Εργατικό κίνημα
Διορισμούς, όχι υποσχέσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας οργάνωσαν την Παρασκευή 29 Αυγούστου δάσκαλοι και καθηγητές με βασικό αίτημα τους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. 
\r\n
\r\n
 
\r\n
Η φετινή σχολική χρονιά αναμένεται να αρχίσει με πρωτοφανείς ελλείψεις τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ακόμα και το Υπουργείο Παιδείας έχει παραδεχτεί ότι τα κενά σε εκπαιδευτικούς φτάνουν τα 24.000, αλλά οι μόνιμοι διορισμοί θα παραμείνουν μηδενικοί. 
\r\n
 
\r\n
Οι δάσκαλοι των Παρεμβάσεων υπολογίζουν ότι τα οργανικά κενά θα είναι 3020 για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ άλλα τόσα υπάρχουν και στη Δευτεροβάθμια. Άλλωστε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει πάνω από εννιά χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις (περίπου) δασκάλων και καθηγητών. Οι μόνιμοι διορισμοί σε αυτό το διάστημα είναι 278 για την Πρωτοβάθμια κι άλλοι τόσοι για την Δευτεροβάθμια…
\r\n
 
\r\n
Οι Παρεμβάσεις σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι με τους μηδενικούς μόνιμους διορισμούς το Υπουργείο «ανοίγει νέα ζητήματα (και διαμάχες μεταξύ των ενδιαφερόμενων) όπως το άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας των αναπληρωτών (αλλά από το 2014 και όχι από το 2010 που έκλεισαν με το νόμο 3848 της Διαμαντοπούλου), μέσω της προσμέτρησης ως διπλών των μορίων όσων υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτα σχολεία ή η “ρύθμιση” για τους αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής (τώρα προηγούνται οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ειδικής Αγωγής έναντι των κατόχων μεταπτυχιακών κ.ά. τίτλων, παραμένοντας βέβαια όλοι μέχρι και 13 χρόνια αδιόριστοι…).
\r\n
 
\r\n
Σύμφωνα τέλος με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου, θα γίνουν 14.500 προσλήψεις αναπληρωτών στα μέσα του Σεπτέμβρη κι άλλες 5.000 στη διάρκεια της χρονιάς. Και ξεπερνώντας έτσι εύκολα το αυτονόητο ότι για να λειτουργήσουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη αλλά και τα επόμενα χρόνια χρειάζεται να γίνουν άμεσα μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, «υπόσχεται» διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το διορισμό 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών από το 2015-16». 
\r\n
 
\r\n
Είναι φανερό ότι αυτή η υπόσχεση είναι για τα κανάλια, ενώ το νούμερο των δέκα χιλιάδων δεν φτάνει για να συμπληρώσει τα κενά με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς που αναφέραμε.
\r\n