Διεθνή
Σε απεργία πείνας η συντρόφισσα Μαχιενούρ
Σε απεργία πείνας κατέβηκε την περασμένη βδομάδα η Μαχιενούρ αλ-Μάσρι, που βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες φυλακισμένη στις φυλακές Νταμανχούρ της Αιγύπτου.
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n
Η Μαχιενούρ είναι δικηγόρος, μέλος των Διεθνών Σοσιαλιστών και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καταδικάστηκε τον περασμένο Γενάρη σε φυλάκιση δύο ετών για την συμμετοχή της σε μια “παράνομη συγκέντρωση” έξω από τα δικαστήρια όπου γινόταν η δίκη των αστυνομικών που είχαν δολοφονήσει τον Ιούνη του 2010 τον μπλόγκερ Χάλεντ Σαΐντ. Η δολοφονία του Σαΐντ στάθηκε η αφορμή για το ξέσπασμα της επανάστασης στην Αίγυπτο που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουμπάρακ.
\r\nΗ φυλάκισή της ξεσήκωσε μια θύελλα διαμαρτυριών. Στις 21 Μάη δεκαοκτώ διεθνείς οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούσαν την άμεση απελευθέρωσή της. Η ανακοίνωση κατάγγειλε το νόμο για τις διαδηλώσεις με βάση τον οποίο καταδικάστηκε η Μαχιενούρ, τονίζοντας ότι επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, χωρίς να έχει εγκριθεί από κανένα κοινοβούλιο. “Ο νόμος”, γράφουν, “δημιουργήθηκε ειδικά για να στοχοποιήσει και να τιμωρήσει την αντιπολίτευση και όλους όσους αποκαλύπτουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
\r\nΗ συντρόφισσα δεν έκρυψε ποτέ την αντίθεσή της στο καθεστώς του στρατηγού Σίσι. Οι Διεθνείς Σοσιαλιστές αποκαλούσαν δημόσια τον Σίσι «υποψήφιο της αντεπανάστασης» που συνεργάζεται με «τα τσιράκια του Μουμπάρακ και τους καιροσκόπους τσανακογλείφτες που στέκονται δίπλα του».
\r\nΗ Μαχιενούρ τιμήθηκε φέτος με το βραβείο Λουντοβίκ Ταριό, ένα βραβείο που δίδεται κάθε χρόνο σε έναν δικηγόρο για την συμβολή του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απονομή θα γίνει στις 31 Οκτώβρη στην Φλωρεντία. Τον Ιούλη το εφετείο μείωσε την ποινή της σε έξι μήνες. Παρόλα αυτά, είναι αμφίβολο αν θα έχει βγει από τη φυλακή μέχρι τότε: ακόμα και τώρα η συντρόφισσα αρνείται να “συνεργαστεί”. Το πρώτο που έκανε, όταν έμαθε τη μείωση της ποινής της ήταν να καταγγείλει το δικαστήριο για μεροληψία -αφού οι δικαστές αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο τους συγκατηγορούμενούς της.
\r\nΤην απεργία πείνας δεν την ξεκίνησε μόνη της. Ούτε διεκδικεί με αυτήν απλά την απελευθέρωσή της: συμμετέχει, μαζί με μια σειρά άλλους “διάσημους” κρατούμενους των φυλακών του Σίσι σε μια διαμαρτυρία για τις καταδίκες και τις βαριές ποινές του νόμου για τις διαδηλώσεις.
\r\n