα. Κινητοποιήσαμε τόσο πολύ κόσμο μετά τις φριχτές εικόνες με το μικρό Αϊλάν που ξεβράστηκε στις ακτές τις Τουρκίας. Ήταν μετά τις γενικές εκλογές στη Βρετανία με όλα τα μεγάλα κόμματα να πρωτοστατούν στον αντιμεταναστευτικό ρατσισμό και υπέρ των ελέγχων των συνόρων. Ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωνε ότι δε θα επιτρέψει σε κανένα πρόσφυγα να μπει στη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Κάμερον, ταρακούνησαν την κυβέρνηση και απαίτησαν να ανοίξουν τα σύνορα, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι.

Νέο κίνημα

Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι χρειάζεται να γεννηθεί ένα νέο κίνημα. Από τότε σε όλη τη χώρα, σε συνδικάτα, πανεπιστήμια, σχολεία, τοπικές κοινότητες, οργανώθηκαν αποστολές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που μένουν στον απάνθρωπο καταυλισμό του Καλαί. Έτσι γεννήθηκε το συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν 1600 άνθρωποι. Ήταν εκεί κόσμος από διαφορετικές κοινότητες, θρησκείες, δόγματα, πολιτικό υπόβαθρο. Μίλησαν συνδικαλιστές, ακτιβιστές και ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Το συνέδριο δεσμεύτηκε να αντιπαλέψει κάθε μορφή ρατσισμού.

Γνωρίζετε ότι είχαμε το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ τον Ιούνη. Ο κόσμος αποφάσισε την έξοδο. Κάποιοι είπαν ότι ήταν μια ρατσιστική ψήφος, ότι οι Βρετανοί δεν θέλουν καμία σχέση με τους άλλους λαούς. Εμείς λέμε όχι. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αντιταχτεί κανείς στις πολιτικές της ΕΕ. Είναι αλήθεια ότι έχουν αυξηθεί οι ρατσιστικές επιθέσεις μετά το δημοψήφισμα. Το συνέδριο αποφάσισε να παλέψει αποφασιστικά όλες τις ρατσιστικές επιθέσεις. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε εργάτη, από όπου κι αν προέρχεται, να παραμείνει εαν το επιθυμεί και να συνεχίσει να εργάζεται και να ζει με την οικογένειά του στη χώρα. Αποφασίσαμε να παλέψουμε την ισλαμοφοβία και να απαιτήσουμε να ανοίξουν τα σύνορα.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίσαμε ότι θα διαδηλώσουμε το Μάρτη του 2017 σε μια νέα διεθνή αντιρατσιστική-αντιφασιστική ημέρα δράσης. Η διεθνής αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική γιατί γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά πρόσφυγες, μετανάστες, μουσουλμάνοι στη Βρετανία, την Ελλάδα και αλλού. Μπορούμε να κινητοποιήσουμε την τάξη μας για να αντισταθούμε σε όλες αυτές τις επιθέσεις. Είναι τιμή μου να μιλάω στη σημερινή συνάντηση όπως και το Γενάρη στον Έβρο. Ας εξασφαλίσουμε ότι γυρνώντας στους χώρους μας θα χτίσουμε το κίνημα που θα οδηγήσει τους ρατσιστές και τους φασίστες στους υπονόμους από όπου ξεμύτισαν.


 

BIENNH

Νταβίντ Άλμπριτς, Πλατφόρμα ενάντια στο Ρατσιμό
 

Τον περασμένο χρόνο μίλησα σε αυτή την αίθουσα μετά από μια πολύ μεγάλη διαδήλωση 150 χιλιάδων στη Βιέννη το φθινόπωρο του 2015. Τα σύνορα ήταν τότε ανοιχτά, τώρα έχουν κλείσει. Την επόμενη χρονιά έχουμε τον κίνδυνο ότι θα καταφέρει η ακροδεξιά να κάνει το άλμα εκλογικά γιατί έχουμε εκλογές σε μια σειρά χώρες, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία αναβλήθηκαν για τις αρχές Δεκέμβρη. Είχε σημασία για μας αυτό γιατί μας έδωσε χρόνο ώστε το αντιρατσιστικό κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση.

Είμαι πολύ περήφανος που η Πλατφόρμα μας ήταν κομμάτι της πολύ μεγάλης διαδήλωσης που έγινε στη Βιέννη με 16 χιλιάδες κόσμο στις 19 Μάρτη 2016. Ήταν εξαιρετικό δείγμα της διεθνούς αλληλεγγύης. Την άνοιξη το φασιστικό κόμμα, το FPO, προσπάθησε να κατέβει στους δρόμους ενάντια στους πρόσφυγες. Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν και στην Αυστρία ένα κίνημα σαν το Pegida της Γερμανίας. Οργανώσαμε πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις μαζί με τους πρόσφυγες και δύο φορές καταφέραμε να μην τους αφήσουμε να φτάσουν στα άσυλα των προσφύγων. 

Μπορεί στο εκλογικό επίπεδο οι φασίστες να έχουν δύναμη, στο δρόμο όμως εμείς είμαστε πολύ ισχυρότεροι. Το κίνημα είναι τόσο ισχυρό στην Αυστρία που τα παιδιά των προσφύγων μπορούν να πηγαίνουν στα σχολεία τις πρωινές ώρες κι όχι τις απογευματινές. Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αρχίσει διαδικασίες απέλασης για τους πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν πέρσι στη χώρα. Προσπαθεί να απαγάγει παιδιά με τη βοήθεια της αστυνομίας από τα σχολεία και να τα βάλει σε αεροπλάνα. 

Στη Βιέννη ξεσηκώθηκε ένα ολόκληρο σχολείο όταν προσπάθησε η αστυνομία να πάρει μια οικογένεια Ιρακινών και να την απελάσει. Σε άλλη πόλη της Αυστρίας προσπάθησαν επίσης να απελάσουν μια ολόκληρη οικογένεια. Τα παιδιά δραπέτευσαν. Η αστυνομία τα καταδίωξε με ελικόπτερα και σκυλιά. Αλλά το κίνημα οργάνωσε αυθόρμητα επί τόπου μια μεγάλη διαδήλωση και εμπόδισε την απέλαση. Ήταν μια τεράστια επιτυχία για το αντιρατσιστικό κίνημα σε ολόκληρη την Αυστρία. 

Είναι απειλητικό αυτό που κάνει η ΕΕ με τη συμφωνία με το Αφγανιστάν. Μέσα στην επόμενη περίοδο υπάρχει το ενδεχόμενο να απελαθούν έως και 80 χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ευρώπη πίσω στο Αφγανιστάν. Η αφγανική κοινότητα στην Αυστρία έχει ανησυχήσει πολύ και θέλει να οργανώσει την αντίστασή της. Σαν Πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 διαφορετικές οργανώσεις, οργανώνουμε την αντίσταση με το σύνθημα “αφήστε τους να μείνουν”. Στις 26 Νοέμβρη οργανώνουμε πολύ μεγάλη διαδήλωση με αυτό το σύνθημα. Ο κόσμος έχει εξαγριωθεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης να διώξει ανθρώπους που είναι ενσωματωμένοι και κομμάτι της κοινωνίας. Η διαδήλωση θα γίνει ακριβώς μια βδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές του Δεκέμβρη. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μπορούμε να σταματήσουμε τους φασίστες.