Γράμματα και σχόλια
Τα αρπακτικά ορμούν στα αεροδρόμια της Κρήτης

ΧΑΝΙΑ

Σε μαζικό αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανίων καλεί η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της. Το ξεπούλημα χαρακτηρίζεται ως “σκανδαλώδης παραχώρηση στις απαιτήσεις των δανειστών, προκειμένου με ελάχιστο κόστος να πάρουν μια χρυσοφόρα υπηρεσία στα χέρια τους, απογυμνωμένη από χρέη, δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και δικαιώματα, χρεώνοντας στο κράτος και τους εργαζόμενους τις όποιες υποχρεώσεις της εταιρίας προκύψουν στη συνέχεια”. 

Όπως καταγγέλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ των Χανίων, η Fraport, η εταιρία που παίρνει τα αεροδρόμια μεταξύ των προνομίων της θα απαλλάσεται από την υποχρέωση να πληρώνει ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη και έξοδα περιβαλλοντικών μελετών. Δεν δεσμεύεται να διατηρήσει τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, παρά να επαναπροσλάβει κάποιους από αυτούς με εργασιακές συνθήκες και μισθούς γαλέρας. Έχει την δυνατότητα να μειώσει το μίσθωμα που έχει συμφωνηθεί ή να αναβάλει την πληρωμή του για λόγους «ανωτέρας βίας» ή να παρατείνει την διάρκεια της 40ετούς σύμβασης. Ακόμη, θα δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση που το κράτος αποφασίσει να κάνει αλλαγές στην νομοθεσία του οι οποίες θα επηρεάζουν τα έξοδά της, όμως για παράδειγμα στις συμβάσεις εργασίας. Θα λαμβάνει αποζημιώσεις για τυχόν ζημιές σε μηχανήματα που μεταβιβάσθηκαν, ή για καθυστερήσεις έργων λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων. Της δίνεται η δυνατότητα να ορίζει αεροναυτικά τέλη ή μη, χωρίς την παρέμβαση καμίας κρατικής αρχής.   

“Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα τρένα, οι οδικοί άξονες είναι δημόσια περιουσία την οποία έχουμε χρυσοπληρώσει από τους φόρους μας για να κατασκευαστούν και μας ανήκουν. Όπως επίσης μας ανήκουν το ρεύμα το νερό και οι δημόσιοι χώροι που πάνε να ιδιωτικοποιήσουν. Δεν θα τους αφήσουμε! 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στην ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου και το διώξιμο χωρίς αποζημίωση των αρπακτικών του κεφαλαίου που έβαλαν στο μάτι το δημόσιο πλούτο. [...]

Η παλλαϊκή δράση μπορεί να στηριχθεί σε έναν αγώνα των εργαζομένων στα αεροδρόμια που μπορεί να μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση. Χρειάζεται όμως αγώνας και κινητοποίηση του μαζικού λαϊκού κινήματος, με αποφασιστικότητα και ενωτική λογική στη δράση” καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΚΑΣΤΕΛΛΙ

Συνεχίζεται ο πολυετής αγώνας ενάντια στην κατασκευή νέου αεροδρομίου στην αγροτική ενδοχώρα της Κρήτης, την πεδιάδα του Καστελλίου στο Ηράκλειο. Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης, με τον μοναδικό εργολάβο που συμμετείχε στον πρόσφατο διαγωνισμό, κάτοικοι και φορείς εντείνουν τον αγώνα τους. 

Όπως ανακοίνωσαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής η καμπάνια συνεχίζεται ακόμα εντονότερα με την κυκλοφορία του κειμένου υπογραφών (http://aerodromiostokastelli.blogspot.gr/) ενάντια στο παράλογο σχέδιο εγκατάστασης ενός τεράστιου αεροδρόμιου σε μια από τις ελάχιστες και εύφορες πεδιάδες στην ενδοχώρα της Κρήτης. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους η κυβέρνηση και η κατασκευαστές θέλουν “να "σφηνώσουν" το αεροδρόμιο ανάμεσα σε 26 ιστορικά και παραδοσιακά χωριά, σε ένα τόπο που κυριολεκτικά δεν χωρά: στο "ομφάλιον πεδίον" των Μινωϊτών και του Ομήρου, στην "Pediada" των Βενετσιάνων, στην πεδιάδα της “Επαρχίας Πεδιάδος", στην αγροτική ενδοχώρα του νησιού, στην πεδιάδα του Καστελλίου. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την κατασκευή του χρειάζεται να ξεριζωθούν πάνω από 200.000 ελαιόδεντρα, από τα πιο παραγωγικά του νησιού, και να μετατραπεί σε λατομείο το μοναδικό τοπίο της ενδοχώρας του. Θα χρειαστεί να αποψιλωθεί η χλωρίδα και η πανίδα μιας τεράστιας περιοχής, 22.000 στρεμμάτων, να καθαιρεθούν βουνά και λόφοι όγκου τουλάχιστον 10,7 εκατομμυρίων κυβικών”.

Πρόκειται πραγματικά για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που αποτελεί ταυτόχρονα και την πιο σπάταλη οικονομικά λύση. Λίγο πριν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεπουλήσει άλλη μια περιβαλλοντική μάχη “μπορούμε όλοι ακόμα και αυτή την ύστατη κρίσιμη στιγμή να δώσουμε τη στήριξή μας για να μην περάσει η καταστροφή της πεδιάδας στο Καστέλλι”, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της “Πρωτοβουλίας πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδος”.