κίνημα
Παιδούπολη Αγ. Βαρβάρα: “Που μένεις; Στο κελί 22”
Στην Παιδούπολη Αγία Βαρβάρα που βρίσκεται στην οδό Συγγρού φιλοξενούνται 20 κορίτσια, ανάμεσά τους και μετανάστριες, ενώ οι μισές είναι άτομα με αναπηρία. Οι συνθήκες διαβίωσης των κοριτσιών που μαθεύτηκαν μέσα από προσωπικές μαρτυρίες αναδεικνύουν ένα σκηνικό γεμάτο περιορισμούς και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εδώ και τρία χρόνια έχει κοπεί το επίδομα που δικαιούνται τα κορίτσια, ενώ η διοικήτρια του ιδρύματος έχει περιορίσει τις εξόδους τους, έχει διώξει κυριολεκτικά όσους πήγαν εθελοντικά να βοηθήσουν. Τα κορίτσια μεταξύ τους χρησιμοποιούν συχνά τη φράση: “μένω στο κελί...τάδε”
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
Για τη γνωστοποίηση όσων συμβαίνουν εκεί αλλά και την οργάνωση δράσεων – είχαμε φιλοξενήσει γράμμα στην Εργατική Αλληλεγγύη Νο 1129- οργανώθηκε την Κυριακή 13 Ιούλη σύσκεψη φορέων που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ Νέας Σμύρνης, τόσο για να γίνουν ευρύτερα γνωστά στη γειτονιά όσο και για να γίνουν κομμάτι των διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος και των σωματείων της περιοχής, αλλά και των δράσεων και των πρωτοβουλιών της αριστεράς και των συλλογικών φορέων.
\r\nΣτη σύσκεψη συμμετείχαν ο Μπάμπης και ο Βαγγέλης από την κίνηση χειραφέτησης ΑμεΑ “Μηδενική Ανοχή”, εκπρόσωπος από τους “Ανήσυχους γονείς”, που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά μετά το δολοφονικό χτύπημα χρυσαυγίτη σε μαθητή του Παλαιού Φαλήρου ενάμισι χρόνο πριν, από την αντικαπιταλιστική δημοτική κίνηση “Νέα Σμύρνη, μια πόλη ανάποδα” καθώς και κάτοικοι της περιοχής. Οι σύντροφοι από την κίνηση “Μηδενική Ανοχή” μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ένας άνθρωπος με αναπηρία, ειδικά μέσα στην κρίση.
\r\nΈχουν κοπεί τα επιδόματα, έχει μειωθεί κατά 70% η χρηματοδότηση για την αντικατάσταση μηχανικών μελών του σώματος, ενώ χαρακτήρισαν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ως σφαγεία στα οποία “κρεμιούνται” και μετρώνται τα ποσοστά αναπηρίας που δίνουν τη δυνατότητα σε επιδόματα και λοιπά. Τόνισαν πως θα είναι στο πλευρό των κοριτσιών συμμετέχοντας σε όλες τις δράσεις από εδώ και πέρα. Συγκεκριμένα ο Μπάμπης είπε πως είχε αναγκαστεί και ο ίδιος λόγω της αναπηρίας του να βρεθεί σε αντίστοιχο ίδρυμα όταν ήταν παιδί, και η εμπειρία του δεν ήταν καθόλου καλύτερη.
\r\nΟ Γιάννης, από την “Πόλη Ανάποδα”, είπε πως σίγουρα χρειάζεται συντονισμός μεταξύ των δημοτικών κινήσεων της αριστεράς για να μπορέσει να ανοίξει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρθούν καταδικαστικές αποφάσεις για όσα συμβαίνουν εκεί. Τόνισε επίσης πως χωρίς κινητοποίηση των κατοίκων στο δρόμο, δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση.
\r\nΑνθρώπινα δικαιώματα
\r\nΑποφασίστηκαν μια σειρά από δράσεις το επόμενο διάστημα, καθώς πρόκειται για μια μάχη υπεράσπισης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συζήτηση που έγινε ήταν κοινός τόπος πως χρειάζεται να εμπλακούν όλοι οι τοπικοί φορείς, τα σχήματα και οι οργανώσεις της αριστεράς και τα τοπικά σωματεία εργαζομένων. Για να γίνει συλλογή πληροφοριών και να λυθεί το νήμα του ποιος είναι υπεύθυνος.
\r\nΗ λύση δεν μπορεί προφανώς να προέλθει ούτε από τον εθελοντισμό, ούτε από εύρεση χρηματοδοτών- ευεργετών. Για να διεκδικήσουμε πώς οι ανάγκες των εργατών και των παιδιών θα καλύπτονται, αντί να καλύπτονται οι τσέπες των καπιταλιστών, ο δρόμος βρίσκεται μέσα από τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και τις πολιτικές της, μέσα από την πάλη για δουλειές, μισθούς, κοινωνική πρόνοια. Για να μη χρειάζεται να υπάρχουν τέτοια ιδρύματα αλλά όλα τα παιδιά να μπορούν να έχουν δωρεάν υγεία και εκπαίδευση, να καλύπτονται όλες τους οι ανάγκες.
\r\nΣυγκεκριμένα, “στη σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα η ίδρυση της Πρωτοβουλίας Φορέων και Κατοίκων Νέας Σμύρνης, η οποία έθεσε τα πρώτα βήματα για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, αλλά και για το πώς μπορούν να ενεργοποιηθούν αλλά και να κινητοποιηθούν οι φορείς. Τη Δευτέρα 14/7 βρέθηκαμε στο Δήμο Νέας Σμύρνης όπου και ζητήσαμε ραντεβού με το Δήμαρχο Σ. Τζουλάκη, ο οποίος περιμένουμε να επικοινωνήσει μαζί μας, για να επιβεβαιώσουμε μέρα και ώρα συνάντησης” αναφέρει το δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας.
\r\nΧρειάζεται να σημειωθεί πώς σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, ο Δήμος συμμετέχει σε αυτό το ίδρυμα δίνοντας ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο σαν βοήθεια, αλλά και έχοντας ρόλο στην ίδια τη διοίκηση. Η Πρωτοβουλία ανέλαβε να διερευνήσει το κατά πόσο αυτό ισχύει για να οργανωθούν νέες κινητοποίησεις, συγκεντρώσεις φορέων και εκδηλώσεις.
\r\n