Κυκλοφόρησε το ωρολόγιο πρόγραμμα του Μαρξισμού 2014, ολόκληρο μπορείτε να το διαβάσετε στο www.sekonline.gr, ενώ μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.
Πάνω από 40 συζητήσεις θα γίνουν τις τέσσερις μέρες του Φεστιβάλ, ενώ κάθε βράδυ θα υπάρχει μια κεντρική συζήτηση πάνω στα πιο καυτά θέματα της περιόδου που διανύουμε. Οι τέσσερις κεντρικές συζητήσεις θα ξεκινούν στις 7μμ και θα φιλοξενούνται στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ («Αντωνιάδου»).
Την Πέμπτη 26 Ιούνη θα γίνει η συζήτηση για τους εργατικούς αγώνες «Η εργατική αντίσταση θα νικήσει». Ομιλητές θα είναι πρωταγωνιστές των μαχών που είναι σε εξέλιξη. Για τη μάχη να μείνει ανοιχτή η ΕΡΤ θα μιλήσει η Ειρήνη Φωτέλλη, από τα Νοσοκομεία θα μιλήσει η Μαρία Αλιφιέρη, γραμματέας του Σωματείου Εργαζόμενων στο Αγλαΐα Κυριακού, από τους Σχολικούς Φύλακες θα συμμετέχει η Σταματία Τσουμέα, από το ΜΕΤΡΟ θα μιλησει ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ, ενώ από την Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης θα τοποθετηθεί ο συντονιστής της, Τάσος Αναστασιάδης.
Tην Παρασκευή 27 Ιούνη θα γίνει η συζήτηση «Η πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής». Από την Πρωτοβουλία Jail Golden Dawn θα μιλήσουν οι δικηγόροι Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των Αιγύπτιων ψαράδων που είχαν δεχτεί δολοφονικές επιθέσεις από την Χρυσή Αυγή (διαβάστε περισσότερα στο σαλόνι αυτού του φύλλου). Στη συζήτηση ακόμα θα παρέμβουν οι δημοσιογράφοι Μαρία Ψαρρά και Κατερίνα Θωίδου. Η πρώτη έχει στο ενεργητικό της μια σειρά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στην εφημερίδα Έθνος για την εγκληματική δράση των νεοναζί όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η Κατερίνα είναι μία από τους τρεις της Εργατικής Αλληλεγγύης που διώκονται με χρυσαυγίτικη μήνυση με αφορμή το αντιρατσιστικό άρθρο «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά». Στην συζήτηση θα μιλήσει κι ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.
Το Σάββατο 28 Ιούνη θα συζητήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις μετά και τις πρόσφατες Ευρωεκλογές στη συζήτηση με τίτλο «Όχι στην Ευρώπη της λιτότητας και του ρατσισμού». Από την Βρετανία όπου και εκεί η κυβέρνηση τρίζει θα μιλήσει ο Άλεξ Καλλίνικος, ηγετικό μέλος του SWP (αδελφό κόμμα του ΣΕΚ), ενώ από την Ισπανία θα μιλήσει ο Χεσούς Καστίγιο για να μας μεταφέρει την εμπειρία από την μεγάλη επιτυχία του Podemos που εξέλεξε 5 ευρωβουλευτές. Ομιλητές ακόμα θα είναι σύντροφος από τη Γαλλία και το ΝPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) και ο Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της Εργατικής Αλληλεγγύης.
Την Κυριακή 29 Ιούνη στην τελευταία συζήτηση του Μαρξισμού «Για τη νίκη των αγώνων - για την αντικαπιταλιστική προοπτική» θα μιλήσουν ο Μοχάμαντ Ραφακάτ, εκπρόσωπος των μεταναστών εργαζόμενων στο εργοστάσιο της «Γενικής Ανακύκλωσης Α.Ε», η Δέσποινα Κωστοπούλου που θα μας μεταφέρει πως εξελίσσεται η μάχη των Καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, ο Ορέστης Ηλίας, νεοεκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με την «Δράση για μια άλλη πόλη» στα Βριλήσσια, ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, δάσκαλος και αγωνιστής για τα δικαιώματα της μειονότητας στη Θράκη και η Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω.
Δηλώστε συμμετοχή στις συζητήσεις, ελάτε να παλέψουμε για την αντικαπιταλιστική ανατροπή!
Από το Λούη Τίκα στο αντιρατσιστικό κίνημα σήμερα
Πλούσια θα είναι η συνέχεια κάθε βράδυ μετά από το τέλος των συζητήσεων στο φετινό φεστιβάλ του Μαρξισμού. Την Παρασκευή 27 Ιούνη θα γίνει βιντεοπροβολή του ντοκιμαντέρ «Παλληκάρι- Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου».
Το «Παλληκάρι» είναι φετινή παραγωγή που γυρνάει πίσω στην ιστορία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) στην Αμερική των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Στο Μαρξισμό θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους δύο βασικούς συντελεστές της σπουδαίας αυτής παραγωγής: τη Λαμπρινή Θωμά και τον Νίκο Βεντούρα.
Πολλές πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.palikari.org. Η ιστοσελίδα αναφέρει για το «Παλληκάρι»: «Η σφαγή του Λάντλοου και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος και ενώνει, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, τις ΗΠΑ του 1914 με τις εργατικές και μεταναστευτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας του 2014. Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής μια τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να ξεχαστεί».
Η Εργατική Αλληλεγγύη είχε θυμίσει την σφαγή του Λάντλοου στο φύλλο 1118 με ένα κείμενο του Λέανδρου Μπόλαρη. Το κείμενο ξεκινούσε λέγοντας: «Την άνοιξη του 1914 η Ευρώπη βρισκόταν στα πρόθυρα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Κολοράντο των δυτικών ΗΠΑ, ο πόλεμος είχε ήδη ξεσπάσει. Το πιο δραματικό του επεισόδιο, η Σφαγή του Λάντλοου στις 20 Απρίλη εκείνης της χρονιάς, έφερε τα νέα αυτού του πολέμου σε όλες τις ΗΠΑ.
Όμως, αυτός ήταν ένας πόλεμος ταξικός. Στη μια πλευρά ήταν οι έντεκα χιλιάδες ανθρακωρύχοι που δούλευαν στα ορυχεία του νότου της Πολιτείας. Από την άλλη η CFIC, η μεταλλευτική εταιρεία με ιδιοκτήτη τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Ροκφέλερ». Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://tinyurl. com/qfqgrpb.
To Σάββατο 28 Ιούνη μετά το τέλος των συζητήσεων η αυλή της ΑΣΟΕΕ θα γεμίσει με μουσικές και άλλα δρώμενα, ενώ θα υπάρχουν φτηνά ποτά και φαγητό για να συνεχίσουμε τη βραδιά.
Ήδη, συμμετοχή έχουν δηλώσει οι Illegal Operation και ο Alex K. (Last Drive).