Εργατικό κίνημα
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις

Κτιριακές Υποδομές ΑΕ

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 20/10, οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα του οργανισμού. Οι Κτιριακές Υποδομές ασχολούνται με τις δημόσιες κτιριακές υποδομές της χώρας όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Με την ένταξη των Κτιριακών Υποδομών στο υπερταμείο, ή ακόμα χειρότερα, με την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, αρμοδιότητές του όπως ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων, των σχολείων, των νοσοκομείων, των παιδικών σταθμών κλπ περνούν στα χέρια ιδιώτη. 

Οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές αντί του ξεπουλήματος διεκδικούν τη “θεσμική κατοχύρωση της Κτ.Υπ. ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα του Δημοσίου για όλες τις κτιριακές του υποδομές”. Όπως επισημαίνουν: “ο φορέας έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να φέρει σε πέρας -με τη μέγιστη δυνατή ποιότητα και στο ελάχιστο δυνατό κόστος- την κατασκευή νέων ή την ανακατασκευή υπαρχόντων Δημόσιων κτιρίων και σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως παιδικούς σταθμούς, κοινωνικά φαρμακεία, ξενώνες ευπαθών ομάδων, χώρους υποδοχής μεταναστών, προσφυγικές κατοικίες Λ. Αλεξάνδρας κ.ά., αρκεί να μας ανατεθούν και να διασφαλιστούν η χρηματοδότηση και τα απαραίτητα μέσα”.


 

ΕΥΔΑΠ

Με ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στο ξεπούλημα του νερού και τη δέσμευση ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ολοκληρώθηκε στις 13/10 το συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ.

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η απόφαση του συνεδρίου. “Να μην περάσουν οι μετοχές στο Υπερταμείο. Να μην πουληθεί παραπέρα το 11% των μετοχών και να επιστραφούν άμεσα οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο. Όχι στην επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους που είναι χρήματα που στερήθηκαν από Υγεία - Παιδεία τα λαϊκά νοικοκυριά. Να σταματήσουν οι αδιάκριτες διακοπές υδροδότησης και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη προσβασιμότητα στα λαϊκά στρώματα... Άμεση διενέργεια του διαγωνισμού για προσλήψεις τακτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα”. 


 

ΔΕΗ

Τα παζάρια της διοίκησης της ΔΕΗ με εταιρίες από διάφορα μέρη του πλανήτη συνεχίζονται κανονικότατα. 

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ, προχωράει το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, ή με δικά της λόγια: “η διαδικασία επιλογής του στρατηγικού επενδυτή για το 24% του ΑΔΜΗΕ εξελίσσεται κανονικά με την εξέταση των δικαιολογητικών και των στοιχείων των δυο υποψηφίων που κατέθεσαν προσφορά, της κινεζικής State Grid και της ιταλικής TERNA από κοινού με το επενδυτικό fund F2I”. Στο ίδιο δελτίο Τύπου η ΔΕΗ ενημερώνει ότι τη Δευτέρα 24/10 επισκέφτηκε την Αθήνα ο πρόεδρος της κινεζικής CMEC μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας προκειμένου να υπογράψουν Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. 


 

Στοά Μοδιάνο

Η ιστορική Στοά Μοδιάνο, χαρακτηρισμένη ως ένα μοναδικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, πουλήθηκε την περασμένη βδομάδα, στην One Outlet AE. 

Η Στοά Μοδιάνο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στεγασμένες σύγχρονες αγορές της Θεσσαλονίκης, την πιο παραδοσιακή αγορά τροφίμων ενώ συνδέεται στενά με την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας. Το ξεπούλημα έγινε με την κλασσική μέθοδο της χρόνιας απαξίωσης προκειμένου να δικαιολογηθεί μετέπειτα η ιδιωτικοποίηση. Ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ένα απρόσωπο Mall είναι ανοιχτός καθώς, όπου Οne Outlet βλέπε σύμπραξη της Notoscom, (Notos Galleries, Notos Home, και πλήθος γνωστών εταιριών όπως Bostonians, Esprit, Nautica, Trussardi, Lacoste, Gant, Ralph Lauren), τον όμιλο Φάις και αραβικά κεφάλαια.