Καταπίεση
Παιδούπολη Αγ. Βαρβάρα: Περικοπές, αυταρχισμός, ρατσισμός

Το παραπάνω ίδρυμα, οικοτροφείο, βρίσκεται στην οδό Συγγρού και φιλοξενεί αποκλειστικά κορίτσια, ηλικίας 12 έως 18 χρονών. Αποτελεί ένα από τα παραρτήματα του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού- Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ», το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας.

\r\n

 

\r\n

Εξαιτίας της κρίσης και των περικοπών, στο ίδρυμα έχουν γίνει ριζικές αλλαγές. Το μοναδικό επίδομα που δέχονται τα κορίτσια (άνω των 16 ετών 20 ευρώ τη βδομάδα και κάτω των 16 10 ευρώ) δεν έχει δοθεί όλο το 2014. Η νόμιμη παροχή ρουχισμού και σχολικών ειδών καταργήθηκε, ενώ ακόμα και τα είδη υγιεινής έχουν περιοριστεί (2 ρολά υγείας στην κάθε μία το μήνα). Τολμούν να κάνουνε περικοπές και από το φαγητό που σύμφωνα με τις ίδιες έτσι κι αλλιώς δεν τρώγεται. Επιπλέον, ενώ παλιότερα ήταν δικαίωμά τους να βγαίνουν 4 φορές την εβδομάδα έξω για 4 ώρες, τώρα δικαιούνται μόνο 3 φορές για 2 ώρες. Ιδρυματοποιούνται! Τους καταργήσανε το ίντερνετ και οι ώρες επισκεπτηρίου έχουν μειωθεί.

\r\n

Όπως φαίνεται, τα παιδιά όχι απλά δεν έχουν λόγο για την ζωή τους μέσα στο ίδρυμα, αλλά δεν έχουν καν εικόνα για το ποιοι συμμετέχουν στην διοίκηση πόσο μάλλον για τις αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτά. Το ίδρυμα είναι υποστελεχωμένο, τα μισά από τα παιδιά που κατοικούν εκεί είναι AμΕΑ και δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για την φροντίδα τους. Δεν παρέχονται φάρμακα, ούτε ιατρική περίθαλψη. Αδιανόητο είναι επίσης το γεγονός ότι η διοίκηση του ιδρύματος δεν τους δίνει τα χαρτιά τους με αποτέλεσμα όχι απλά να μην μπορούν να επισκεφτούν νοσοκομεία, αλλά όταν κυκλοφορούν έξω από το ίδρυμα να θεωρούνται παράνομες. Κάθε προσπάθεια που έχει γίνει από τα κορίτσια, όπως μας είπαν, για μια καλύτερη μεταχείριση αντιμετωπίζεται με την απειλή της εκδίωξης ή της περικοπής του επιδόματος, ακόμα και με ρατσισμό στα παιδιά μεταναστών ότι τρώνε το φαΐ των Ελλήνων!

\r\n

Αναρωτιόμαστε αν το ίδρυμα Μητέρα, γνωρίζει για αυτές τις συνθήκες και τί σκοπεύει να κάνει. Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν προκηρυχθεί θέσεις εργασίας για κοινωνικούς λειτουργούς και νοσοκόμους. Είναι περίεργο το γεγονός πως αυτή τη στιγμή, στην πιο κρίσιμη περίοδο, δεν γίνονται οι αρμόδιοι έλεγχοι από μεριάς ιδρύματος ή Υπουργείου και συνεχίζεται ανεξέλεγκτη αυτή η κατάσταση. Ή αν οι έλεγχοι γίνονται, είναι απορίας άξιο γιατί δεν παίρνονται μέτρα. Είναι απαράδεκτο παιδιά εγκαταλελλειμμένα που αναζητούν στέγη και φροντίδα, να αντιμετωπίζουν τέτοιες συνθήκες διαβίωσης. Χρειάζεται να απαντηθούν τα ερωτήματα. Κάθε ένας από εμάς έχει χρέος να κινητοποιηθεί για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

\r\n

Είναι πρόκληση τη στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει για «Success Story» και πρωτογενές πλεόνασμα η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν στην φροντίδα παιδιών να θεωρείται πολυτέλεια.

\r\n

Εμείς, καθηγητές, μαθητές, εργαζόμενοι στους δήμους, την υγεία, σωματεία αλλά και κάτοικοι της Νέας Σμύρνης θα πρέπει να συντονιστούμε, να πάρουμε πρωτοβουλίες και αποφάσεις για να σταματήσουμε αυτή τη ντροπή. Να μην ξεχνάμε ότι η θέση και τα δικαιώματα των παιδιών σε μια κοινωνία αποτελεί δείκτη για τον ίδιο τον πολιτισμό της!

\r\n

Άρτεμις Χριστινάκη