Βιβλία
Βιβλιοπαρουσίαση του «Κόκκινου Δεκέμβρη»

Από αριστερά: Μ.Χαραλαμπίδης, Π.Βόγλης, Τ.Κωστόπουλος, Π.Παπαστράτης

Γέμισε το Πόλις Art cafe στη Στοά του Βιβλίου τη Δευτέρα 21/11 το απόγευμα  κατά την διάρκεια της παρουσίασης του νέου βιβλίου του Τάσου Κωστόπουλου “Κόκκινος Δεκέμβρης. Το ζήτημα της επαναστατικής βίας”. 

Στην παρουσίαση  που συντόνισε o ιστορικός, καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Προκόπης Παπαστράτης, μίλησαν ο Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής κοινωνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέας διαφόρων μελετών μεταξύ αυτών του βιβλίου “Η αδύνατη επανάσταση” και ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης από το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, συγγραφέας του βιβλίου “Δεκεμβριανά '44”.

“Τα Δεκεμβριανά ήταν η μοναδική στιγμή στη νεώτερη ελληνική ιστορία που ο κόσμος βίωσε αυτό που ονομάζουμε επανάσταση και μάλιστα στο κέντρο της πολιτικής ζωής, στην πρωτεύουσα. Αυτό εξηγεί και την βία και την αδιαλλαξία της δεξιάς μετά τη Βάρκιζα, γνωστή σαν «Λευκή τρομοκρατία», αφού έπρεπε να αποτραπεί με κάθε μέσο η επανάληψη μιας αντίστοιχης επαναστατικής κατάστασης. Ταυτόχρονα γίνεται κατανοητό γιατί οι 33 αυτές μέρες αναδείχθηκαν από τη δεξιά σαν το βασικό κεφάλαιο του αντικομμουνιστικού αφηγήματος” τόνισε ο Πολυμέρης Βόγλης. 

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης μίλησε για το βαθύ χάσμα που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της κατοχής ανάμεσα σε αυτούς που αντιστάθηκαν και σε αυτούς που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς. Εξήγησε τη μεγάλη σημασία του βιβλίου του Τ. Κωστόπουλου που γεμίζει κενά και τονίζει την αναγκαιότητα για ακόμη μεγαλύτερη ιστορική έρευνα εκείνης της περιόδου από τη μεριά της αριστερής ιστοριογραφίας.

Τέλος ο Τάσος Κωστόπουλος αναφέρθηκε στην ίδια τη συγγραφή του βιβλίου και στις δυσκολίες για την εξασφάλιση έγκριτων πηγών για την πραγματική αποτίμηση της βίας της περιόδου των Δεκεμβριανών. Το βιβλίο “Κόκκινος Δεκέμβρης. Το ζήτημα της επαναστατικής βίας” μπορεί κανείς να το βρει στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.