Εργατικό κίνημα
Εκπαιδευτικοί: Προετοιμασία για απεργιακή κλιμάκωση

Συσκέψεις πριν από την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς οργάνωσαν οι Παρεμβάσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την προετοιμασία των αγώνων που έρχονται ενάντια στην «αξιολόγηση», τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις υπόλοιπες επιθέσεις της κυβέρνησης. 

\r\n
\r\n
Η ΟΛΜΕ έχει ήδη αποφασίσει ένα πρώτο πρόγραμμα κινητοποιήσεων για τον Σεπτέμβρη που θα ολοκληρωθεί με Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 27/9. Οι Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από τις 22-26/9. Ακόμα, οι καθηγητές θα συμμετέχουν στη διαδήλωση της ΔΕΘ 6/9, ενώ την Τετάρτη 10/9 θα γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Δ.Ε. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία δεν έχει βγάλει αντίστοιχο πρόγραμμα. 
\r\n
 
\r\n
Η Γεωργία Κόφφα, καθηγήτρια από τη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας μας έδωσε την εικόνα από την σύσκεψη των καθηγητών των Παρεμβάσεων. «Yπάρχει αλλαγή μέσα στις Παρεμβάσεις. Αντιλήψεις ότι «δεν γίνεται τίποτα», ότι «δεν υπάρχει εργατικό κίνημα» ή ότι «φέτος οι εκπαιδευτικοί δεν θα δεχτούν άμεσες επιθέσεις και άρα δεν μας παίρνει για να βγουν απεργίες», είναι μια μικρή μειοψηφία. Μπορεί να εκφράστηκαν από την αρχή για να καθορίσουν το κλίμα, αλλά δεν το κατάφεραν. Όλα τα υπόλοιπα κομμάτια μέσα στις Παρεμβάσεις ήταν της άποψης ότι η επίθεση θα γίνει ακόμα πιο σκληρή, είτε πάμε σε εκλογές άμεσα είτε φτάσουμε Μάρτη, εμείς διεκδικούμε την ανατροπή της κυβέρνησης με εργατικούς αγώνες, με απεργιακή μορφή και μάλιστα με κλιμάκωση. Πρέπει τα κομμάτια της εκπαίδευσης να συνδεθούν με αυτό που έγινε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ενάντια στην «αξιολόγηση». 
\r\n
\r\n

Τεράστια νίκη

\r\n
\r\n
Το μπλοκάρισμα είναι μια τεράστια νίκη, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο δημόσιο. Αρχίζουν και παίρνουν πίσω πράγματα γιατί βλέπουν ότι δεν τους παίρνει. Το εργατικό κίνημα στο χώρο της εκπαίδευσης χρειάζεται να αξιοποιήσει αυτές τις υποχωρήσεις εν όψει της Συνέλευσης των Προέδρων. Στις Γενικές Συνελεύσεις δεν έχουμε άλλη πρόταση παρά τον απεργιακό αγώνα με κλιμάκωση μέχρι να φτάσουμε στην απεργία διαρκείας με όποια μορφή μπορέσουμε να καθορίσουμε, 48ωρες ή τριήμερες επαναλαμβανόμενες με συνεχείς Γενικές Συνελεύσεις». 
\r\n
 
\r\n
Αντίστοιχη σύσκεψη οργάνωσαν και οι δάσκαλοι των Παρεμβάσεων. «Το πανελλαδικό μάζεμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε το Σάββατο (30/8). Συζητήθηκε η επίθεση την οποία δέχεται το δημόσιο σχολείο, αλλά συνολικότερα και το εργατικό κίνημα. Από κει και πέρα υπήρξε έντονη συζήτηση για τις απαντήσεις και τους αγώνες που έχουν δοθεί το προηγούμενο διάστημα. Στη συντριπτική του πλειοψηφία ο κόσμος των Παρεμβάσεων αναγνώριζε ότι υπάρχει ένας δυναμισμός στο εργατικό κίνημα τονίζοντας το κομμάτι της απάντησης απέναντι στην «αξιολόγηση», το οποίο ξεκίνησε από τους εκπαιδευτικούς τον προηγούμενο χειμώνα και κλιμακώθηκε σε όλο το δημόσιο μες στο καλοκαίρι. Έχει συντελέσει σε αυτό και η πίεση που υπήρξε προς την ΑΔΕΔΥ για να βγάλει την απεργία-αποχή» μας δήλωσε η Μαργαρίτα Παπαμηνά, δασκάλα από τα Χανιά. 
\r\n
 
\r\n
Πρόσθεσε ότι «από κει και πέρα σαν πρόγραμμα δράσης επιμένουμε στην πρόταση που είχαμε καταθέσει σαν Παρεμβάσεις και στο συνέδριο, για τριήμερη απεργία στα τέλη του Σεπτέμβρη με Γενικές Συνελεύσεις και κλιμάκωση σε διαρκείας. Προσθέσαμε σε αυτό τη συμμετοχή μας στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ, ιδιαίτερα στο πρώτο διάστημα που ανοίγουν τα σχολεία γιατί η «αξιολόγηση» θα ξεκινήσει πολύ άμεσα την επόμενη εβδομάδα όπως συζητιέται στους Διευθυντές των σχολείων. 
\r\n
 
\r\n
Άνοιξε επίσης το ζήτημα πώς συμμετέχουμε μέσα στο αντιφασιστικό κίνημα και καταλήξαμε ότι θα υπάρξει προσπάθεια σε όλους τους Συλλόγους που υπάρχουν οι Παρεμβάσεις για τη συμμετοχή στις 18 Σεπτέμβρη στα συλλαλητήρια που θα γίνουν πανελλαδικά στον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επειδή η ΔΟΕ δεν έχει πάρει κάποια συγκεκριμένη απόφαση για γύρο Γενικών Συνελεύσεων όπως η ΟΛΜΕ, αλλά το έχει αφήσει αφηρημένα γενικά να γίνουν ΓΣ, εμείς πολύ άμεσα, την πρώτη βδομάδα που ανοίγουν τα σχολεία να προσπαθήσουμε να βγούνε μαζικές ΓΣ για να πιέσουμε την ΔΟΕ σε απεργιακή κατεύθυνση».
\r\n