Φυλακές
Φυλακές: Απεργία πείνας ενάντια στην εξαθλίωση

\r\n

Πριν από δέκα περίπου μέρες ξεκίνησε η μεγαλύτερη συντονισμένη απεργία πείνας που έχει γίνει ποτέ στις ελληνικές φυλακές. Μέχρι στιγμής πάνω από 4,5 χιλιάδες κρατούμενοι έχουν μπει σε αυτό τον αγώνα αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις φυλακές τύπου Γ.

\r\n

 

\r\n
\r\n
\r\n

Πρόκειται για ένα σχέδιο που καταστρατηγεί εντελώς τα όποια δικαιώματα των κρατούμενων, αποδεικνύοντας στην πράξη πως ο σωφρονισμός και το κράτος δικαίου είναι απλά προφάσεις. Προφανώς που ο κόσμος του κινήματος έχει γνωρίσει με τον χειρότερο τρόπο τα τελευταία χρόνια το πρόσωπο της δικαιοσύνης. Είναι πλέον πιο ξεκάθαρο από ποτέ πως το αστικό κράτος είναι έτσι φτιαγμένο, όχι τώρα αλλά από πάντα, που δεν αφήνει περιθώρια εκδημοκρατισμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

\r\n

 

\r\n

Με τη θέσπιση των φυλακών Γ, πάει ένα βήμα παραπέρα σε αυτή την κατεύθυνση. Προβλέπει το κόψιμο των αδειών, τη χρόνια απομόνωση σε ειδικά διαμορφωμένα κελιά –δεν προβλέπει το χτίσιμο νέων φυλακών αλλά την χωροταξική αλλαγή στα υπάρχοντα κτίρια-, τον περιορισμό των τηλεφώνων και των επισκεπτηρίων. Κόβει την εργασία μέσα στις φυλακές που για αρκετούς κρατούμενους έδινε τη δυνατότητα διεκδίκησης αποφυλάκισης σε λιγότερο χρόνο από την επιβεβλημένη ποινή και τις αποφάσεις για όλα αυτά θα τις παίρνει ο εκάστοτε υπουργός κατ’ αποκλειστικότητα. Δημιουργεί δηλαδή εκ νέου φυλακές μέσα στις φυλακές.

\r\n

Χρειάζεται να σταθούμε λίγο στο παζλ των ανθρώπων που βρίσκονται στις φυλακές αλλά και στις διακρίσεις της αστικής δικαιοσύνης που έχουν αυτή τη στιγμή άμεσο αντίκτυπο στο ποιοί είναι οι κρατούμενοι που θα μπουν στα σύγχρονα Γκουαντάναμο. Οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι μετανάστες- δώρο από τις επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛ.ΑΣ.- ,τοξικοεξαρτημένοι που έχουν βιώσει στο πετσί τους το κλείσιμο των κέντρων απεξάρτησης και έχουν ήδη καταδικαστεί στη στέρηση της ιατρικής βοήθειας. Είναι επίσης εκατοντάδες νέοι και νέες που έχουν φυλακιστεί με τη χρήση του τρομονόμου και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής, της τρομοκρατίας, της επικινδυνότητας για τη δημόσια τάξη!

\r\n

Μέσο αντίστασης

\r\n

Η απεργία πείνας είναι το μόνο μέσο αντίστασης που έχουν οι κρατούμενοι και γι’ αυτό η συγκεκριμένη κινητοποίηση έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις. Έχουν στηθεί επιτροπές στα περισσότερα σημεία που φροντίζουν την υγεία των συγκρατούμενών τους εκτελώντας χρέη νοσοκόμων, καθώς η ιατρική περίθαλψη ήταν ούτως ή άλλως υποστελεχωμένη. Απαγορεύουν στους ηλικιωμένους, στους χρόνια ασθενείς και τους τοξικοεξαρτημένους να συμμετέχουν στην απεργία για να μη διακινδυνεύσει παραπάνω η υγεία τους.

\r\n

Σε επίσκεψη κλιμάκιου γιατρών από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας που έγινε την Τρίτη 1 Ιούλη στις φυλακές Κορυδαλλού μετά από αίτημα των κρατούμενων, επετράπηκε η εξέταση μόνο 18 από τους 1200 περίπου που συμμετέχουν στην απεργία. Ήδη έχουν γίνει μερικές μεταφορές σε νοσοκομεία καθώς υπάρχουν απεργοί που έχουν χάσει το 10% του βάρους τους και βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο.

\r\n

Πορεία συμπαράστασης οργανώθηκε το Σάββατο 28 Ιούνη στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή αν και ήταν καλεσμένη μέσα στον καύσωνα του μεσημεριού. Έχουν γίνει αντίστοιχες κινητοποιήσεις έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού και αλλού. Την Τετάρτη 2 Ιούλη οργανώνεται συναυλία συμπαράστασης στα Προπύλαια στις 8.30 μμ.

\r\n