Πάτρα: “Κλάματα” και ρατσισμός στη δίκη της Μανωλάδας

Συνεχίστηκε την Πέμπτη 12 Ιούνη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας η δίκη του Βαγγελάτου και των μπράβων του που πέρσι στις 17 Απρίλη πυροβόλησαν στο ψαχνό 150 περίπου εργάτες γης που απαιτούσαν τα δεδουλευμένα τους, τραυματίζοντας 35 από αυτούς.

Εξω από τα δικαστήρια, αλλά και μέσα στην αίθουσα, για ακόμα μια φορά μαζική ήταν η συμμετοχή στην συγκέντρωση συμπαράστασης στην οποία συμμετείχαν δεκάδες μετανάστες και ντόπιοι αντιφασίστες, η ΚΕΕΡΦΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ανταρσία στην Πάτρα, το ΕΕΚ, αντιεξουσιαστές.

Η δεύτερη μέρα κύλησε με την κατάθεση που έδωσε ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας από το Μπαγκλαντές, που περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν και εργάζονταν στα φραουλοχώραφα, πώς ο Βαγγελάτος δεν τους πλήρωνε, πώς οι ίδιοι αποφάσισαν να ζητήσουν το δίκιο τους και όταν το έκαναν, ήρθαν αντιμέτωποι με την δολοφονική βία. «Μας πυροβόλησαν όταν πήγαμε να μιλήσουμε στους συναδέλφους μας που δούλευαν αντί για εμάς εκείνη την ώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Ρατσιστική ρητορική

«Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης, ανάμεσά τους και ο Α. Κούγιας, επιστράτευσαν την χειρότερη ρατσιστική ρητορική με χρυσαυγίτικες ερωτήσεις στα θύματα, όπως «γιατί δεν σας πυροβόλησαν όταν περνάγατε τα σύνορα», προβάλλοντας σαν επιχείρημα ενοχής, ότι οι εργάτες είναι «παράνομοι».΄

«Εφτασαν στο σημείο να πουν ότι ενώ ο Βαγγελάτος «τους έδινε δουλειά και ένα πιάτο φαϊ», οι εργάτες γης είχαν φάει από τον Βαγγελάτο δύο εκατομμύρια ευρώ από την σοδειά (!) και άλλα τέτοια» μας μεταφέρει ο Νεκτάριος από την Πάτρα. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο Βαγγελάτος έβαλε τα κλάματα – ακολουθώντας την πεπατημένη του Μπούκουρα στην Βουλή».

Η δίκη συνεχιζόταν την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο την Τρίτη 17 Ιουνίου, με καταθέσεις των θυμάτων “που πέρα από την περιγραφή των συνθηκών εργασίας και επίθεσης, κατήγγειλαν τις προσπάθειες των Βαγγελάτων μετά την επίθεση να τους δωροδοκήσουν για να φύγουν από την Ελλάδα”, όπως μας μετέφερε ο Πέτρος Κωνσταντίνου που ήταν παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου και στην κινητοποίηση.