Εργατικό κίνημα
ΔΟΛ-ΠΗΓΑΣΟΣ: Απεργιακές κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα

Την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων τους κέρδισαν οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ και του Πήγασου με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις που νεκρωσαν τα δύο δημοσιογραφικά συγκροτήματα. Την αρχή έκαναν στις 19 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ και ακολούθησαν την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι στον Πήγασο διεκδικώντας μισθούς πολλών μηνών καθώς και δώρο Χριστουγέννων.

Οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ προχώρησαν σε δύο 24ωρες απεργίες πριν η εργοδοσία αναγκαστεί να καταβάλλει το δώρο Χριστουγέννων. Στη γενική συνέλευση των εργαζόμενων που ακολούθησε, αποφασίστηκε προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων και νέα συνέλευση στις 10 Γενάρη. Στον Πήγασο, εκτός από το δώρο Χριστουγέννων που καταβλήθηκε μέσα σε ένα 24ωρο από την έναρξη της απεργίας, η εργοδοσία αναγκάστηκε να καταβάλει κι ένα δεκαπενθήμερο λίγες μέρες μετά, μέσα στη διορία που της είχαν δώσει οι εργαζόμενοι απειλώντας με νέες κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή, στο MEGA οι εργαζόμενοι που βρίσκονται πολλούς μήνες σε κινητοποιήσεις για να πληρωθούν και να κρατήσουν τις δουλειές τους, πήραν στα τέλη Δεκέμβρη το δώρο Χριστουγέννων.

Ανακοίνωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους σε όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ κυκλοφόρησε η ΠΟΣΠΕΡΤ. Ενάντια στα λουκέτα και την απληρωσιά, να πάρουν οι εργαζόμενοι τα Μέσα στα χέρια τους προτείνουν ως κλιμάκωση των κινητοποιήσεων οι Financial Crimes και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια σε κοινή ανακοίνωσή τους. “Οι δουλειές χιλιάδων συναδέλφων δεν πρέπει να γίνουν θυσία στα επιχειρηματικά παιχνίδια εκδοτών και τραπεζιτών. Τα ΝΕΑ, το Βήμα, το in.gr, tovima.gr, (και το ίδιο ισχύει και για το Μέγκα κλπ) οδεύουν προς κλείσιμο όχι γιατί δεν έχουν αναγνωσιμότητα, επισκεψιμότητα, ή ακροαματικότητα. Στην διαλυμένη από την κρίση αγορά των ΜΜΕ παραμένουν από τα ΜΜΕ που είναι «πετυχημένα». Ο λόγος που οδηγούνται στο λουκέτο είναι γιατί τα αφεντικά τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια δανείστηκαν δεκάδες εκατομμύρια, από τις τράπεζες.

Και μην βιαστεί κανείς να πει ότι αυτά τα χρήματα τα «έφαγαν» μαζί με τους εργαζόμενους. Το ανάποδο συνέβη. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται εδώ και μία δεκαετία κάτω από την πίεση των επιθέσεων από τα αφεντικά τόσο στους μισθούς όσο και στις θέσεις εργασίας. Οι εκδότες, ξόδεψαν αυτά τα εκατομμύρια σε λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές, σε προσωπικό πλουτισμό (ακόμη και τώρα κάνουν διακοπές και μάλιστα στο εξωτερικό) και τώρα καλούν τους εργαζόμενους «να πληρώσουν το μάρμαρο»…

Συμπληγάδες 

Απέναντι σε αυτές τις συμπληγάδες, η μοναδική απάντηση είναι μία: να μην πάρουν οι τράπεζες τον ΔΟΛ, τον Πήγασο, το Μέγκα. Να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους τα ΝΕΑ, το Βήμα, το in.gr, tovima.gr, το ΕΘΝΟΣ, το Μέγκα και να τα δουλέψουν αυτοί, αφού αφεντικά, τραπεζίτες και κυβέρνηση είναι ανίκανοι.

Ο κλάδος έχει εμπειρία από τέτοιους αγώνες. Με κορυφαίο παράδειγμα την ΕΡΤ και τον αγώνα ενάντια στο μαύρο, αλλά και από πιο πριν. Τον αγώνα στον Ελεύθερο Τύπο όταν τον έκλεινε η Γιάννα, στο ΑΛΤΕΡ και στην Ελευθεροτυπία. Με αυτές τις εμπειρίες, χρειάζεται να κινηθούμε αποφασιστικά σε όλα τα «μαγαζιά» που κινδυνεύουν με λουκέτο, σε αυτήν την κατεύθυνση και με την στήριξη όλου του κλάδου. Να τα μετατρέψουμε από παραρτήματα της μνημονιακής προπαγάνδας σε φωνή της αγωνιζόμενης κοινωνίας, που ασφυκτιά μετά από 7 χρόνια μνημονίων.

Δεν χρειαζόμαστε αναστολή των απεργιών γιατί μπήκαν κάποια ελάχιστα χρήματα από αυτά που χρωστάνε τα αφεντικά. Αντίθετα χρειαζόμαστε κλιμάκωση. Κατ’ αρχάς σε όλο τον κλάδο. Όπως βγήκαμε όλοι στους δρόμους για το ΑΛΤΕΡ και την Ελευθεροτυπία παλιότερα, για την ΕΡΤ το 2013, για τις δουλειές των συναδέλφων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών το φθινόπωρο, τώρα, στο μεγαλύτερο κανόνι του κλάδου, χρειάζεται ο απεργιακός ξεσηκωμός όλου του κλάδου. Με απεργία όλων των Ενώσεων και συγκέντρωση έξω από τον ΔΟΛ.

Κλιμάκωση όμως και στα ίδια τα μαγαζιά. Να βγάλουμε αγωνιστικά και απεργιακά ΝΕΑ, ΒΗΜΑ, ΕΘΝΟΣ και αντίστοιχα στα υπόλοιπα μέσα. Μονάχα με έναν τέτοιο προσανατολισμό και μια τέτοια προοπτική μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο που μας επιφυλάσσουν εκδότες, καναλάρχες, τραπεζίτες και κυβέρνηση’’.