Εκπαίδευση και νεολαία
Διαδηλώσεις και καταλήψεις ενάντια στις περικοπές

ΤΕΙ Αθήνας

ΣΧΟΛΕΣ

Φοιτητικό συλλαλητήριο θα γίνει στην Αθήνα στις 3 Νοέμβρη στις 12 η ώρα στα Προπύλαια, ενώ διαδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις ενάντια στην υποχρηματοδότηση των σχολών, τις μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές και στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, όπως η σίτιση. Για το συλλαλητήριο της Αθήνας αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει: το Πολιτικό Νομικής (με κατάληψη της σχολής), η Φιλοσοφική, η ΣΤΕΤΡΟΔ, η Νοσηλευτική και η ΣΓΤΚΣ από το ΤΕΙ Αθήνας, η ΣΤΕΦ και η ΣΔΟ από το ΤΕΙ Πειραιά, το Φυσικό κ.ά. 

 

Την Τρίτη 25 Οκτώβρη το μεσημέρι σε εξέλιξη ήταν συνελεύσεις σε σχολές, στη Νομική, στο Οικονομικό Νομικής, στο Χημικό Ιωαννίνων και αλλού. Θυμίζουμε ότι η Νομική μετά από αποφάσεις δύο απανωτών συνελεύσεων τελεί υπό κατάληψη από την Πέμπτη 13/10. Βασικό αίτημα των φοιτητών είναι η κατάργηση των διδάκτρων στο μεταπτυχιακό τμήμα. Το κόστος αυτή τη στιγμή φτάνει στα 1200 ευρώ το χρόνο. 

Kινητοποίηση για το δικαίωμα στη στέγαση στις φοιτητικές εστίες έγινε την Παρασκευή 21 Οκτώβρη το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας από τους Συλλόγους Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθήνας, της Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, των Εστιών του ΤΕΙ Χαλκίδας και του Πανεπιστημίου Πάτρας. Νωρίτερα το πρωί, πριν τη διαδήλωση, είχε πραγματοποιηθεί κατάληψη του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), τον φορέα που διαχειρίζεται τις εστίες πανελλαδικά.

Στη Μυτιλήνη οι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο της διοίκησης του Πανεπιστημίου, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι 219 φοιτητές αποκλείονται από το δικαίωμά τους στη στέγαση παρόλο που το δικαιούνται. Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι απειλείται και το δικαίωμα στη σίτιση αφού μειώνεται το σχετικό κονδύλι με αποτέλεσμα να μειωθεί και ο αριθμός των φοιτητών που θα το παίρνουν.

 

ΣΧΟΛΕΙΑ

Mε εισβολή της Αστυνομίας, συλλήψεις δέκα μαθητών και ενός γονέα και προσαγωγές άλλων τεσσάρων μαθητών έληξαν οι καταλήψεις δύο σχολικών συγκροτημάτων στη Λαμία τα ξημερώματα της Παρασκευής 21ης Οκτώβρη. 

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα, κύκλωσαν το σχολικό συγκρότημα στο οποίο συστεγάζονται το 5ο και το 6ο Λύκειο Λαμίας, συνέλαβαν 10 μαθητές και έναν γονιό που βρισκόταν εκεί για συμπαράσταση και τους οδήγησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας. Την ίδια ώρα, έκαναν έφοδο στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 2ο ΕΠΑΛ Λαμίας και το Νυχτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο, όπου προσήγαγαν τέσσερις μαθητές. 

Τα αιτήματα των μαθητών ήταν να καλυτερεύσουν οι σχολικές εγκαταστάσεις, να δοθούν τα βιβλία ειδικότητας, καθώς και να παρθούν μέτρα για το bullying στα σχολεία. Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας αναφέρει: «Οι μαθητές που συνελήφθησαν ζητούσαν τα αυτονόητα. Επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας για να μπορούν να έχουν ανθρώπινο σχολικό περιβάλλον, ένα καλύτερο σχολείο, μια καλύτερη δημόσια εκπαίδευση» και προσθέτει, «Να αποσυρθούν ΤΩΡΑ όλες οι κατηγορίες ενάντια στους μαθητές και στους γονείς τους. Αλληλεγγύη στον αγώνα των μαθητών». 

Κατάληψη στο ΓΕΛ Παλαιόχωρας

Οι επεμβάσεις της Αστυνομίας δεν μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση των κινητοποιήσεων. Σε κατάληψη βρίσκεται το Γενικό Λύκειο Παλιόχωρας στα Χανιά. 

Η Δώρα Κιντή, γραμματέας της ΕΛΜΕ Χανίων και καθηγήτρια στο συγκεκριμένο σχολείο μας μετέφερε την εικόνα: «Το σχολείο μας βρίσκεται υπό κατάληψη μετά από κοινή απόφαση μαθητών και γονιών από τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη. Μας λείπουν οι μισοί καθηγητές, χάνονται οι μισές ώρες, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τα μαθήματα κατεύθυνσης. Ταυτόχρονα, το κτίριο είναι υπό κατάρρευση. Οι γονείς συναντήθηκαν και μαζί μας. Οι μαθητές έχουν καταλάβει το σχολείο και οι γονείς περιφρουρούν την κατάληψη. Συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Δήμου και τους υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν λύση στο κτιριακό. Την Τρίτη 25/10 θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στα Χανιά όπου θα συμμετέχουν όσο πιο πολλοί γονείς θα μπορέσουν, ενώ το απόγευμα υπάρχει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Αγοράς. Μπορούμε να νικήσουμε αν κινηθούμε όλοι μαζί». Θυμίζουμε ότι με τον ίδιο τρόπο στο ΕΠΑΛ Κισσάμου δεν έκλεισαν τα ολιγομελή τμήματα παρά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας. 

Τέλος, μαθητικό συλλαλητήριο θα γίνει στην Αθήνα στις 7 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Οι μαθητές Anticapitalista συμμετέχουν με πρόταση για καταλήψεις και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις μέρες του Πολυτεχνείου. Συνδέουν την πάλη ενάντια στη διάλυση της Παιδείας με τη μάχη να ενταχτούν όλα τα προσφυγόπουλα στο δημόσιο σχολείο, χωρίς κανένα εμπόδιο.