Εργατικό κίνημα
1η Φλεβάρη το “Καραβάνι της Υγείας” στη Λάρισα

Στη γέφυρα του Ρίο, 3/11/16

Το «Καραβάνι της Υγείας» φτάνει στη Λάρισα. Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε πανθεσσαλικό συλλαλητήριο την 1η Φλεβάρη στις 7πμ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια να υπάρξει πανελλαδική απεργία εκείνη την ημέρα με συμμετοχή εργαζόμενων και από τα νοσοκομεία άλλων περιοχών, όπως είχε γίνει στα προηγούμενα «Καραβάνια». 

Ο Νίκος Κουρίτας, εργολαβικός εργαζόμενος στην καθαριότητα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (γνωστό ως «Παλιό Νοσοκομείο») μας είπε: «Υπάρχουν ελλείψεις παντού στο νοσοκομείο και στους γιατρούς και στους νοσηλευτές. Εγώ είχα κάνει χειρουργείο και το βράδυ μια νοσηλεύτρια έπρεπε να προσέχει 60 άτομα. Όσον αφορά εμάς που δουλεύουμε σε εργολάβο, κινδυνεύουμε με απόλυση αφού μπορεί να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις μας. Είμαστε 19 άτομα. Εγώ δουλεύω 8 χρόνια στο νοσοκομείο, υπάρχουν άλλοι με πάνω από 10 χρόνια. Έχουμε δουλέψει τόσο καιρό και τώρα κινδυνεύουμε να μας πετάξουν έξω. Για την κινητοποίηση θα χρειαστεί να τρέξουμε, περιμένουμε να βγουν αφίσες και υλικό για να κάνουμε ενημέρωση στο νοσοκομείο και να υπάρχει συμμετοχή στη διαδήλωση».      

Εν τω μεταξύ, οργή υπάρχει ανάμεσα στους υγειονομικούς για τη νέα επίθεση Πολάκη στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με αφορμή ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας Guardian για την τραγική κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με ανάρτησή του στο facebook βρίζει τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό που είχε κάνει δηλώσεις στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ στη δημοσιογράφο Helena Smith (δείτε το εδώ tinyurl.com/j9vre7s). 

Η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός στον Άγιο Σάββα και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ μας μίλησε για την σημασία του νέου «Καραβανιού». 

«H 1η Φλεβάρη είναι το τέταρτο ραντεβού του «Καραβανιού της Υγείας» μετά τις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Πάτρα και τώρα στη Λάρισα. Οι κινητοποιήσεις –απεργίες, στάσεις εργασίας, διαδηλώσεις- προκύπτουν από την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων. Για αυτό οι υγειονομικοί βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Στη 1 Φλεβάρη προς το παρόν έχει βγει ότι η κινητοποίηση είναι για όλη τη Θεσσαλία. Εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε απεργία από τις Ομοσπονδίες μας εκείνη τη μέρα για να πάμε με ναυλωμένα πούλμαν, όπως είχε γίνει και στην Πάτρα. 

Απεργιακός δρόμος

Η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ έχουν Γενικό Συμβούλιο στις 19 Γενάρη, ενώ η Εκτελεστική της δεύτερης θα συνεδριάσει νωρίτερα στις 13/1. Η πρόταση που θα υποστηρίξουμε θα είναι και για νέα απεργία στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη αφού υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το ασφαλιστικό που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση. Ο απεργιακός δρόμος είναι αυτός που έφερε νίκες την προηγούμενη χρονιά και σε αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε, όπως στην περίπτωση των επικουρικών».

Όσον αφορά τη στάση του Πολάκη, μας θύμισε ότι το ίδιο είχε κάνει κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο που η ίδια εργάζεται. «Είχαμε μια δική μας εμπειρία στον Άγιο Σάββα. Είχε έρθει δύο βδομάδες πριν το τέλος του 2016 για να εγκαινιάσει μια καινούργια πτέρυγα στο νοσοκομείο. Μια πτέρυγα που δεν ανοίγει με όλες τις προδιαγραφές, δεν έχει αρκετό προσωπικό και ακόμα και τεχνικά δεν είναι σωστά φτιαγμένη. Το πρώτο πράγμα που έκανε, καθώς εμείς είχαμε κινητοποίηση στο προαύλιο, ήταν να επιτεθεί λέγοντας ότι δεν πρέπει να μιλάτε, να διεκδικείτε ή να απεργείτε. Έλεγε ψέματα ότι το υπουργείο έχει κάνει προσλήψεις. Στη συνέχεια έκανε την επίθεση στις νοσηλεύτριες ότι «πλέκουν» κι ότι τα νοσοκομεία έχουν αρκετό προσωπικό. Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, οι Ομοσπονδίες μας έχουν νούμερα που είναι τρομακτικά και αποκαλυπτικά της κατάστασης. Λείπει το μισό προσωπικό από οποιοδήποτε νοσοκομείο και να πάρεις, είτε είναι νοσηλευτές, τραυματιοφορείς ή γιατροί. Πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς βασίζεται σε εργαζόμενους που δεν έχουν σταθερή εργασία με αποτέλεσμα η εμπειρία που αποκτούν να χάνεται».       

Εκτός από τα νοσοκομεία, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται και τα Κέντρα Υγείας. Η ΠΟΕΔΗΝ δημοσίευσε στοιχεία που συμπληρώνουν την τραγική εικόνα για τη δημόσια υγεία ό, τι κι αν λένε οι υπουργοί της κυβέρνησης. Ανάμεσα σε άλλα η έρευνα της Ομοσπονδίας αναφέρει: «Σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά. Επίσης λειτουργούν 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3000 Ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην Ιατρών υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.

Επίσης σε αποσύνθεση βρίσκονται οι πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθότι κλείνουν η μία μετά την άλλη, λόγω των ελλείψεων Ειδικευμένων Ιατρών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας».