Συναυλία ενάντια στις απολύσεις πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Νοέμβρη το απόγευμα έξω από το κτίριο του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο. Τη συναυλία οργάνωσαν η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ σε συνεργασία με τους εργαζόμενους της Απογευματινής, έχοντας την υποστήριξη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων και της Διακλαδικής Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων-Ανέργων στα ΜΜΕ.
Ο αγώνας των εργαζόμενων στο ΔΟΛ ενάντια στο πογκρόμ των απολύσεων που έχει ξεκινήσει η εργοδοσία τους τελευταίους μήνες, συνεχίζεται. Τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη, διοικητικό προσωπικό, τεχνικοί και δημοσιογράφοι στα έντυπα του ΔΟΛ πραγματοποίησαν κοινή στάση εργασίας από τη 1μμ έως τις 5μμ, ύστερα από απόφαση της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ και της ΕΣΠΗΤ. Ενώ, από τις 12μ έως τις 3μμ την ίδια μέρα, έκαναν στάση οι δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΑ στο χώρο. Η απεργιακή κινητοποίηση ήταν η συνέχεια των στάσεων εργασίας που έγιναν την περασμένη εβδομάδα από τους διοικητικούς υπαλλήλους σαν απάντηση στις 16 νέες απολύσεις που ανακοίνωσε ο Ψυχάρης.
Η αρχική απόφαση της ΕΠΗΕΑ ήταν για 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 22/11. Εγινε 4ωρη στάση όταν την “Τρίτη 18/11/2010, ο πρόεδρος του Δ.Ο.Λ. κος Σταύρος Ψυχάρης δήλωσε στο πρόεδρο της Ε.Π.Η.Ε.Α κο Μάρκο Γκανά ότι σταματάει οριστικά τις μαζικές απολύσεις”, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ενωσης. Είναι προφανές ότι η ηγεσία της ΕΠΗΕΑ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την κλιμάκωση του αγώνα, ακολουθώντας κατά γράμμα την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ που έχει αρνηθεί να κηρύξει απεργίες μπλοκάροντας έτσι ολόκληρο τον κλάδο. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ, που όχι μόνο δεν πιστεύουν λέξη από τις υποσχέσεις του Ψυχάρη αλλά και διεκδικούν την ανάκληση όλων των απολύσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, θα πρέπει να πιέσουν ακόμα περισσότερο τις ηγεσίες τους στις Ενώσεις να συνεχίσουν τον αγώνα. Η συναυλία της Τρίτης είχε και ένα τέτοιο σκοπό.
Απεργιακό φύλλο
Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ δεν είναι μόνοι στη μάχη. Την ίδια μέρα που έκαναν στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι της Απογευματινής που παλεύουν ενάντια στο κλείσιμο της εφημερίδας και τις απολύσεις, κυκλοφόρησαν το δικό τους απεργιακό φύλλο, την “Απογευματινή των Εργαζόμενων”.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των εργαζόμενων στο Ελεύθερο Τύπο και την Ημέρα Πατρών που είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και είχαν ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο στην ενημέρωση, οι εργαζόμενοι της Απογευματινής τόνιζαν στο πρωτοσέλιδο “Αντιστεκόμαστε... γιατί έτσι οφείλουμε στην επαγγελματική και προσωπική μας αξιοπρέπεια. Γιατί μάθαμε να μη λυγίζουμε στις δυσκολίες. Αντιστεκόμαστε γιατί μια ιστορική εφημερίδα, μια επιχείρηση με 130 εργαζομένους, μπορεί να σωθεί. Ακόμη και τώρα, την ύστατη στιγμή. Προσπάθησαν να μας εμποδίσουν. Τίποτε, όμως, δεν πρόκειται να μας σταματήσει. Με την έκδοση της 'Απογευματινής των Εργαζομένων' σήμερα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Και ενώνουμε τη φωνή μας, με τις φωνές όλων των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν – με πρόσχημα την κρίση – μια πρωτοφανή προσπάθεια καταπάτησης ακόμη και στοιχειωδών δικαιωμάτων”.
Η έκδοση, που βρέθηκε σε όλα τα σημεία διανομής δωρεάν εφημερίδων, έγινε ανάρπαστη. Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι “Κι όμως ήταν ...λίγα τα 35 χιλιάδες φύλλα τιράζ που τυπώσαμε! Κι άλλα τόσα να είχαμε πάλι δε θα έφταναν για να σβήσουν τη δίψα των αναγνωστών της "Α", να πάρουν ξανά στα χέρια τους την αγαπημένη τους εφημερίδα! Οι εικόνες που όλοι μας αντικρύζουμε από το πρωί είναι πρωτόγνωρες. Σε λεωφορεία και τραίνα, στο μετρό και σε ταξί, σε πεζοδρόμους, καφενεία και σε παγκάκια, η "Απογευματινή των Εργαζομένων" είναι παρούσα”.
Τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνουν ότι, κόντρα στην αδράνεια των ηγεσιών τους, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δίνουν τη μάχη για να ανατρέψουν τις επιθέσεις των εργοδοτών. Αυτή είναι και η δύναμη που μπορεί να αναγκάσει την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για απεργιακή συνέλευση των δημοσιογράφων που θα αποφασίσει την κλιμάκωση των αγώνων του κλάδου.