κίνημα
“Απατηλό ξημέρωμα”
Διαδοχικά είναι τα σοκ που δέχεται τον τελευταίο μήνα η παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας πονοκεφάλους στην διεθνή οικονομική ελίτ που προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση.
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
Τις ελπίδες για ανάκαμψη στην ευρωζώνη αμφισβήτησαν οι εξελίξεις στην Πορτογαλία. Η μη αποπληρωμή ενός κουπονιού ομολόγου της Banco Espirito Santo προκάλεσε πανικό. Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε κατά 10 % σε μία συνεδρίαση του χρηματιστηρίου επιφέροντας μίνι κραχ το οποίο επεκτάθηκε πέρα από τα σύνορα της χώρας, στις αγορές της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Ο ένας εκ των “καλών μαθητών” της τρόικα αποδεικνύεται βαριά άρρωστος του οποίου η ασθένεια επιδεινώνεται και μπορεί να μεταδοθεί ραγδαία. Δεν ήταν όμως η μοναδική ανησυχητική ένδειξη στην Ε.Ε. τον τελευταίο μήνα. Το bank run στην Βουλγαρία και η τραπεζική κρίση στην Αυστρία, με την εκκαθάριση της τράπεζας Hypo, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την αστάθεια και το αβέβαιο του αποτελέσματος που έχουν οι κινήσεις Ντράγκι με την μείωση των επιτοκίων και την επιπλέον παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.
\r\nΗ Αργεντινή μπορεί να ηττήθηκε στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου από την Γερμανία αλλά έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότερα προβλήματα. Ο Άξελ Κισίλοφ, Υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης της Κριστίνα Κίρχνερ, βρίσκεται στην Νέα Υόρκη επικεφαλής μίας ομάδας νομικών και οικονομικών συμβούλων που θα αναλάβει την διαπραγμάτευση της αποπληρωμής του αργεντίνικου χρέους στα κεφάλαια “γύπες”.
\r\nΧρεωκοπία
\r\nΗ Αργεντινή βρίσκεται άλλη μία φορά αντιμέτωπη με την ανεξέλεγκτη χρεωκοπία με τον χρόνο να πιέζει αφού πρέπει να έχει βρεθεί λύση έως την 31η Ιουλίου. Θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την μελέτη του Κισίλοφ στον Μαρξ και την διδακτορική του διατριβή στον Κέινς για να αποκρούσει την απειλή της οικονομικής ασφυξίας που απειλεί την Αργεντινή.
\r\nΕκτός όμως από τους συνήθεις υπόπτους η αναταραχή επιστρέφει σε οικονομίες που έμοιαζαν να έχουν αφήσει πίσω τους αυτά τα προβλήματα. Το Ντουμπάι ήταν το 2009 η πρώτη χώρα που είχε χτυπηθεί από την κρίση αλλά τα ζεστά δολάρια των εμίρηδων το είχαν διασώσει και στο μάτι του κυκλώνα μπήκε με μικρή χρονική διαφορά (για να μείνει) η Ελλάδα. Απ’ την αρχή του έτους όμως το χρηματιστήριο του εμιράτου χάνει 25% και η βουτιά συνεχίζεται. Αφορμή της βουτιάς είναι η κρίση της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας του Ντουμπάι, της Arabtech. Είναι η εταιρεία που ολοκλήρωσε πρόσφατα τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, κατασκευάζει δίκτυα υποδομών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και ανέλαβε έργο αστικής ανάπτυξης προϋπολογισμού 40 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την κατάρρευση μίας οικονομίας φούσκας που μπορούσε να προσελκύσει κεφάλαια με ρυθμό μεγαλύτερο απ’ ό,τι μπορεί στις σημερινές συνθήκες.
\r\nΜέσα σε αυτό το κλίμα το ΔΝΤ προχώρησε σε αναπροσαρμογή των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη την διετία 2014-15. Η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι τα πακέτα στήριξης των κεντρικών τραπεζών προς την οικονομία είχαν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα προς την ζήτηση και ότι υπάρχει ανάγκη για “περισσότερες δημόσιες επενδύσεις”! Όπως αναφέρει ο μαρξιστής οικονομολόγος Μάικλ Ρόμπερτς “το αίτημα για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις είναι ειρωνικό, καθώς παντού οι κυβερνήσεις τσακίζουν τις δημόσιες επενδύσεις για να ‘κάνουν χώρο’ για τις ιδιωτικές”.
\r\nΤα σημάδια ανάκαμψης που βλέπουν στο ορίζοντα ο Ντράγκι, ο Χαρδούβελης και ο Σαμαράς είναι το φως που φαίνεται στον ορίζοντα λίγο πριν πέσει το βαθύτερο σκοτάδι της νύχτας. Οι οικονομολόγοι δανείζονται τον όρο “απατηλό ξημέρωμα” για να περιγράψουν αυτήν την κατάσταση. Οι ισχυροί κλυδωνισμοί που προκαλούνται παγκοσμίως προμηνύουν μία νέα φάση επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης.
\r\nΚώστας Πολύδωρος
\r\n