Εργατικό κίνημα
Νικηφόρα απεργία στην Cosco!

Με μία μέρα απεργίας κατάφεραν οι Λιμενεργάτες στην προβλήτα της Cosco, που κατέβηκαν για πρώτη φορά σε απεργία και χωρίς να έχουν καν σωματείο, να νικήσουν τον πολυεθνικό κολοσσό και να επιβάλουν στην εταιρεία να κάνει δεκτά τα πιο σημαντικά από τα αιτήματά τους. Κάποια από αυτά είναι η αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, η αύξηση του ημερομισθίου κατά 10%, η υπογραφή ΣΣΕ, η αναγνώριση των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας ως εργατικά ατυχήματα και η αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων σε κάθε γερανογέφυρα στα 5 άτομα από 3 που είναι σήμερα. 

\r\n
\r\n
Η απεργία ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής 18/7. Η αρχή έγινε όταν οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μια αυθόρμητη γενική συνέλευση, όπου αποφάσισαν να γράψουν τα αιτήματά τους σε ένα χειρόγραφο χαρτί και να εκλέξουν μία πενταμελή επιτροπή που θα αναλάβει την οργάνωση της απεργίας. Η περιφρούρηση της απεργίας συνεχίστηκε όλη τη μέρα. Το βράδυ η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ στην προβλήτα να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους αλλά χωρίς επιτυχία. Το πρωί του Σαββάτου 19/7 εκπρόσωποι των εργολαβικών εταιριών που έχουν αναλάβει την φορτοεκφόρτωση για λογαριασμό της COSCO αναγκάστηκαν να δεσμευτούν ότι θα ικανοποιήσουν το πιο σημαντικό μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων, ενώ για τα υπόλοιπα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις.
\r\n
 
\r\n
Και μόνο από τα αιτήματα αυτού του αγώνα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι σημαίνει πρακτικά για τους εργαζόμενους η “μεγάλη επενδυτική επιτυχία” της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, για την οποία καυχιέται η κυβέρνηση Σαμαρά και ετοιμάζεται να επεκτείνει σε όλο το λιμάνι του Πειραιά αλλά και σε άλλα λιμάνια σε όλη την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι δούλευαν κυριολεκτικά σε συνθήκες γαλέρας χωρίς συμβάσεις και κανονισμούς εργασίας, χωρίς υπερωρίες και Σαββατοκύριακα, χωρίς γιατρό ασφαλείας και όλα όσα προβλέπονται για την ανθυγιεινή εργασία της δουλειάς του εναερίτη που εργάζεται σε γερανογέφυρα και μάλιστα με βάρδιες 16 ωρών χωρίς διάλειμμα.  
\r\n
 
\r\n
Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ σε παλιότερη συνέντευξή του: «Μέχρι το 2009 που ξεκίνησε η δραστηριοποίηση της COSCO, στο λιμάνι απασχολούνταν 1.600 εργαζόμενοι και στην προβλήτα 2, που παραχωρήθηκε στην COSCO, γύρω στα 700 άτομα με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, τη συλλογική σύμβαση εργασίας, κανονισμό εργασίας, γενικό κανονισμό προσωπικού, 7,5 ώρες εργασίας και την προβλεπόμενη από τον νόμο αμοιβή για τις υπερωρίες. Σήμερα στην προβλήτα 2 απασχολούνται 350 εργαζόμενοι, γεγονός που αποδεικνύει από τη μια την απώλεια θέσεων εργασίας και από την άλλη την υπερεντατικοποίηση της εργασίας, ενώ δεν τηρούνται τα στάνταρ ασφαλείας που προβλέπονται διεθνώς για τους χειριστές».
\r\n
 
\r\n
\r\n

«Πήραμε την πρωτοβουλία»

\r\n
\r\n
Η Εργατική Αλληλεγγύη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πειραιά, μαζί με τον πρόεδρο εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ Αντ. Σταματόπουλο, βρέθηκαν από την Παρασκευή το πρωί στο πλευρό των εργαζόμενων που περιφρουρούσαν την απεργία τους στην προβλήτα 2. Ο Μιχάλης και ο Παναγιώτης μας μίλησαν για τις συνθήκες δουλειάς και για τα αιτήματα του αγώνα τους:
\r\n
 
\r\n
“Ενώ κάνουμε όλοι την ίδια δουλειά έχουμε διαφορετικές συμβάσεις. Δουλεύουμε διπλοβάρδιες με ένα ένσημο, απλό. Δεν παίρνουμε βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Δεν είμαστε δηλωμένοι Λιμενεργάτες. Όποιος ζητήσει διάλειμμα ή μέτρα ασφαλείας τον απειλούν ότι θα τον διώξουν. Δουλειές εποπτών τις κάνουν οι εργάτες. Δουλεύουμε με σύμβαση ανειδίκευτου εργάτη, συσκευαστής ξηρών καρπών, συσκευαστής σαρδέλας ή γενικών καθηκόντων. Δεν υπάρχει ωράριο. Ανά πάσα στιγμή σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λένε “σε δύο ώρες πιάνεις δουλειά”. 
\r\n
 
\r\n
Επίσης όταν γίνεται ένα εργατικό ατύχημα, ο χτυπημένος πάει στο γραφείο να το δηλώσει και του δίνουν 100-150 ευρώ για να μην μιλήσει περισσότερο. Σε περίπτωση που κάποιος πάει να το αναφέρει στο Λιμενικό τότε ρισκάρει τη δουλειά του. Αυτό με μία λέξη είναι τρομοκρατία. Τα ατυχήματα είναι καθημερινά. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν χτυπήσει από μία φορά. Ένας συνάδελφος έπαθε ανακοπή καρδιάς 20 λεπτά μετά το σχόλασμα, γιατί δούλευε μόνος του και είχε πρεσαριστεί πάρα πολύ. Δεν φάνηκε όμως πουθενά ως εργατικό ατύχημα. Η εταιρεία πλήρωσε τα έξοδα κηδείας, εμείς κάναμε έναν έρανο για να δώσουμε κάποιο ποσό στην οικογένειά του και αυτό ήταν όλο. 
\r\n
 
\r\n
Τον τελευταίο καιρό συζητιόταν πάρα πολύ ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε αυτή την εκμετάλλευση. Εχθές πήραμε την πρωτοβουλία να πάμε στο γενικό διευθυντή και στο νομικό εκπρόσωπο της εταιρείας και να τους πούμε ότι θέλουμε να μας υπολογίζουν σαν ανθρώπους, σαν εργαζόμενους. Αυτό που μας απάντησαν ήταν ότι “είστε αναλώσιμα σκουπίδια”. Μετά από αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε απεργία και να προχωρήσουμε στην ίδρυση σωματείου για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα νόμιμα αιτήματά μας. Να δουλεύουμε με κανονισμό εργασίας όπως οι Λιμενεργάτες του ΟΛΠ, όπως δουλεύουν οι συνάδελφοί μας σε όλα τα Λιμάνια της Ευρώπης. Δεν δεχόμαστε πια να δουλεύουμε σε κινέζικη φάμπρικα. Τόσο καιρό που δεν μιλάγαμε βολευόντουσαν όλοι. Και η Cosco και οι εργολάβοι που έχουν κλείσει συμβόλαια φορτοεκφόρτωσης”.
\r\n
 
\r\n
\r\n
\r\n

\r\n
\r\n

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πειραιά: “Είναι αγώνας όλων μας”

\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
“Αυτός ο «εργασιακός παράδεισος των μεγάλων επενδυτών» που η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της διαφημίζουν ότι θα φέρει «ανάπτυξη», είναι κόλαση για τους εργαζόμενους”, αναφέρει ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πειραιά που απαιτεί κρατικοποίηση του Λιμανιού με εργατικό έλεγχο.
\r\n
 
\r\n
“Όμως οι λιμενεργάτες της COSCO είπαν «φτάνει πια» και προχώρησαν σ’ αυτό που μέχρι προχθές φάνταζε αδύνατο, απεργία μέσα στο γκέτο του εργασιακού μεσαίωνα... Δείχνουν το μόνο ελπιδοφόρο δρόμο για τους εργαζόμενους, το δρόμο της ενότητας, της οργάνωσης και του αγώνα. Το μόνο δρόμο που μπορεί να ανατρέψει την εργοδοτική αυθαιρεσία, τα μνημόνια και τις αντεργατικές πολιτικές, τις κυβερνήσεις που τα εφαρμόζουν. Για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας κλέβουν, για ν’ ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία που θα λειτουργεί για τις ανάγκες των πολλών κι όχι για τα κέρδη των λίγων. Που κουμάντο θα κάνουν οι εργαζόμενοι κι ο πλούτος θα ανήκει σ’ αυτούς που τον παράγουν.
\r\n
 
\r\n
Ο αγώνας των απεργών της COSCO είναι αγώνας όλων μας. Συναντά τον αγώνα των καθαριστριών του υπ.Οικονομικών, των καθηγητών και υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, των μεταναστών εργατών γης της Μανωλάδας, των εμποροϋπαλλήλων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, όλων αυτών που αντιστέκονται και διεκδικούν. Καλούμε τα σωματεία, το Εργατικό Κέντρο, όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά σε μαχητική συμπαράσταση, με συμμετοχή στην απεργιακή φρουρά, με διαδηλώσεις, με απεργίες”.
\r\n
\r\n
 
\r\n

\r\n
\r\n
Η απεργία των Λιμενεργατών της Cosco ανέδειξε τη δύναμη της εργατικής τάξης ακόμα και στα πιο χτυπημένα εργασιακά γκέτο, όπου οι καπιταλιστές με τις πλάτες των κυβερνήσεων προσπαθούν να επιβάλουν συνθήκες εργασιακής εξαθλίωσης. Οι εργαζόμενοι της Cosco που η συντριπτική πλειοψηφία είναι νέοι σε ηλικία, χωρίς εμπειρία συνδικαλισμού και οργάνωσης, κατάφεραν να αποδείξουν ότι η σημερινή εργατική νεολαία που δουλεύει κάτω από επισφαλείς συνθήκες, χωρίς δικαιώματα και κατακτήσεις, όχι μόνο δεν είναι «παθητική» και «καταθλιπτική», αλλά αντίθετα είναι οργισμένη και μαχητική. 
\r\n
 
\r\n
Οι θεωρίες για το αδύναμο πρεκαριάτο που δήθεν έχει αντικαταστήσει την παλιά εργατική τάξη, που είχε μέσα από τα συνδικάτα τη δυνατότητα να παλεύει συλλογικά ενάντια στις επιθέσεις των καπιταλιστών, αναδεικνύονται για άλλη μία φορά λάθος. Σήμερα μέσα στους εργασιακούς χώρους εκτυλίσσονται διαδικασίες όπου οι εργάτες και οι εργάτριες μετατρέπουν την οργή τους για τις επιθέσεις των καπιταλιστών, της κυβέρνησης και της τρόικας σε συλλογική δράση. Όταν μάλιστα αυτές οι διεργασίες συμβαίνουν μέσα σε συνθήκες πολιτικής κρίσης, τότε γεννιούνται πρωτοφανείς εργατικές αντιστάσεις, όπως των καθαριστριών, των εργατών γης της Μανωλάδας, των εργαζόμενων της ΕΡΤ που αποδεικνύουν καθημερινά ότι όχι μόνο δεν ζούμε το τέλος της Μεταπολίτευσης αλλά την αρχή ενός νέου κινήματος με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και προοπτικές.
\r\n