Την απαίτηση για απεργιακές κινητοποιήσεις για να καταργηθεί ο νόμος της αξιολόγησης μετέφεραν πολλοί συνδικαλιστές και πρόεδροι ΔΣ στην σύσκεψη που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία την Δευτέρα 23 Ιούνη. Την Τετάρτη 25/7 θα γίνει συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (στις 9πμ, στο χώρο του ΤΕΕ).
\r\nΤην σύσκεψη άνοιξαν με τοποθετήσεις τους μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, χωρίς όμως να προτείνουν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, πράγμα που κριτίκαραν πολλοί από τους επόμενους ομιλητές:
\r\nΟ Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος στο Σωματείο του Αγίου Σάββα τόνισε ότι χρειάζεται σχεδιασμός για την κατάργηση του νόμου. Θύμισε τις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας (14 Μάη και 18 Ιούνη) και πρότεινε εκ μέρους του Συντονιστικού των Νοσοκομείων να παρθεί απόφαση για 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Ιούλη και να υπάρξει κλιμάκωση. «Δεν πρέπει να περιμένουμε δίνοντας περιθώριο στην κυβέρνηση, το κλίμα είναι για απεργία» είπε χαρακτηριστικά.
\r\nΑντίστοιχη πρόταση έκανε και ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου από το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ. Έκανε σκληρή κριτική σε όσους «ψάχνουν» άλλες μορφές πάλης, τονίζοντας ότι μόνο με απεργιακή σύγκρουση μπορεί να κερδίσει η εργατική τάξη.
\r\nΗ Ευαγγελία Δημοπούλου από τον Σύλλογο Δασκάλων Αριστοτέλη έδωσε την εικόνα από τις μάχες για την ακύρωση της αυτοαξιολόγησης κάθε σχολικής μονάδας και από το μπλοκάρισμα των σεμιναρίων για τους διευθυντές που έχουν βάλει σε κίνηση εκατοντάδες εκπαιδευτικούς.
\r\nΟ Κώστας Πίττας από το πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης μετέφερε ότι στο χώρο του πάνω από το 90% των συναδέλφων υπέγραψαν κατά της αξιολόγησης, ενώ και οι συνελεύσεις ήταν μαζικότερες από άλλες φορές. «Η συλλογικότητα ενάντια στην αξιολόγηση εξασφαλίζεται μόνο με ένα τρόπο, με απεργία» τόνισε.
\r\nΟ Χρίστος Αργύρης από το Γεννηματά εξήγησε ότι η κυβέρνηση είναι πιο αδύναμη μετά τις εκλογές, έχει εσωτερικές αντιπαραθέσεις και ότι δεν φτάνουν οι συμβολικές κινητοποιήσεις. Πρότεινε επίσης απεργία στις 1-2 Ιούλη και συνέχεια με απεργία διαρκείας, με «όλο το δημόσιο κλειστό».
\r\nΟ Μιχάλης Ρίζος από το Αττικό είπε ότι είναι λάθος η εικόνα ότι «η κυβέρνηση είναι καβάλα στο άλογο και προχωρά», ενώ πρότεινε και αυτός την 48ωρη απεργία ως αφετηρία για κλιμάκωση.
\r\nΑπό την Εκτελεστική Επιτροπή, ο Σταύρος Κουτσουμπέλης (ΠΑΣΚ) έδωσε την εικόνα τι θα σημάνει η αξιολόγηση που θα επιβάλλει απολύσεις, ατομικά μισθολόγια, ενώ θα χτυπήσει και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ο Γρηγόρης Καλομοίρης (ΜΕΤΑ) στάθηκε κυρίως στη σημασία της 30ής Ιούνη όταν και θα πρέπει να δοθούν τα ποσοστά από κάθε χώρο δουλειάς στα πλαίσια της αξιολόγησης. Πρότεινε να γίνουν καταλήψεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς και να δοθεί κινηματική συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι.
\r\nΟ Αντώνης Κουρουκλής (Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή) ζήτησε να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνέχεια. Η Βέτα Πανουτσάκου (ΠΑΜΕ) στάθηκε στο ότι θα πρέπει να υπάρχει καθαρή κατεύθυνση απειθαρχίας και ανυπακοής στην αξιολόγηση, αλλά όσον αφορά τις προτάσεις δεν ήταν συγκεκριμένη. Πρότεινε η συνέχεια να είναι με «συλλογικές μαζικές διαδικασίες».
\r\nΟ Παύλος Αντωνόπουλος (Παρεμβάσεις) εξήγησε ότι το κλίμα στους εργατικούς χώρους είναι ανεβασμένο αφού έχει απονομιμοποιηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει την αξιολόγηση ως κάτι θετικό και πρότεινε να γίνουν κινητοποιήσεις μέχρι να καταργηθεί ο νόμος.
\r\nΤοποθετήθηκαν ακόμα εργαζόμενοι από τους Διοικητικούς των Πανεπιστημίων, από το Σισμανόγλειο, από Δήμους, από το Υπουργείο Παιδείας, από το ΕΛΚΕΘΕ.
\r\n• Την Τρίτη 24 Ιούνη, την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο, γινόταν συνάντηση του Συντονισμού ενάντια στις Απολύσεις και τα Κλεισίματα για την οργάνωση των αγώνων που είναι μπροστά - ειδικά την κατάργηση της αξιολόγησης.