κίνημα
FRONTEX σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι

Εξι νεκροί και 17 αγνούμενοι είναι ο τραγικός απολογισμός του νέου εγκλήματος της πολιτικής των κλειστών συνόρων κοντά στο Καρλόβασι της Σάμου, όταν την περασμένη Παρασκευή βυθίστηκε η λέμβος που μετέφερε 38 πρόσφυγες από τη Συρία.

\r\n
\r\n
Τις ίδιες μέρες ο υπουργός Ναυτιλίας Βαρβιτσιώτης έκανε περιοδεία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μετά την είδηση του πνιγμού των 6 μεταναστών ο υπουργός αφού εξέφρασε τη “θλίψη” πρόσθεσε “Ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλάβαμε πρωτοβουλίες και εργασθήκαμε σκληρά για μία μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα του”. 
\r\n
 
\r\n
Αν για τον υπουργό “αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του” είναι ο πνιγμός των αθώων ανθρώπων, η απάντηση ήρθε αυτή τη φορά από τους κατοίκους της Τήλου. 43 πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, γλύτωσαν το θάνατο χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού που έσπευσαν με βάρκες να τους γλυτώσουν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 12/7. Οι πρόσφυγες είχαν εγκαταλειφθεί από δουλεμπόρους σε απόκρημνα βράχια, εντοπίστηκαν από ψαράδες, οι οποίοι αμέσως ειδοποίησαν και άλλους κατοίκους που έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να σώσουν τους μετανάστες και να τους μεταφέρουν στο Λιμάνι. Το εντυπωσιακό είναι ότι στο δημοτικό σχολείο του νησιού φιλοξενούνταν ήδη άλλοι 100 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στο νησί με παρόμοιο τρόπο. 
\r\n
 
\r\n
Συγκλονιστικά είναι τα όσα δήλωσε η Δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά στην Εφημερίδα των Συντακτών: “Μέχρι στιγμής, οι κάτοικοι φτιάχνουν ομάδες που τους παρέχουν μια φροντίδα κι ένα ζεστό χαμόγελο, να νιώσουν οι άνθρωποι κάπως καλά. Μαθαίνω ότι σε άλλες περιοχές υπάρχουν αντιδράσεις. Λένε ότι μια τέτοια δομή φιλοξενίας θα πλήξει τον τουρισμό. Εγώ αυτό που είδα με έκανε να νιώσω ανθρώπινα και ζεστά. Έβγαιναν άνθρωποι, τουρίστες, από τα σκάφη τους με σακούλες, με φαγητά και τα πήγαιναν στον αστυνομικό σταθμό και τα έδιναν στους ανθρώπους...Η εικόνα αυτή που τρέξαμε και τους βοηθήσαμε είναι δυσφήμηση για την Ελλάδα; Και δεν ενοχλούν τους τουρίστες οι εικόνες από άλλες περιοχές, που κρατάνε τους ανθρώπους μες στον ήλιο σ’ ένα μπαλκόνι και τους έχουν να ουρούν μέσα σε μπουκάλια από νερό;».
\r\n