Ο Πέτρος Κωνσταντίνου στο Όσλο

Από τις 18 ως τις 21 του μήνα πραγματοποιήθηκε στο Οσλο το ετήσιο Συνέδριο του Νορβηγικού Κοινωνικού Φόρουμ. Το συνέδριο είχε μεγάλη επιτυχία, με πολλές παράλληλες συζητήσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το κίνημα αλλά και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν έντονη η συμμετοχή της νεολαίας, αλλά και πολλών εργαζόμενων, ανάμεσά τους και αρκετοί μετανάστες.

Συμμετείχα ως ομιλητής σε δύο συζητήσεις, η μία σε σχέση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, μεταφέροντας την εμπειρία της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και τη συνολικότερη μάχη για να μη μετατραπούν οι μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους λόγω της κρίσης.

Η δεύτερη συζήτηση είχε να κάνει με το εργατικό κίνημα και την πάλη για έναν διαφορετικό κόσμο. Μπορεί η Νορβηγία να μην είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως πετρελαιοπαραγωγός χώρα να βιώνει με διαφορετικό τρόπο την πίεση της παγκόσμιας κρίσης, ωστόσο υπάρχουν κοινές εμπειρίες.

Οι σύντροφοι του Red Party που είναι ο κορμός της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στη χώρα είχαν πολύ κεντρικό ρόλο στην οργάνωση του Φόρουμ και έβαζαν σαν κεντρικό σύνθημα: “Για μια σοσιαλιστική διέξοδο στην κρίση”. Στη κυβέρνηση μετέχει το Εργατικό Κόμμα, μαζί με το μικρότερο Κεντρώο κόμμα, αλλά και το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς, το “Αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα”, το οποίο μπαίνοντας στην κυβέρνηση ξέχασε το παραδοσιακό του αίτημα για έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ. Οι οργανωτές εξάλλου ήταν ικανοποιημένοι και για τη συμμετοχή συνδικαλιστών που έχουν μετακινηθεί προς τα αριστερά, λόγω της εμπειρίας της “κεντροαριστερής” διακυβέρνησης από το 2003 ως σήμερα.