Ευρωπαϊκή Ένωση
Να δικαιωθούν οι μετανάστες της Μανωλάδας

«Καλούμε σε μαζική συμπαράσταση όλων των εργαζόμενων και νέων για να μην πέσει στα μαλακά η εργοδοτική ρατσιστική βία και να καταδικαστούν οι ένοχοι» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Μεταναστών Εργατών και συνεχίζει: «Είναι σκάνδαλο ότι οι δολοφόνοι δικάζονται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας».

\r\n

 Στις 24 Ιούνη συνεχίστηκε η δίκη του Βαγγελάτου και των μπράβων του για τη δολοφονική επίθεση με καραμπίνες εναντίον των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα πέρυσι τον Απρίλη. Η πολιτική αγωγή απέδειξε κατά τη συνεδρίαση πως οι μετανάστες δεν είχαν καμία πρόθεση να επιτεθούν και άρα οι πυροβολισμοί δεν έπεσαν σε καθεστώς νόμιμης άμυνας από τη μεριά των μπράβων όπως υποστήριζε η ομάδα δικηγόρων του Βαγγελάτου. Επιχειρηματολόγησαν επίσης οι δικηγόροι των μεταναστών πώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος να βρουν δουλειά οι εργάτες καθώς δεν είχαν χαρτιά και άρα η χρησιμοποίησή τους κατ’ αυτόν τον τρόπο στοιχειοθετεί εμπορία ανθρώπων.

\r\n

Σεξισμός

\r\n

Οι δικηγόροι του Βαγγελάτου πέρασαν στην αντεπίθεση με σεξιστικούς σχολιασμούς, καθώς όταν μια κοπέλα από το κοινό δυσανασχέτησε όταν ο δικηγόρος αμφισβήτησε το δικαίωμα στην απεργία, εκείνος της απάντησε λέγοντας: “Υπάρχει και το πεζοδρόμιο για να κάνετε τη δουλειά σας.”

\r\n

Στις καταθέσεις τους την περασμένη φορά την Τρίτη 17/6, οι μάρτυρες είχαν περιγράψει τους εκβιασμούς, τις απειλές και την εκτέλεσή τους από τους αδίστακτους μπράβους του Βαγγελάτου που βρίσκονταν σε επικοινωνία μαζί του. Επίσης είχαν καταγγείλει ότι υπήρξε απόπειρα εξαγοράς του με την προσφορά 25.000 για να τα πάρει και να φύγει από τη χώρα συγκεκριμένος μάρτυρας.

\r\n

Δεν προξενεί κατάπληξη ο κυνισμός των κατηγορουμένων που κάθονταν χαμογελαστοί στο εδώλιο λες και δεν πυροβόλησαν ποτέ τους διαμαρτυρόμενους εργάτες. Ούτε ο ρατσιστικός λόγος των δικηγόρων τους που και τότε, το ίδιο χυδαίοι, έφτασαν να ρωτάνε «αν τρώνε σκυλιά οι Μπαγκλαντέζοι» και με την έδρα να επιτρέπει τις ερωτήσεις αυτού του επιπέδου.

\r\n

Στη δίκη είχε παραβρεθεί ομάδα εργατών που κατήγγειλε νέο περιστατικό εργοδοτικής ρατσιστικής βίας. Ο Μοχάμεντ Ισλάμ δήλωσε ότι όταν ζήτησε τα μεροκάματά του, το αφεντικό, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, τον γρονθοκόπησε». Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί στις 26 Ιούνη.