Αντιρατσιστικό κίνημα
Ενωμένοι ενάντια στο σεξισμό και το ρατσισμό

Την  έντονη αντίδραση της LGBTQ  κοινότητας -και όχι μόνο- προκάλεσε η ακραία σεξιστική συμπεριφορά και στίχος του ράπερ «12ος Πίθηκος» στη συναυλία του αντιρατσιστικού φεστιβάλ το Σάββατο το βράδυ στα Ιλίσια. 

\r\n
\r\n
Οργή και προβληματισμός, για το πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιου είδους ακραίες σεξιστικές συμπεριφορές μέσα σε ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ, εκφράστηκε και την Κυριακή το βράδυ στις δύο συζητήσεις  που οργανώθηκαν από την LGBTQ κοινότητα, ενώ μέσα στους χώρους του φεστιβάλ έγινε διαμαρτυρία με πανώ που κατήγγειλε τον σεξισμό και συνάντησε την θετική ανταπόκριση του κόσμου. 
\r\n
(Παρενθετικά να αναφέρουμε ότι νωρίτερα,  την Παρασκευή το απόγευμα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών είχε αποχωρήσει από το φεστιβάλ διαμαρτυρόμενο για την θέση που είχε τοποθετηθεί το περίπτερό του, σε απόμερο χώρο, όπου ήταν δύσκολη η πρόσβαση του κόσμου). 
\r\n
Η αντίδραση είναι απολύτως δικαιολογημένη. Θα τολμούσε  οποιοσδήποτε καλλιτέχνης  να αναφερθεί υποτιμητικά ή ακόμα χειρότερα υβριστικά και μάλιστα από το μικρόφωνο ενάντια σε πακιστανούς ή αλβανούς μετανάστες;  Όχι βέβαια!  Δεν μπορεί να μην ισχύει ακριβώς το ίδιο για κάποιον που συμπεριφέρεται -και μάλιστα στα πλαίσια ενός δηλωμένου macho lifestyle- αναλόγως στις γυναίκες ή ο ομοφυλόφιλους-ες.
\r\n
Η απάντηση σε οποιαδήποτε σεξιστική ή ρατσιστική συμπεριφορά εκφράζεται μέσα στο κίνημα δεν μπορεί να είναι η αποχώρηση και το κλείσιμο του καθενός στο δικό του καβούκι, οι μετανάστες εδώ, το γυναικείο κίνημα εκεί,  η LGBTQ κοινότητα πιο εκεί, το εργατικό κίνημα ακόμα παρά πέρα. Τοποθετήσεις (που εκφράστηκαν και μέσα στις διαδικασίες της LGBTQ κοινότητας), οι οποίες αρκούνται να καταγγείλουν το συμβάν και να συμπεράνουν ότι ο κοινός αγώνας είναι ανέφικτος δεν βοηθούν να αλλάξει η κατάσταση.
\r\n

Σύγκρουση

\r\n
Ένα κίνημα που μεγαλώνει από νέο κόσμο, κουβαλάει αναλόγως μαζί του όλων των ειδών τα στερεότυπα που παράγει το σύστημα: «Οι γυναίκες είναι κατώτερες», «η ομοφυλοφιλία ανωμαλία», «οι μουσουλμάνοι λόγω θρησκείας είναι δυνάστες των γυναικών», «οι αλβανοί είναι σεξιστές» – για να αναφέρουμε μερικά. 
\r\n
Απαιτείται σύγκρουση με όλα αυτά τα στερεότυπα  προφανώς όταν έρχονται από τα πάνω, αλλά και όταν αναπαράγονται μέσα στο εργατικό κίνημα ή και μέσα στην Αριστερά. Αυτή η ιδεολογική σύγκρουση προχωράει μαζί με την κοινή δράση στην αντιφασιστική διαδήλωση ή την απεργιακή φρουρά , μέσα στο κίνημα, μπολιάζοντας και αλλάζοντας το κίνημα  – και όχι έξω από αυτό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην προκήρυξη που μοίραζε στα πλαίσια του Φεστιβάλ η LGBTQ Ομάδα της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α: “….Ο πρόσφατος ξυλοδαρμός γκέι ατόμων στο Γκάζι, οι επιθέσεις στις τρανσέξουαλ και οι διαρκείς συλλήψεις και προσαγωγές στο πλαίσιο αστυνομικών πογκρόμ είναι οι πικροί καρποί της ρατσιστικής πολιτικής που ασκείται «από τα πάνω» και στοχεύει στη διάσπαση του κόσμου σε «νορμάλ» και «ανώμαλους», Έλληνες και «Ξένους», γυναίκες και άντρες κ.ο.κ. 
\r\n
Δεν έπεσαν από τον ουρανό.  Δεν ξεχνάμε τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης, τις γελοίες λογοκρισίες σκηνών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το θεοκρατικό παραλήρημα μίσους του Άνθιμου ενάντια στο Pride της Θεσσαλονίκης και άλλα πολλά καθημερινά, που έχουν βάλει στόχο και χτυπάνε τη δυνατότητά μας να κινούμαστε ανοιχτά στον δημόσιο βίο, χωρίς φόβους, όρους και προϋποθέσεις. Δεν θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν πίσω!... 
\r\n
Σαν ομάδα LGBTQ ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουμε στο 18ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ για να ενώσουμε τη φωνή μας με τους μετανάστες και με όλο τον κόσμο που αγωνίζεται για να σταματήσουμε το ρατσισμό και τον σεξισμό. Η δύναμη βρίσκεται στην ενότητα και το συντονισμό των κινημάτων από τα κάτω”.
\r\n