Εκπαίδευση και Νεολαία
Όχι στις διώξεις

Κινητοποίηση στη δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού Ηρακλείου καλούν τα σχήματα της ΕΑΑΚ στο Ηράκλειο, στις 10 Φλεβάρη. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 8πμ στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση στα Δικαστήρια στις 9πμ. 

Θυμίζουμε ότι η δίωξη των 12 φοιτητών από μήνυση μερίδας αντιδραστικών καθηγητών κρατάει από το Σεπτέμβρη του 2011 μετά τις κινητοποιήσεις για το νόμο Διαμαντοπούλου.  

Η ανακοίνωση της ΕΑΑΚ αναφέρει: «Ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού μαζί με όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους του Ηρακλείου προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Γενική Συνέλευση Τμήματος με αίτημα την αναπλήρωση της εξεταστικής περιόδου.

Οι καθηγητές που βρίσκονταν στη συνεδρίαση αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα, κάλεσαν την αστυνομία για να “απομακρύνουν” τους φοιτητές και άρχισαν να απειλούν με μηνύσεις για τη διακοπή της συνέλευσης. 12 από τους 400 φοιτητές που βρίσκονταν σε εκείνη την κινητοποίηση, στοχοποιήθηκαν για τη συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση στον ΦΣ, πέρασαν από πειθαρχικό συμβούλιο (πρώτη φορά που συστάθηκε αυτό το όργανο για φοιτητές) για “παραδειγματισμό”, και οι περισσότεροι τιμωρήθηκαν με διακοπή φοιτητικής ιδιότητας για ένα εξάμηνο. 

Την επόμενη περίοδο όσοι φοιτητές από αυτούς προσπάθησαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους βρήκαν απέναντί τους άδικες βαθμολογίες, μέχρι καταστροφή των γραπτών τους, και ένας από αυτούς δεν έγινε δεκτός σε μεταπτυχιακό, ενώ πληρούσε τις προϋποθέσεις. Ένα χρόνο πριν από αυτά τα γεγονότα, δύο αριστούχοι φοιτητές του τμήματος αποκλείστηκαν από μεταπτυχιακό πρόγραμμα ουσιαστικά λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων». 

Και προσθέτει: «Την ημέρα της δίκης πρέπει το φοιτητικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς του Ηρακλείου να έχουν μαζική παρουσία έξω από τα δικαστήρια, απαιτώντας να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι. Συνεχίζοντας στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, για την υπεράσπιση του ασύλου και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, την απομόνωση από την πανεπιστημιακή κοινότητα καθηγητών που επιτίθενται στους φοιτητές τους. Για να αποδείξουμε στην πράξη ότι το φοιτητικό κίνημα ούτε τρομοκρατείται, ούτε καταστέλλεται». 

O Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, φοιτητής του Φυσικού μας δήλωσε για την έναρξη της καμπάνιας: «Παρόλο που έχουμε εξεταστική έχουμε ξεκινήσει τις παρεμβάσεις στις σχολές και στα μέρη όπου δίνονται μαθήματα για να ενημερώσουμε τους συμφοιτητές μας. Την Παρασκευή 20 Γενάρη θα γίνει συνάντηση της Πρωτοβουλίας για την συμπαράσταση στους 12 του Φυσικού για να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα. Θα πάμε σε όλα τα σωματεία να ζητήσουμε ψηφίσματα και οικονομική ενίσχυση των φοιτητών για τα έξοδα για το δικαστήριο. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη παράλληλα με τις υπόλοιπες, όπως είναι η 18 Μάρτη και τα αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά συλλαλητήρια».