Πώς θα πέσει η ανεργία των πτυχιούχων; Μειώνοντας τους πτυχιούχους!

Παρά τη φιλολογία του ΔΝΤ και της κυβέρνησης Σαμαρά για την αποτελεσματικότητα των λεγόμενων «διαρθρωτικών αλλαγών» στο πρόβλημα της ανεργίας, η καθημερινότητα αλλά και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν την αποτυχία τους.

Η Ελλάδα διατηρεί την αρνητική πρωτιά στην νεανική ανεργία (για ηλικίες ως 24 ετών) με το ποσοστό να φτάνει το 58,7% τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για τον Ιούνιο. Πολύ κοντά ακολουθούν οι νέοι της Ισπανίας με 56,1%, ενώ αρκετά πίσω και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία με 41%.

Παλιότερη έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, αποκάλυπτε ότι την περίοδο 2008-2012 στην Ελλάδα είχαμε αύξηση-ρεκόρ κατά 189% της ανεργίας των νέων πτυχιούχων. Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται, ότι η δαπάνη της ελληνικής οικογένειας για τις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών της αυξήθηκε κατά 61% την δεκαετία 2001-2011, ενώ η κρατική δαπάνη ανά φοιτητή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, κατά τη διάρκεια της τριετίας 2008-2010 μειώθηκε κατά περίπου 10%.

Η τάση της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης είναι σαφής. Ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί η ανεργία των πτυχιούχων είναι… να μειωθούν οι ίδιοι οι πτυχιούχοι. Και αυτό είναι ένα πρόγραμμα μακράς πνοής. Το υπουργείο ξεκινά να διώχνει τους μαθητές από το νηπιαγωγείο ακόμα.