“Ελληνογερμανική Τριλογία” από τον Δημήτρη Λιβιεράτο

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αμόνι, το καινούριο βιβλίο του Δημήτρη Λιβιεράτου, «Ο Γιάγκος, Ο Στέφαν, Από την Ήπειρο στο Γκάρχινγκ». Μια ελληνογερμανική τριλογία.

Πρόκειται για συλλογή διηγημάτων που αφορά στην περίοδο της μεγάλης μετανάστευσης στη δεκαετία του ’60 από την Ελλάδα προς τη Γερμανία αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και το αντίστροφο.

Ο Γιάγκος, ένα λαϊκό φτωχόπαιδο που έχασε τη μάνα του από την πείνα στην Κατοχή, προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή του στα χρόνια μετά τον πόλεμο, με δουλειές του ποδαριού. Όταν αποφασίζει να αρραβωνιαστεί έχει ήδη ξοδέψει όλες του τις οικονομίες για να κάνει τη φιγούρα του στην αρραβωνιαστικιά του την Ευανθία. Μια αρρώστια θα τον ρίξει στο κρεβάτι αναγκάζοντάς τον να σταματήσει για λίγο να μαζεύει δόσεις στο δρόμο γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να τον κυνηγάνε μετά τον ίδιο οι οφειλές που είναι αδύνατο να πληρωθούν. Μόνη λύση να πάει μετανάστης στη Γερμανία, να ακολουθήσει αργότερα και η Ευανθία αφήνοντας πίσω στους γονείς της το παιδί της. Στο ταξίδι του Γιάγκου γνωρίζουμε μαζί του τις συνθήκες που βίωσαν χιλιάδες μετανάστες που ξεκινούσαν για μια άγνωστη χώρα, που τους περίμεναν στο σταθμό του Μονάχου οι υπεύθυνοι των εταιριών για να κάνουν τη «διαλογή» και να καταλήξουν στους ξενώνες των εταιριών ως φιλοξενούμενοι για δουλειά, ο γνωστός όρος γκάσταρμπάιντερ. Ευτυχώς για ανθρώπους όπως ο Γιάγκος και η Ευανθία, το κέφι για να ζήσουν τη ζωή δεν σταμάταγε από αυτές τις δυσκολίες.

Στο δεύτερο διήγημα, ο Στέφαν γεννήθηκε στην Κροατία καταγόταν από μία οικογένεια που κατά την περίοδο της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας μετακινήθηκε υποχρεωτικά σε αυτή την περιοχή. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όμως έπρεπε να επιστρέψουν πίσω στη Γερμανία. Ο Στέφαν ένας νέος άνθρωπος που μεγάλωσε στη Λιπίτσα, στη φύση των Βαλκανίων και αγάπησε τα ξακουστά άλογα της Λιπίτσα, δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον του εργοστασίου και πάντα οι παρέες του ήταν οι μετανάστες Γιουγκοσλάβοι. Όταν η εταιρεία στέλνει μια ομάδα μηχανικών στην Ελλάδα για περιοδία στην επαρχία όπου έχουν πουλήσει αγροτικά μηχανήματα, ο Στέφαν ξαναβρίσκει τη χαρά του μετά από πολλά χρόνια και μαζί με τους κατοίκους του χωριού καταφέρνει να μείνει πίσω, να ξαναφτιάξει τη ζωή του κάτω από τον ήλιο, να παντρευτεί μια χήρα και να μεγαλώσει μαζί της τα παιδιά της καταφέρνοντας έως και τα αγαπημένα του άλογα να φέρει στο χωριό.

Στο τρίτο διήγημα ο Γκέοργκ Μπέργκερ, διευθυντής της τράπεζας του Γκάρχινγκ, έρχεται σε επαφή με τους μετανάστες εργάτες της περιοχής, τους εμπιστεύεται, ρισκάρει δάνεια παίρνοντας ο ίδιος την ευθύνη και κερδίζει την εμπιστοσύνη τους. Έτσι βρίσκεται ένα καλοκαίρι με τους αδελφούς Μπέκους στην Αθήνα και αργότερα στο χωριό τους στην Ήπειρο όπου γνωρίζει τη Βάσω που την πείθει με τη βοήθεια της οικογένειας να πάει μαζί του στη Γερμανία. Δύο κόσμοι διαφορετικοί που όμως κατάφεραν να βρεθούν κοντά και να πορευτούν μαζί.

Ο Δημήτρης Λιβιεράτος μέσα από τα διηγήματά του καταφέρνει για άλλη μια φορά να σκιαγραφήσει μια ολόκληρη εποχή για την οποία λίγα πράγματα γνωρίζουμε παρά το γεγονός ότι είναι τόσο κοντινή μας. Μιλάει για τις ζωές απλών και καθημερινών ανθρώπων που μέσα από συνθήκες που τους έχουν επιβληθεί, αναγκάζονται να αλλάξουν τα πάντα και να προσαρμοστούν σε νέες συνήθειες και καταστάσεις. Και με τη βοήθεια των γύρω τους τα καταφέρνουν.

Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου